Skörda!

 
Idag tänkte jag visa hur det går för min gröna familj (som jag kommer äta upp...) på min uteplats! Värmen gör att det mesta växt så det knakar och jag hinner nästan inte med. En kväll när jag vattnade såg jag att en halvmeter lång ranka från pumpan slingrat sig in i potatisdjungeln...
 
Gör såhär:
-Ta med en sax och lite olika kärl till dina odlingar
-Klipp och njut av att du har fixat egen mat!
 
Så här ser du ut genom altandörren! Har fått höra från fler som kommer utifrån att det är lite klurigt att ta sig in till mig...
 
 
Pallkragarna är på gång! Här har jag skördat persilja, dill och fryst in. Gräslöken köpte jag i kruka i mataffären och nu lever den vidare här.
 
 
Sallaten skördades efter att bilden togs!
 
 
Rödbetornas blast är så vacker! Gallrade lite och har använt det urgallrade stjälkarna i sallad och stekt i mat
 
 
På bordet bor det mindre nyttiga. En fin blandning av sånt jag själv odlat och sånt som min mormor skänkt i frö- och sticklingsform!
 
 
Men det som skördades mest förra veckan när jag fotograferade var spenat! Den var på gång att gå i blom och eftersom den blir tråkig och besk då var det på tiden!
 
 
 
Dagens skörd! Sallat, dill, lite persilja, rödbetsblast, massa spenat och min första vita rädisa!
 
 
Spenaten förvälde jag och frös in! Jag följde Sara Bäckmos beskrivning om ni liksom mig inte förvält spenat innan. Passa även på att lyssna på Saras avsnitt i podden Odlarna HÄR som fick mig att bli så galet sugen på att odla i november!
 
Gör såhär:
-Skölj spenaten som du skördat.
-Lägg bladen i kokande saltat vatten
-Låt de vara i vattnet i ca 2 minuter
-Höll av i ett durkslag och spola med kallt vatten! 
-Krama ut vätska! Det är nästan löjligt hur lite som blir kvar av massan efteråt
-Lägg i fryspåsar och frys in!
 
 
Jag brukar använda spenat till lite allt möjligt, som utfyllnad i pajer, pastasåser, grytor, lasagne m.m.
 
 
Yes, det var allt grönt för idag! Hoppas ni också har något egenodlat att njuta av!
 

Tankar:

Jenny:

Vilken mysig grönsaksdjungel! Håller med om att det just nu växer snabbare än man hinner med, helt galet ju! Jag fotade mina pallkragar i helgen men när jag kom tillbaka och såg dem igen igår hade det växt som tusan på bara tre dagar!
Spenaten hann jag aldrig skörda av ordentligt innan den gick i blom så drog upp den och sådde ny, men ska spara förvällningstipset till nästa omgång :)

Svar: Ja, spenaten är lite av ett stressmoment i mitt liv också ;) Men ska nog också köpa lite fler frön faktiskt och så om när mina nuvarande plantor blir för stabbiga! :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: