Vårstäda i pallkragar!

 
Först, tack för svaren från mitt förra inlägg, både här och i "verkligheten"! Blev så himla glad och taggad att tänka ut nya idéer på hur jag ska använda utrymmet här!
 
Men nu till dagens påhitt! Jag började ganska spontant städa upp i mina pallkragar här om dagen och kunde inte sluta och längtar ännu mer till dem är fyllda med växter och omringade av ännu mer krukor med potatis och grönsaker! Lite liv fanns det kvar i mina kragar sen förra året som jag räddade och tänkte skriva lite om det. Lite recycling i odlandet kan vi kalla det!
 
 
Rädda växtdelar
 
Tänkte först skriva vegetativ förökning men insåg att det var snarkframkallande så vi säger så här istället! Jo, jag satte ner en planta med mynta i en av mina pallkragar förra året. Men har någon haft mynta som trivs någon gång vet man att man snart har mynta överallt. Har fortfarande starka minnen från mitt första sommarjobb när jag rensade mynta som aldrig tog slut mellan gatsten... Så först tänkte jag ta bort plantan innan den tagit över för mycket men man kan ju inte slänga något som lever ju, så istället tog jag delar av utlöparna och satte i ny jord i kruka istället. Utlöparna har både rötter och blad och kommer rota sig och klara sig fin fint i kruka istället, som sticklingar inomhus helt enkelt!
 
Hela klumpen av mynta!
 
En av de räddade delarna som kommer bo i kruka
 
Ta till vara på sånt som frösått sig!
Alltså generativt förökade plantor! Ska vi nörda mer är det alltså motsvarande hur djur förökar sig, blommor och bin you know. Ett frö har delar av två arvsmassor och kan variera precis som barn varierar från sina föräldrar. Sticklingar där i mot är som att klona och de små sticklingarna är kopior av sin mamma. 
 
Tillbaka till ämnet, jag upptäckte dessa i ett hörn! Ser ni vad det är?
 
 
Yes, mina ringblommor från förra året hade fröat av sig och redan börjat sätta fart! Blev så glad åt att saker växer utan att jag ens bett om det. Så jag skopade upp de små skotten och satte i en egen kruka.
 
Här är hela samlingen som börjat växa på egen hand
 
Flytta fleråriga växter
Sen så kanske du har fleråriga växter i din pallkrage som lite risiga och vissna ändå fått några enstaka nya blad och är taggade på våren! Som den här lilla smultronplantan här under! Jag ville även flytta den från pallkragen för att ge plats för annat och grävde upp så mycket rötter det gick och flyttade över till kruka!
Ofta har man ettåriga växter i pallkrage, alltså sånt som bara vissnar ner och slängs när säsongen är slut. Vill man slänga sig med fler tjusiga ord så är dem
Annueller: Ettåriga örtartade växter (i Sverige men kan vara fleråriga i andra länder med mildare vintrar)
annars är det alltså
Perenner: Fleråriga örtartade växter. Som vissnar ner varje säsong men som har ett tåligt rotsystem och klarar våra kalla vintrar!
 
Glad smultronplanta trots ledsen persilja och mynta!
 
 Smultron, ringblommor och mynta i sina nya krukor!
 
Så nu har jag städat upp, flyttat växter, torkat av möbler och känner att jag kommit igång! Så dagens sista tips är:
 
 
Skaffa glada tofflor om du har uteplats eller balkong! Gör en glad och är smidigt när man ska springa ut och in och fixar!
 
 
Ska ni odla något? Hur går det för er?
 
 

Tankar:

Jenny:

ÄLSKAR när du slänger dig med tjusiga termer som generativ och vegetativ förökning så man får lära sig massa nytt! Så härligt att få en massa sått när man inte behövt göra något själv med, det visar ju också hur onoga det egentligen kan vara med såningstider, djup och temperaturer ibland tvärtemot alla råd man får!
Själv ska jag nu i helgen ställa iordning mina pallkragar och direktså några av de första blommorna tänkte jag! Har också just skrivit ihop ett inlägg om hur det gått för allt jag sådde i början av mars, kommer på bloggen på måndag om du är nyfiken :D

Svar: Vad glad jag blir av att höra att den här typen av texter går hem. Haha älskar växter för mycket för att inte dela med mig av sånt jag tycker är coolt, som hur de fungerar, vad de heter, varför de gör som de gör osv. Ja, ibland tror jag verkligen inte att man ska köra fast vid tiderna på en påse eller känna krav att ha de optimala förhållandena alla gånger när man odlar. Så roligt att följa ditt odlande också :) Ska faktiskt läsa ditt inlägget precis nu!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Alicia:

Alltså så mysigt inlägg när en sitter på bussen och inte kommer hinna påta själv förrän till helgen, och jag ÄLSKAR tofflorna! Har tänkt så mycket att jag vill ha ett par träskor men det har känts onödigt på en liten balkong. Nu är jag övertygad om att det nog snarare är ganska nödvändigt!

Svar: Åh vad glad jag blir, tack! Och tycker absolut trätofflor är nödvändigt ;) Vill du ha lika glatt rosa som mina så kan jag tipsa om att mina föräldrar köpte dem till mig på Granngården, bra julklapp!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: