Koka sylt

 
Tänkte sticka in med ett litet tips idag som kanske kan passa bra i skördetider. Nu finns det ju plommon, äpplen, päron, och alla bär! Vill du koka egen sylt eller marmelad så är det verkligen superenkelt att få till om man använder syltsocker! Så dagens tips, sylta!
 
Syltsocker är alltså strösocker med tillsatt pektin (och citroncyra och kaliumsorbat som finns naturligt i en del frukter). Pektin finns också naturligt i vissa bär och bidrar med att sylten eller marmeladen blir fastare. Låter som värsta reklamen nu men nope, jag tycker bara det här är ett bra tips!
 
Gör såhär:
-Skala, rensa och dela din fukt eller bär i lagom stora bitar.
 
-Koka samma mängd, i vikt, frukt som syltsocker. Alltså exempelvis 1 kilo frukt och 1 kilo bär. Jag brukar dock dra ner liiite på sockret för tycker det känns så sjukt när man står där och öser på ett helt kilo socker, och det brukar funka fint det också! HÄR är en bra omvandlare där det står vad olika bär och frukter väger per liter, om du inte har en våg!
 
-Koka under omrörning i ca 10 minuter, skumma av och häll sedan på burkar!
 
 
Så känner man sig superrik och husmoderlig med egen kokt sylt/marmelad trots att det gick på ca 20 minuter, bra va!
 
Jag gjorde plommonmarmelad som dessutom fick vara "hallonen" i hallongrottor, Plommongrottor alltså! Testa! Förra året gjorde jag plommonkompott som du hittar receptet på HÄR!
 
Har ni skördat något i höst? Vad blev det?
 

Tankar:

Jenny:

Åh vad mysigt! Jag tänker jämt att jag ska sylta och safta så mycket men det är en såndär grej som aldrig blir av. Kanske för att jag egentligen inte är så förtjust i sylt utan mest gillar den romantiserade bilden jag har av att stå och koka sylt, haha!

Svar: Haha förstår dig! Jag äter gröt med frukt vaaarje vardag till frukost och då blir det blir det lite lyxigt med bröd, marmelad och ost på helgen och extra kul med egen marmelad då :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: