Vandra på Kungsleden Del 1: Att gå och gå och gå

 
Yes! Idag tänkte jag vi tar första delen från vårt äventyr på Kungsleden! Jag tycker vi börjar med huvudsysslan: Hur det var att planera och genomföra en semester utifrån att vandra ca 15 km  7 dagar i rad. Jag tänkte ta lite tips och såklart massa lockande bilder också så jag inte skrämmer iväg alla från de svenska fjällen med att bara prata om skoskav och hur många kilo man pallar med på ryggen! Hehe, blev ganska mycket text så man får bara kolla på bilderna också om man vill...men nu  kör vi igång!
 
Var vandrade vi och hur långt är det?
Från en mycket erfaren vandrare fick vi tipset om att Abisko till Nikkaloukta är en bra sträcka om man är sugen på att ta sig upp mot de riktigt nordliga delarna av Sverige. Sträckan är en riktig klassiker och går huvudsakligen på kungsleden, de två sista etapperna tillhör inte Kungsleden men bjuder på utsikt över Kebnekaise istället så det tackar man ju inte nej till!
 
Kebnekaise är den fjärde toppen från vänster om jag inte är helt ute och cyklar
 
Vi valde att hellre gå liiite kortare varje dag och i fler dagar för att kunna njuta än att gå längre sträckor på färre dagar. Och är du ute efter en "semester" och ett behagligt äventyr rekomenderar jag det skarpt! En dag gick vi 22 kilometer men i stort sett var resten av sträckorna mellan 12 och 15 kilometer och med ryggsäck och knöligt underlag är det alldeles lagom!
 
På kungsleden och runt om i den Svenska fjällvärlden finns fjällstationer och fjällstugor. Dessa ligger med lagom mellanrum och de var hos de vi bodde och de som avgjorde hur vår rutt blev. Men mer om fjällstugor i ett kommande inlägg! Hur som helst gick vi mellan:
 
Abisko -> Abiskojaure -> Alesjaure ->Tjäktja -> Sälka -> Singi -> Kebnekaise fjällstation -> Nikkaloukta
 
Bildkälla! Avstånden stämmer på ett ungefär...
 
 Det går att korta ner två av det längre sträckorna genom att åka båt på sjöar som man annars hade vandrat längs med! Så tycker man 20 och 19 kilometer låter avskräckande går det att lösa! Men utan båt blir det 106 kilomter totalt!
Till Abisko och Nikkaloukta går det buss från Kiruna!
 
Hur ser leden ut?
Leden är en av de mest populära i Sverige vad jag vet (?) och jag var liiite orolig att det skulle vara elljusspårsunderlag och konstant andra vandrare att trängas med. Men icke! Man får en riktigt naturupplevelse och känslan att vara nästan helt ensamma uppstod gång på gång!
 
 
Leden var utmarkerad med orange färg under tiden när vi var på Kungsleden. Mellan Singi och Nikkaloukta var leden inte markerad med då  vi gick i ett ganska smalt pass /längs med en sjö gick det inte att gå vilse. Men! För säkerhetsskull och för att det är roligt; skaffa en vandringskarta över ert område så ni kan checka av hur långt ni är.
 
 
Vad ska man ha för kläder?
Ibland mötte vi vandrare i perfekt matchande Fjällräven utstyrslar, proffsiga vandringsstavar, med ryggsäckar och kängor i de senaste modellerna. Om det gör att de får en bättre upplevelse? Marginellt skulle jag säga. Jag tycker inte att kläder och utrustning ska skrämma iväg någon som ska ut och vandra för första gången. Men då har jag inte sagt att man kan komma med vad som helst på sig! Det jag tycker är viktigast är:
 
-Kängor
Bra kängor som du gått in i är det absolut viktigaste. Jag älskar mina kängor för att de inte gav mig skoskav eller ont i fötterna och enbart var en fröjd att sätta på sig dag efter dag. Slarva inte med den här punkten!
 
-Lager på lager
Vädret är sjukt varierande. Vissa dagar gick vi enbart i T-shirt och svettades, andra dagar hade jag underställ, t-shirt, tjock fleecetröja, vindjacka och en regnponcho. Så hellre många lätta lager att packa i ryggsäcken än enbart en tjock vinterjacka.
 
-Heltäckande kläder
Mygg ni vet. Vi klarade oss bra för vi valt att gå så sent på säsongen att många mygg försvunnit för det varit så kallt på nätterna. Men när myggen väl är framme så är man glad att man kan dra upp en krage, skydda händerna i ärmar/handskar och så vidare. Ha alltid med keps och myggnät också!
 
 
Vad får man uppleva?
Här säger kanske bilder mer än ord men väldigt mycket! I början och slutet på vandringen är man under trädgränsen och går i knotig björkskog för att sedan vara resten av dagarna uppe på kalfjället mellan Sveriges högsta toppar. Ripor och renar var en del av faunan vi stötte på och vad det gäller flora var det en otrolig mångfald när man väl började spana! 
 
 
 
Sen får man såklart uppleva hur det är att gå helt i tystnad eller att gå och prata om högt och lågt  med vandringssällskapet om man har ett sånt. Man upplever hur det är att vara helt i radioskugga och konstant ha "No service" på telefonen. Hur det är att bli styrd av ljuset och att inte bry sig om klockslag. Man får träna sig i att vara i nuet när hela dagens mål är att gå. När allt är så vackert runt omkring sig får man träna på att faktiskt kunna njuta av det. Jag vet inte hur många gånger jag klagade på att det inte gick att få med känslan som verkligen var där på bild.
Längs med leden fanns flera "Meditationsplatser" utplacerade som vi alltid stannade vid och läste ett djupt citat som var ingraverat i en sten.
 
 
 
 
Så kommer det en och annan hängbro, inte favoriten hos den höjdrädde på bilden...
 
Soundtracket till resan bestod av olika typer av vattenfallsbrus.
 
Och nötter och choklad var en viktig del av dagen!
 
 
 
En perfekt "kasta-macka-sjö" fick vi uppleva!
 
 (Gif)
Så får man uppleva njutningen av att ta av sig ryggsäcken!
 
 
Nej nu får jag nog avrunda lite och så tar vi mer om att bo i stuga och vad man egentligen äter och dricker en annan gång!
 
 

Tankar:

Jenny:

Ser ju SÅ härligt ut! Vad ju själv i krokarna där men ser fram emot att testa på en riktig flerdags vandring istället för "bara" dagsturer. Får kanske bli nästa års äventyr :D Ser fram emot meeeeer från resan!

Svar: Ja, åh gör det! Men det är verkligen kul att vi var i Abisko av alla ställen båda två samma vecka nästan! :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: