Vandra på Kungsleden Del 3: En fjällmatsedel

 
Så är vi framme på den tredje och sista delen om vårt äventyr på Kungsleden och jag tänkte dela med mig av vad man egentligen äter på en sån här vandring! Det ligger nämnligen en del planering bakom just maten då all mat måste packas ner innan resan börjas. Maten ska alltså både vara tålig under lång tid, inte väga för mycket och helst vara liite varierad ändå. Det här är verkligen ingen kulinarisk resa vi gjorde men tro mig, efter nästan 2 mil på ett fjäll går allt ner och blir gott dessutom!
 
 
 
Renskavsgryta med couscous
Vi inledde i Abiskojaure med renskavsgryta och couscous. Grytan består av torkat och kryddat renskav som vi torkat själva ihop med färdig pulversås med svampsmak! Lite extra lyx hade vi då vi köpt med en liten burk lingonsylt från Abiskos fjällstation!
 
 
Vitabönor i tomatsås med bacon
Eh ja...vill ni ha en djupare presentation? Nej men jag kan tillägga att det är smart att planera in den här typen av mat tidigt i veckan, då det är tungt med konserver och bacon är ju rökt men kan ändå vara bra att inte släpa runt på det allt för länge i allafall!
 
 
Potatismos och makrill i tomatsås
Pulvermos var bland det vanligaste att hitta i "left overs-skåpen". Och ja, pulvermos äter jag aldrig i vanliga fall men med lite kryddning går det ner det också!
 
 
Majsmjölsmos med lök och nötgryta
I Sälka blev det "majsmjölsmos" istället för potatismos och det var riktigt gott! Det ihop med en gryta av kokosmjölk, nötter, lök och kryddor!
 
 
Gulaschsoppa
Vi utgick från en färdig pulver-gulaschsoppa som vi fyllde på med soltorkade tomater och ölkorv i bitar.
 
 
Makaroner och köttfärssås
På min matdag blev det "köttfärssås" av torkad nötfärs (som jag torkat själv i förväg), gullök, vitlök, kryddor och en klick tomatpuré som var det sista i en tub= smidigt att ta med.
 
 
 Ja, men så såg vår matsedel ut! Till frukost åt vi havregrynsgröt med valfri topping, jag hade en torkad frukt- och nötmix till. Till lunch var det "Varma koppen" och danskt rågbröd med mjukost och en frukt- och nötmix blandning som vi portionerat ut i små söta påsar till alla. Har fortfarande en överbliven påse kvar som ligger i mitt skafferi nu, är fortfarande en månad senare så vansinnigt trött på de där påsarna att den lär ligga där ett tag till...
 
Tips för fjällmat:
-Planera i förväg, det är jätte jättedyrt att köpa mat i stugorna, och i alla stugor finns det inte ens försäljning! (Man betalar ju för att maten kommer dit i helikoper...så en Marabou mjölkchoklad på 100 g kostar 50 kronor ungefär så får ni en uppfattning).
 
-Dela upp matplaneringen mellan er i gruppen som ska vandra om ni är fler. Då blir det effektivare när ni ska laga mat och troligtvis lite lättare att bära också.
 
-Undvik all form av vätska. Det är tungt och otympligt helt enkelt.
 
-Ha mycket "snacks". Nötter, choklad, torkad frukt m.m. Håller humöret uppe och då man inte alltid kan äta så mycket man egentligen vill av middagen då allt ska räcka ex antal dagar så är det skönt med lite extra nötter att stilla suget med!
 
-Packa alltid allt i portionspåsar och ta inte med hela förpackningar av något, det dumt att släpa på en makaron-kartong i papp osv.
 
-Packa ner en överraskning! Jag tog med mjölkchoklad-påsar att blanda med vatten som jag bjöd på några av de sista dagarna! Mysigt med variation och något att se fram emot när maten annars är enformig.
 
 Ja, det var allt om Kungsleden för den här gången, så för sista gången på ett tag: Vandra där om ni är det minsta intresserade av äventyr! Oslagbart!
 

Dina tankar: