Vad gör en trädgårdsingenjörsstudent?

 
Under det här året jag haft min blogg har det då och då dykt upp frågor om min utbildning! Anledningen tror jag är att det  inte finns överdrivet mycket att läsa om trädgårdsingenjörsprogrammet vid SLU runt om på internet. Den har bara funnits sedan 2008 (tror jag det var).  Jag själv sökte runt en massa på internet innan jag började för att få ledtrådar om vad som väntade. I morgon, 1 mars, släpps antagningsprovet så därför tänkte jag dela med mig av hur en dag kan se ut som Trädågrdsingenjörsstudent! Tanken var att jag skulle göra det här redan för två veckor sedan...men jag blev iväglurad på fika i Lund hela eftermiddagen jag egentligen tänkte dokumentera och jag kände inte att det var en representativ plugg-dag... Så jag gjorde ett nytt försök i torsdags och så här kan det alltså se ut!
 
För den som inte vet går jag alltså Trädgårdsingenjörsprogrammet med designinriktning vid Sveriges lantbruksuniversitet på Alnarp. Vill du ha en sammanfattning av hela utbildningen har jag skrivit om det HÄR!
 
(En ej datoranpassad hemsida...)
 
Jag läser en kurs just nu som heter Projektkurs- trädgårdsdesign. Den är väldigt självständig och jag har ungefär en föreläsning i vecka och två frivilliga handledningstillfällen. Projektet vi jobbar med är ett riktigt "fall" där en bostadsrättsförening vill ha ett gestaltningsförslag till deras bostadsgård som ska göras om i samband med ett dräneringsarbete.
 
 
Mycket schemafri tid betyder mycket eget ansvar. För att få saker gjorda såg jag till att vara i skolan vid niotiden och slog mig ner i biblioteket. Fördelen med att jobba i skolan är att jag är mer mån om att vara effektiv än om man jämför med hemma och så finns här scanner och A3-skrivare. Dagens första mål var att färgsätta de perspektivbilder jag gjort dagen innan som jag scannat in.
 
 
Vi jobbar framför allt mycket i planer men för att de personer som inte jobbar i plan varje dag också snabbt ska kunna uppfatta gestaltningen får man illustrera på andra sätt också. Min starka sida är att teckna för hand så det är det jag satsar på! Har inte bestämt mig än vad jag tycker om att färglägga i photoshop men jag testar lite hur jag vill jobba fortfarande.
 
 
Dagens andra punkt var att göra en illustration över vegetationsutvecklingen på platsen. Det är ju just det som är så spännande med trädgårdsarkitektur om jag jämför med till exempel inredningsarkitektur: Växter ändrar sig och växer med tiden. Om ni undrar hur tusan det där strecket ska förklara det så får ni snart se!
 
 
Det här är en bibel! Stadsträslexikon som jag fick i julklapp. Med den som hjälp...
 
 
...Fick jag fram ungefär hur träden kommer ändra sig i höjd och bredd från nyplantering till 20 år framåt. För att kunna överföra de här skisserna från skisspapper till vanligt papper behövde jag ett ljusbord. Det finns inte i biblioteket så jag väntade med det en stund.
 
 
Istället tog jag tag i att påbörja en materialbeskrivningslista som ska finnas med i inlämningen. Inte jätteroligt i bild men innebär att jag beskriver de oorganiska materialen i gestaltningsförslaget.  Letar upp vilka storlekar på stenplattor som ska användas, kornstorlekar på grus, mängd per kvadratmeter, fabrikat osv.
 
 
Sen petade jag runt på detaljer i markplaneringsplanen, tog lunch och kom fram till att vädret var för dåligt för att gå en sväng i parken.
 
 
Efter lunch var det handledning i en sal med ljusbord, woho! Jag hade verkligen velat ha ett eget ljusbord...och en scanner...och en A3-skrivare. En dag alltså...
Nu skulle vegetationsutvecklingssnitten bli snyggare! Försökte ta en bild på ljusbordet när det var igång men blev superrandigt så här är det släckt istället.
 
 
När träden väl är på riktigt papper var det bara att göra det roliga kvar! Att illustrera det så det blir mer lättläst.
 
 
Inscannat och färdigt! Vid nyplantering, efter 5 år och efter 20 år. (Två stora risiga syréner kommer tas ner efter 20 år när de andra träden växt upp om ni blev förvirrade av hur de plötsligt verkar ha blivit mindre).
 
 
Efter handledningen där jag fått svar på lite frågor om inlämningen av kursansvarig var jag tillbaka i biblioteket och försökte hitta ritningar på spaljéer och pergolor som jag skulle kunna hänvisa till i mitt gestaltningsförslag. Det var ganska klurigt att hitta en som såg ut som jag ville och då blev lösningen att göra en själv. Då jag inte är snickare och inte har behövt ha skalenliga ritningar på snickerier innan var blev det en utmaning att fundera ut hur allt skulle hänga ihop.
 
 
Efter lite skissande begav jag mig hem igen vid  tretiden och beslöt mig för att leta inspiration till mina snickerier i från lite trädgårdsböcker. Där någonstans var den plugg-dagen slut!
 
Så kan det alltså se ut. Men det är absolut inte så här i alla kurser. Jag går ju sista året så det gör att vi är ganska bekväma med att jobba självständigt. I tidigare kurser har det varit mycket mer schemalagt.  Vissa kurser är nästan bara föreläsningsbaserade och vissa är som den här. Men jag tycker ändå den här dagen representerade vad vi gör rättså bra! Det är både illustrationer för hand och i dator. Det är tekniska delar och estetiska. Levande material som ändras med tiden och oorgansiska material som ska hålla och vara snygga på en plats i många många år. För mig är det här en optimal blandning!
 
Är du sugen? Spana in antagningsprovet i morgon i så fall! Du hittar det på SLU:s hemsida.  Har du frågor så ställ dem bara, tycker det enbart är kul att få tjata på om något jag gillar!