Gå på utställning

 
I ett annat liv hade jag varit mönsterdesigner. Ser det lite som ett drömjobb, att hitta ett tema, göra mösterrapporter, handmåla och skapa mönster till tapeter, tyg osv. När jag gick på gymnasiet gick jag en kurs som hette enbart "design" och var en tillvalskurs som var en av de roligaste kurser jag läste  (okej läste massa roliga kurser på gymnasiet i och med att jag pluggade till florist men den här stack ut lite från allt med snittblommor). Ett moment i designkursen var just att jobba med att skapa mönster och vi besökte Borås tapeter.
 
Med den bakgrunden kanske det inte känns helt orimligt att spendera sin lördag genom att gå på en miniutställning i en liten håla utanför Alingsås för mönster!
 
Gör såhär:
Gå på utställningar! Känn dig lite kulturell och spana på konst, mönster, filmrekvisita, foto, teckning, prylar, ja vad som helst! Det är inte helt ovanligt att utställningar är gratis dessutom. Kolla in hemsidorna till ditt närmsta bibliotek, stads-/länsmuseeum eller kanske kommunens hemsida. Där brukar det dyka upp om det är något aktuellt på gång!
 
 
Så vart var jag då i helgen? Minns ni podden Billgren Wood jag tipsat om? I det senaste avsnittet med tapet-tema tipsade det om den svenska mönsterdesignern Emma von Brömssens aktuella utställning i Nääs Fabriker. Efter som det var på rimligt avstånd och med min svaghet för mönster tyckte jag det lät som ett perfekt utflyktsmål för helgen! Jag tog med två av mina favoritmänniskor och åkte dit!
 
Nääs Fabriker ligger utanför Alingsås och är ett gammalt industriområde som gjorts om till en fräsigt mötesplats med butiker, hotell, konferens, fik osv.
 
 
Utställningen var enbart ett rum med 10 olika mönster. Jag hade kunnat tänka mig att ta hem nästan alla! Emma von Brömssens mönster är handmålade, ofta i blå toner och med natur- och djurmotiv. Som en modern-västkust-William Morris? Blåregnet rakt fram hade varit perfekt i alla fönster på Alnarps slott...
 
 
Möbler klädda med Emmas mönster gav en annan dimension av textilierna. Varför inte en soffa med harar?
 
 
Mönsternas historia fanns att läsa på väggarna i riktig utställningsanda!
 
 
I samma byggnad som utställningen hölls i fanns flera butiker att strosa i. Mycket tjusigt fanns på plats.
 
 
Ett citrusdoftande butik med dyra och snygga saker.
 
 
Som en perfekt rosa fotölj med matchande väggar (eller tvärtom...)
 
 
Utställningen pågår fram till Augusti och är gratis! HÄR kan du läsa mer. Passa på att spana in Nääs Fabrikers fina område och kanske avsluta med tårt-fika i Alingsås som vi gjorde!
 
 

Tankar:

Jenny:

Haha åh, så passande att jag lyssnade på det avsnittet tidigare idag! Blev lite grinig dock då jag i lördags åkte förbi Nääs fabriker utan att ha en aning om vad som gömde sig där inne, hade varit kul att se ju :)

Svar: Nej men vilken otur! Men har ju öppet tills augusti så du kanske har vägarna förbi någon mer gång i sommar :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Mathilda:

Jaaa bästa sättet att fira min födelsedag på! Känns trevligt att bli räknad som en av dina favoritmänniskor också :D Jag har verkligen helt snöat in på hennes mönster efter utställningen. Är sugen på att skaffa sängkläder mm i något trevligt mönster.

Svar: Vad kul att du också tyckte det! Såklart! Ja! Har letat efter wisteria men verkar jättesvårt att få tag på flr trycks bara på markiser typ?!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: