Maj på flaska eller Gör syrénsaft!

 
Minns ni att jag för några veckor sedan nämnde att jag var på jakt efter syrén för att testa att göra saft på de väldoftande klasarna? Strax efter att det publicerats fick jag ett fint välkomnande sms där mamma tyckte att jag fick plocka så mycket jag ville hemma hos mamma och pappa! Vill du också testa syrénsaft så är det hög tid nu! Den börjar nästan blomma över på sina ställen i södra Sverige! Nu hittar jag inte receptet jag följde längre men om man googlar är de flesta syrénrecepten snarlika. Har du ett eget recept på fläderblomssaft så kan du lika gärna följa det men byta fläder mot syrén! Här är iallafall de mängder jag använde!
 
Du behöver:
-30 syrénblomsklasar
-1,5 kilo strösocker
-3 citroner
-1,5 liter vatten
-30 gram citronsyra
 
 
Gör såhär:
-Skölj blommorna och klipp bort eventuellt bort blad och kvistiga skaft.
-Lägg alla blommor i en stor bunke, hink eller gryta (jag har en helt gigantiskt gryta  jag köpte på loppis som får mig att känna mig som värsta husmodern).
-Tvätta citronerna och skiva dem. Blanda citronskivorna med syrénblommorna.
-Koka upp vattnet och häll sedan i sockret och rör runt.
-Skopa upp lite sockerlag att blanda ut citronsyran i. Häll sedan i citronsyran i sockerlagen igen.
-Häll all sockerlag över blommorna och citronen och rör runt.
-Sätt lock eller plastfolie över kärlet och sätt in i kylskåp i tre dagar.
-Sila saften och häll upp i flaskor!
 
 
Jag hade vita och ljuslila klassiska bondsyréner så färgen blev ganska lik flädersaft. Men testa gärna mörklila syréner för att få lila, rosa saft! Så häftigt ju!
 
 
Ganska "obloggigt" av mig kanske att inte ha snygga likadana flaskor med söta etiketter på...men nej jag tog de flaskor jag hade sparat med lite blandade must och ingefärsshotsetiketter, funkar lika bra det också!
 
 
Har ni tagit tillvara på något ovanligt från naturen? Berätta gärna, hade varit så spännande att höra om!