Vår krukväxtfamilj

 
Hej! Det har hänt så himla mycket sedan jag senast skrev här! Det förra inägget kastade jag ihop kvart i 7 på fredagmorgonen innan jag åkte för att jobba sista gången på min arbetsplats. Sen har jag städat och städat och städat, flyttat ut, flyttat in, städat lite till. Pressat in saker i bilar och släp, det har varit (på riktigt) galen snöstorm så min flytthjälp fick ställa in och andra fick komma (tack<3) och sen har det packats upp och ännu mer städning... Jag är ledig hela den här veckan vilket känns fantastiskt. Som ett höstlov mellan mina jobb. Är det den här veckan barn har höstlov förresten?
 
Men nu till dagens inlägg! Jag hintade ju förra veckan om att jag ville skriva om mina växter. Jag gjorde det redan 2015 men familjen har ökat och bildkvaliteten ändrats en aning så vi kör en ny presentation nu! Kanske är en sån här sak jag själv tycker är roligare än vad ni tycker men då kan man bara scrolla ju!
 
Vi börjar med den här pepperomian som växer som ogräs. Den har bott hos Daniel och vi vet inte hur vi ska hantera dess växtkraft. Men den ska planteras om till våren i allafall. Det finns mänger av pepperomior och vad just den här sorten heter vet jag inte men alla varianter är lättskötta och vill torka ut mellan vattningarna och klarar av både ljusa och lite mörkare lägen vad jag har märkt.
 
 
Här kommer en fredskalla jag fick på posten som stickling. Det var via ett inlägg från Atilio för kanske 2 år sedan som jag gjorde ett byte med en tjej. Jag fick fredskalla och hon fick elefantöra. De vill inte ha allt för mycket ljus och slokar om de är för torra allt för länge. Annars har den inte några högre krav. Bredvid står den lilla sticklingen av tusenmoder som jag skrev om här om dagen!
 
 
 
Här har vi en av mina fulaste växter men som jag verkligen inte vill ska dö. Det är det  knasiga paradisträdet till höger. Jag räddade det från att slängas 2010 på min första praktikplats och den bodde i en konservburk under flera år. Då växte det upprätt men torkade in och blev ganska fult för något år sedan. Då klippte jag bort allt dött och hoppades på det bästa och nu växer den som en knasig ampelväxt. Vill torka ut mellan vattningarna och tål både ljus och lite mörkare lägen!
 
Bredvid står en av Daniels ekodlingskrukor med  tre plantor i! Hur man driver upp ekar har jag skrivit om HÄR och de är de ekollonen på bilden som Daniel drivit upp.
 
 
Här är min bergspalm som jag hade på golvet tidigare. Men här är 3,4 m i takhöjd så den fick flytta upp på hyllan. Bergspalmer vill inte ha det för torrt och ljust utan står hellre en bit in i rummet. Min fick torra bladspetsar, osäker på om det var för att jag vattnade för mycket eller för lite men jag klippte helt enkelt bort de bruna topparna och vattnade jämnt och det har förblivit grönt efter det. 
 
Bredvid står en gullranka som kanske ska få bo i en ampel snart och till höger står en orkidé jag fick som tack på min sista praktikplats på gymnasiet, Melanders blommor i Stockholm. Fick pynta trappan i den stora salen i Stadshuset, skryt skryt. Älskar den här orkidéen för den får små men många blommor och blommar om hela tiden. Jag vattnar mina orkidéer med vattenkanna ovanifrån ungefär en gång i veckan och har dem inte i allt för direkt solljus. Funkar bra för mig!
 
...och nej...jag har inte hunit sortera mina böcker så jag vet att Harry Potter böckerna inte står i ordning...
 
 
På ett brickbord hittar vi min andra orkidé ihop med en till av Daniels ekar samt hand Benjaminfikus Bob. Orkidéen fick jag sista terminen på gymnasiet när vi hade använt orkidéeblommor till snittdekortioner och vi lottade ut de kala, blomlösa orkidéerna i klassen. Den har blommat regelbundet sedan dess  med uppehåll på någon månad hit och dit. Får stora helt vita blommor.
 
Benjaminfikusen fick jag också på gymnasiet när vi hade en lektion om bonsaiträd. Jag gav den till Daniel och sen har den hängt med. Kanske för att vi sa att vi skulle döpa den så den inte skulle dö...
Benjaminfikusar är lättskötta, ska torka upp mellan vattningarna och har inga större krav på ljus. Dock så tappar den nästa alla sina löv i cykler och vi har trott att han ska dö i omgångar men det kommer alltid helt nya fina blad igen!
 
 
 
 
 
I fönstret står en paraplyaralia som Daniel också fick som inflyttningspresent av mig när vi flyttade ifrån varandra. (Han hade 7 fönster och jag hade 1 så jag planerade i god tid för framtida boenden;))  Paraplyaralior är som de flesta växter vi har lättskötta och vill torka upp mellan vattningarna och har låga ljuskrav. Dock tror jag ändå paraplyaraliorna mår bäst i fönster.
 
 
Bredvid finns en liten långsam ek, elefantföra och en ättling till pepperomian här ovanför. Elefantöra ynglar av sig något enormt och jag har gett bort en hel drös till folk. De klarar till och med av att stå inne i badrum med enbart ett litet frostat fönster så de klarar de mesta!
 
 
Djungeln fortsätter! På ett annat litet bord finns min fina Ormbunke Fernt= ormbunksvariant av Bernt, som jag fick av Mathilda för hon tyckte jag behövde en ormbunke♥. En Spjutbräken närmare bestämt. Den har också sitt namn för att jag inte ska råka ta död på den. Kanske den klurigste av mina växter. Den står i ett fat med höga kanter så den alltid har tillgång till vatten och aldrig torkar ut. Fatet är i glas dessutom så jag kan se vattennivån. Den får även plockas och rensas regelbundet från döda löv. Men än så länge lever den! Bredvid kan ni ana en till vildvuxen peperomia identisk med den första i inlägget. Den har jag dock lovat bort till min syster så den ska snart flytta.
 
 
Uppe på ett skåp tronar Daniels gigantiska monstera som han också fick som inflyttningspresent för några år sedan. Den heter Pablo av någon okänd anledning och var från början en vanlig monstera för 199 kronor typ men när den planterades om flippade den ut och blev gignatisk. Monstera är lätta och tacksamma. Det ändå bökiga med dem är att de egentligen är klätterväxter så de har ett lite speciellt växtsätt i kruka.
 
 
På bordet står en till ek, en till elefantöra och en liten fetbladsväxt jag inte vet namnet på. Den tappade nästan alla sina blad när jag köpte den och jag blev ganska besviken. Men jag räddade två små skott som jag petade ner i jorden och så slängde jag resten och nu har de två små skotten tagit över krukan på nytt! Woho! I början såg jag till att jorden var fuktig men nu är den etablerat sig mer får den torka upp precis som de flesta andra växterna här.
 
 
Sist ut kommer den lilla svärmorstungan jag fick av mamma i förrgår i inflyttnignspresent! Det är en stickling från hennes egen och jag hoppas att den kommer klara sig bra inne i badrummet  utan direkt solljus!
 
 
Yes! Det var varvet runt! Älskar hur hemtrevligt det blir av växter och hur roligt det är med sticklingar och att få växter och få de att trivas och överleva! Har ni några favoriter bland inomhusväxterna?

Tankar:

Mathilda:

Vad mysigt, tycker det är jättekul att få ta del av din växtfamilj. Fint att du tar hand om Fernt så väl även om han är besvärlig.

Svar: Japp, vi har en ganska bra relation, så länge jag kommer ihåg vattningen är han schysst tillbaka xD
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Alicia Sivert:

Vad roligt att få lära känna dina gröna familjemedlemmar! Mina favorit här hemma är två citronträd jag drivit upp från kärna (eller citronbuskar ser de mer ut som), en maranta som fullkomligt tagit över bokhyllan, rumsgranen Gustavsson, min gullranka n'joy och typ alla andra, hehe <3 Älskar också att föröka via sticklingar och byta med varann!

Svar: Man får verkligen en speciell relation till sånt man driver upp själv. Citron är ju dessutom inte det allra lättaste! Rumsgranen Gustavsson låter fantastisk!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: