Spela Carcassonne

 
Så var det nytt år! Hoppas alla haft en fin julvecka och nyår! Har spenderat mest tid hos mina föräldrar med mina syskon och tänker därför göra ett inlägg om spel idag! Var länge sedan nu och det blev ett och annat spel spelat i mellandagarna! Dagens spel är Carcassonne som är perfekt spel att börja med om man är sugen på lite mer "brädspel" och inte "sällskapsspel". Det är väldigt smidigt att lära sig och fint utseendemässigt.
 
Du behöver:
-Spelet Carcassonne! Finns i bokhandlar och såklart på internet
-Minst en medspelare utöver dig själv
-Ungefär en halvtimmes tid
 
 
Så här går det till:
Spelet går ut på att turas om att lägga ut brickor till en gemensam "plan". Det är lite som att bygga ett pyssel. På varje bit finns antingen städer och/eller vägar med olika utformning. För att få poäng ska man bygga vägar, städer som hänger ihop och markera med sina spelpjäser att det är just jag som äger bygget. De som har mest vägar och störst städer i slutet får mest poäng och vinner!
 
 
Stadsbitar!
 
 
Vägar!
 
 
och specialaren Kloster. Då fär man poäng för alla brickor som ligger runt omkring.
 
 
Spelpjäser som markerar vad man har byggt
 
 
Så finns det såklart lite specialregler men annars är det mycket enkelt!
 
 
Plus med Carcassonne:
+Mycket enkelt för alla att komma in i och lära sig.
+Gulliga små brickor
+Lite strategi men mycket slump så det är svårt att vara extra "bra" eller "dålig" på det här. Alla har samma möjligheter, nybörjare som erfarna.
 
Minus med Carcassonne:
-Kanske just att man inte kan bli supermycket bättre i det här pga slumpen? När man väl lärt sig utvecklas man inte så mycket.
-Exakt alla möjliga brickor finns inte. Så ibland hamnar man i dödlägen för det inte finns en brickor för alla olika möjligheter!
 
 
Yes, det var Carcassonne! Bland det första spelen jag lärde mig i vår gamla spelförening för massor av år sedan. Någon som undrar över det konstiga namnet? Det är döpt efter en stad i Frankrike som ni borde spana in HÄR så kommer ni förstå!
 
Vi spelade också:
 

Tankar:

Mathilda:

Tror Carcassonne var det första jag spelade med eran spelförening också. Kommer inte ihåg reglerna helt men minns att det var kul. :)

Svar: Minns inte men låter rimligt, man kan vara ganska många och lätt att komma igång :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Alicia:

Mitt favoritspel alltså, kan spela det här i timmar! Slumpmomentet är bra för mig som omöjligt kan hålla fast vid en strategi men jag vinner typ 98 ggr av 100 mot min sambo så nåt knep har jag knäckt ;) Har dock aldrig upplevt att det saknas brickor för något scenario - är det inte bara att det inte finns så många av alla så att lösningen redan kan ligga ute på brädet när en behöver den?

Svar: Åh vad kul att det är ditt favoritspel! :D Ja, men då har du ju verkligen knäckt någon kod ;) Det där med brickorna är väldigt specifikt och inser att jag låter ganska gnällig nu men hade velat ha en bit med stad på så som den jag håller upp här ovanför, och att det kunde gå en väg in genom porten där...och så några andra som behövs vid väääldigt specifika fall...
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: