Läs i sommar!

 
Minns ni att jag har en utmaning att läsa 20 böcker i år? Tänkte snacka lite böcker och lite om hur det går och ja...allmänt om sommarläsning! Som kanske är bland det bäta att göra en ljummen sommarkväll?
 
Jag har som sagt satt ett mål att läsa 20 böcker i år. Mest för att jag gillar verkligen att läsa men hamnar i svackor ibland och då kan jag behöva ett mål att få mig ur de läsfria perioderna. Så hur har det gått då? Eftersom vi är halvvägs på ett år nu v.26 (japp jag är en person som har stenkoll på veckonummer) och jag har läst 12 av 20 böcker så känns det bra! Tänkte berätta om mina tre favoriter hitills i år!
 
 
 
 
The hate U give, Angie Thomas
 
Jag har nog nämnt den här i ett annat inlägg men är värd att nämnas igen! Den har legat på massa topplistor i USA men min uppfattning är att den inte är riktigt lika uppmärksammad i Sverige?
 
The hate U give är en ungdomsbok som följer Starr som går på Highschool hänger med kompisar, ska gå på bal, gillar sneakers och är en väldigt vanlig tonåring. Men hon är svart, bor i gettot och blir vittne till att hennes barndomskompis blir nedskjuten, helt oskyldig av polisen. Att hon dessutom går i en "vit" skola gör att kontrasterna blir stora och intressanta. Älskade boken, älskade Starr och älskade hur fast jag blev!
 
 
 
Hjärtslaget i Rosengädda, Emma Hamberg
Emma Hamberg är väl känd för att göra feel-good böcker och visst det här är en feel-good bok absolut, men böckerna i Rosengädda serien har mer än mysiga stories och lyckliga slut.
 
Hjärtslaget i Rosengädda är den sista av fyra böcker i en serie som handlar om Tessan. Grunden är att Tessan tröttnade på sitt Svensson-liv och stack till en håla vid Kinnekulle där hon startar restaurang. Böckerna kretsar kring relationer, både familjerelationer, grannrelationer och kärleksrelationer...och ganska mycket mat. De är roliga, lätta, smarta och har samtidigt djupare meningar som griper tag lite extra. Tredje boken lyssnade jag på när jag hade Storytel så det är ett tips till ni ljudboksfolket där ute som jag vet läser! Gjorde nästan lite ont att läsa sista sidorna i sista boken, för då avslutas den där världen som jag njutit av att hänga i.
 
 
Cinder, Marissa Meyer
Cinder är den första delen i en bokserie på fyra böcker. Min kompis Mathilda hade nämnt serien flera gånger under några år och nu blev det äntligen av! Jag kan inte komma ihåg att jag läst Si-fi innan men tror jag läste boken på två dagar. Den är en perfekt blandning av si-fi, äventyr, klassiska sagor och ni vet den där kategorin "unga-vuxna-romantik".
 
Varje bok i serien är baserad på en klassisk saga, Cinder har ju logiskt nog Askungen som grund. Men tror man att det ska göra det hela förutsägbart så har man fel! Genom alla böcker vävs sagorna, karakärerna och såklart den nya storyn ihop på ett smart och spännande sätt! Uppskattar mycket att för att vara baserade på "prinsessor" så är alla huvudkaraktärer i hela bokserien, inte bara Cinder, så...coola? Inget gammalt  jox om att de ska bli räddade av män eller inte har några mer karaktärsdrag än att vara "underskön ung prinsessa". De är mekaniker, piloter, hackers osv. 
 
 
...Enda haken är att sista boken är inte översatt till svenska så har just nu 800 sidor engelska att ta mig igenom och det går lite långsammare för mig än svenska tyvärr. Jag måste ju få veta om Cinder kommer kunna rädda jorden, kejsaren och sitt gäng!
 
Yes! Lite boktips alltså! På min lista för pågående böcker står just nu:
-Winter, pågående och sista boken i serien jag pratade om ovan alltså.
-Man o War, pågående eftersom jag behövde överbrott från Winter. Hehe är ganska nördigt men är en bok om en galopphäst som min häst jag hade som tonåring var släkt med och dessutom världens mest kända engelska fullblod. Får massa gamla "Polluxkänslor" av att läsa om hästar igen. (Var tvungen att googla och nej Polluxklubben finns inte längre...)
 
Vad läser ni just nu och vad är ni sugna på i bokväg?