Vandra på Kungsleden Del 2: Att bo i fjällstuga

Sälka
 
Nu tar vi del 2  om Kungsleden! Jag tänkte visa hur det kan vara att bo i Svenska turistföreningens fjällstugor här i Svenska fjällen. Nu har det ändå gått ett tag sedan vi kom hem och ju mer distans jag får dessto mer saknar jag det. Det var liksom en liten känsla av magi hela tiden när vi var där. Åh, tycker verkligen alla som tycker om naturen ska ge Kungsleden en chans. Och framför allt testa på att leva på det här sättet, i fjällstuga!
 
 
Men vi kan ju börja med vad skillanden på Fjällstation och fjällstuga är!
 
 
Fjällstation
En fjällstation är lite som ett vandrarhem. Det har liknande service och faciliteter. Oftast är de vanliga utgångspunkter för vandringar, toppturer, på populära ställen helt enkelt. Abisko är en turiststation och där fanns restaurang, liten butik, el, varmvatten, duschar och sådana lyxigheter. Det var ju här vi började! Hit kunde man ta sig med både buss, bil och tåg! Även Kebnekaise är en fjällstation just för att det är många turister som tar sig dit!
 
Abisko fjällstation men blommande ängar mellan husen
 
 Naturum i Abisko med en miniatyr av nationalparken
 
 Vår utsikt från vårt rum över Torneträsk som täckts i morgondimma
 
 
Tjäktjas stugvärdstuga.
 
Fjällstuga
Resten av platserna vi besökte var fjällstugor. Det betydde att vi anmälde att vi kom till en stugvärd som bor i en egen liten stuga. Först får man saft och sedan en bädd tilldelad. Men oavsett om man bokar innan eller bara dyker upp kan man inte garantera några lyxigheter. Madrass på golv i korridor eller plats i våningsäng kan erbjudas beroende på hur fullt det är! Det viktigaste är att alla får plats! Fjällstugorna har inte el eller rinnande vatten men är utrustade med gasplattor att laga mat på och värma vatten på.
 
Jag tänkte att vi kör resten utifrån alla mina tusentals bilder... Det är så svårt att välja ut de bästa bilderna så vi tar ett helt gäng!
 
Så det vanligaste är att man sover i våningsängar! Ibland i rum för 4 men oftast i stora salar för kanske 10 personer. Vi kom lindrigt undanfrån snarkare, men råkade där emot ut för en sjungande belgare som var mycket morgonpigg...
 
 
Dessa små praktiska bänkar var standard på våningsäsngarna! Även orange furu var ett genomgående tema...
 
 
Hugga ved var en återkommande aktivitet. Hos stugornas vett och etikett-regler ingår det att fylla på med vatten och ved om man använder det! I Abiskojaure blommande rallarrosorna!
 
 
Medan snön hängde i luften i Sälka!
 
 
och elda gjorde vi! I Singi länsade  vi "left overs-hyllan" i köket på digestivekex och "Varma koppens blåbärssoppa" som vi kalasade på framför elden och Daniel läste en märklig saga för alla  från en kvarlämnade sagobok.
 
 
Så när man kommer till stugorna så är det vattenhämtning, eldning, matlagning, diskning och torkning av käder som gäller. Sedan är det en hel del tid att bara "vara" på. Fundera själv på vad du gör när du inte har tillgång till elektricitet och koppling till omvärden. Det blev väldigt avkopplande med bortkopplingen från omvärden och vi spelade mycket sällskapsspel som blivit lämnade i stugorna. Främst frågesport och kort! Mycket kortspelshäng med stearinljus!  Har du inte spelat Plump är det ett starkt tips! Kaske ska skriva ett inlägg om det om ni inte kan, bästa kortspelet ju! Läsning fanns också på underhållningslistan.
 
 
 
 
Te och torkad frukt ingick i kvällsfikat! (När vi inte hittade kvarglömda digestivekex alltså).
 
 
 
Täljde gjorde vi också! En och annan smörkniv blev skapad och vandringskäppar fick fina skaft! Jag gjorde en fin liten kott-liknande skulptur som jag la på köksbordet och vips blev det visst en souvenir till en annan amerikansk vandrare som plockade med sig den när jag inte märkte det. Jaja, var så god!
 
 
 
Och när man inte var inne (vilket man gärna var på kvällarna eftersom det var kallt ute) kunde man spana på de makalösa utsikterna runt stugorna.
 
 Sälka
 Sälka
Alesjaure
Alesjaure
 
De flesta stugorna hade en bastu! Dessa gjorde att man  kunde tvätta sig med varmt vatten! Det vedeldade bastuaggregatet värmde en tank med varmvatten som man kunde tappa upp vatten från som man i sin tur kunde tvätta sig med! Bastu var lyxigt när det var så kallt på kvällarna. När vi vandrat i tre dagar säger min bror att det luktar nästan som snö i luften. På morgonen är topparna runt oss strödda med ett florsockerliknande lager av nysnö!
 
 
Vid Tjäktja kunde man gå en liten topptur på eftermiddagen för att få den här utsikten!
 
 
 
Men samtidigt så behövdes det ju knappt gå upp på höjder för att få vackra utsikter. På vägen till utedasset hos Sälka såg det tillexempel ut såhär:
 
Väääldigt långt till toaletten som är de bruna lilla huset längst bort i bilden
 
 
Och mycket tid gick till att spana på vart vi varit, vart vi skulle, vad topparna hette och att förstå de samiska namnens betydelse!
 
 
Så ja, jag kanske är lite förälskad och ser bara det rosenskimrande här...men kan man tänka sig att jobba lite för varmvattnet, att promenera lite längre till dasset och att det är aningen dragit, kan man tänka sig att leva med att byta duschen mot att hälla vatten över huvudet på sig från en plåtbalja, ja då kommer man få uppleva något magiskt som civilisationen inte kan bjuda på!
 
 
Det jag skrivit om Kungsleden tidigare hittar du här!
 
 
 

Dina tankar: