Mina bästa tips för Sommarstaden Varberg

 
För två år sedan bodde jag fortfarande delvis i Halmstad och skrev en tipslista för att besökande i min hemstad! Nu är det min andra sommar i Varberg och passar det då inte med en ny guide? Varberg är utsedd till Sveriges 6:e bästa sommarstad 2018 (Halmstad är 4...)  Så ja, vi kör väl helt enkelt; Mina bästa tips för sommar-Varberg!
 
Varbergs fästning och Länsmuseet
Ska vi börja med vykortstipsen så drar vi igång med Varbergs fästning. Tror de flesta halländska skolbarn har spanat på Bockstensmannen här. Oavsett om man är en museetyp eller inte så tycker jag fästningen är värd ett besök. Vacker att gå runt på utomhus och även utställningarna inne i museet. Har till exempel varit på en ganska kul utställning här som hette "Katten" tror jag som samlat katter i konst och populärkultur från egyptens tid och fram till dagens youtube-klipp. Gå mer på museeum helt enkelt!
 
 
 
 
 
Kallbadhuset
Ett annat vykortsmotiv! Det otroligt vackra kallbadhuset som ligger nära fästningen och hamnområdet. Har aldrig badat där själv men är tjusigt att kika på och dessutom svårt att undvika om man tänkt gå från Centrum och ner till havet!
 
 
 
Strandpromenaden och Apelviken
Från fästningen och längs med havet söder ut kan man följa strandpromenaden! Man är nära havet hela promenaden och ganska högt upp. Man passerar flera badplatser från klippor och bryggor och är allmänt trevlig. Lagom kan vara att följa promenaden bort till Apelviken som bjuder på sandstrand och en fyr man kan promenara ut till, dem man se vid horisonten i bilden!
 
 
Stadskärnan
Varbergs centrum är inte speciellt stort men bjuder ändå på ett gäng gator, ett stort torg och butiker. Gatorna är inte gågator men enkelriktade (eh...minns det tydligt från att jag tog mitt körkort här för några år sedan) och alltså inte så breda. Stadskärnan har flera butiker som inte tillhör större kedjor och är gatorna är mysiga att promenera runt på. Torget har marknad på onsdagar och lördagar.
 
Lunch på Mignon
Är man på torget är det nära till Cafe Mignon som har mat för alla olika tillfällen på dagen men jag kan slå ett extra slag för lunch och frukost om man vill lyxa till det med utefrukost! Mysigt i lite gammeldags miljö och allt jag ätit där har varit gott, från scones till lasagne, till toscakaka och fish taco!
 
 
 
 
Fika på Lilla träslövs finbageri
Är man sugen på konditori-fika är Lilla träslövs finbageri ett tips för den som vill bort från kedje-kaffe-ställena. Har får man goda småkakor, pajbitar och bakelser! 
 
Glass på Tre toppar i Läjet
Läjet är ett fiskeläge (Har varit med i På spåret pga sin knasiga lokala dialekt) som har ett glasställe med allt! Alla glassorter, alla toppingar och löjligt stora strutar! Planera in det här som en egen måltid och inte som ett mellanmål...
 
 
 
Middag på Nami
Jag har både firat födelsedag, nya jobb osv. på Nami i Varberg för att det är en av mina favoritmatställen! Det är en japansk restaurang med smårätter. Man kan även köpa hämt-sushi här men jag rekommenderar att hellre äta de andra japanska rätterna och helst på plats!
 
Asia spa och stadshotellet
Brukar ju främst rekommendera saker som är gratis för att det är lätt för alla att utföra men måste ändå nämna Asia Spa som är ett spa som är en del av Varbergs stadshotell. Åh, en favoritplats redan innan jag flyttade till Varberg! Otroligt mysigt och rogivande och så där väldoftande och spa-igt!
 
 
Loppisar
Varberg har en del loppisar! Tänker att jag radar upp mina ställen jag åker till om jag ska på en loppisrunda!
-Veddige Vipers loppis
Jag bor ju faktiskt inte mitt i Varberg utan i Veddige som ligger en kvart utanför. Jag promenerar till loppisen på 5 minuter och har hittat både krukor, julpynt, en lampa osv. här! Alltid löjligt billigt!
-Brygghuset second hand i Bua
Norr om Varberg ligger Bua som är ett litet samhälle med en loppis i hamnen. Mysig loppis i stor och luftig lokal.
-Röda korset second hand i Varberg
Stor loppis i Varberg vid Lassabacka där jag fyndat mycket, bland annat mitt köksbord för 80 kronor! De har mycket möbler, köksprylar och lampor!
-Second chance i Varberg
Pingstkyrkas second hand som är en av de största i stan! Har väldigt mycket men aldrig köpt något här men tycker ändå den är värd ett besök! 
 
Åkulla bokskogar
Vill man ut i naturen och lämna "Stan" tycker jag att Åkulla bokskogar är ett bra mål! Det ligger några mil utanför stan men nu på sommaren går det bussar hit från tågstationen! Här finns massor av slingor och vandringsleder och det är bara att bestämma hur långt man vill gå och sedan välja en slinga, packa matsäcken och börja traska! Fina bokskogar (såklart) sjöar, nedlagda tågspårsvallar, granskogar och betesmarker.
 
 
 
 
 
Borrås skåra
Ligger också några mil utanför stan men värt ett besök om man har bil! Spana in mitt inlägg HÄR från i våras!
 
 
Ständerna
Västkusten betyder ju såklart stränder! Vart man än är så finns det i princip en strand nära. Getterön och Strandpromenaden är mina första tips men ska erkänna att jag inte badat så himla mycket i Varberg (om ni minns förra årets mulna sommar). Men Läjet, Kärradal, Espevik, Bua och alla små samhällen längs med kusten har sina stränder och badplatser!
 
 
Det var allt för idag! Kanske ska du semestra i Varberg i år elelr har du varit här innan? Berätta gärna om era utflyker eller andra sommarstäder som borde besökas! Vad sägs om att köra repris på Halmtad-guiden på fredag när vi ändå är mitt i semstersäsongen? Tror det kan bli det som dyker upp! Vi hörs då!
 

Tankar:

Klara:

Sommaren och havet är det bästa! Och Borrås skåra vill jag gärna ta mig till nån gång även om det i inte blir på sommaren. Tack för detta och halmstadguiden har jag missat så ska bli kul att läsa den med

Svar: Vad kul att du gillar guiden och absolut tycker jag du kan besöka Borrås Skåra nästan när som helst på året! Var ju till och med lite snö kvar när jag var där senast :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: