Gör en egen väv

 
Det här var egentligen ett mycket försenat bidrag till förra månadens Monthly Makers med temat "Något jag aldrig testat". För jag har aldrig gjort en egen väv förr. Men när jag var i 6 års åldern och gick på "lekis" var jag proffs på att väva! Fast då får man räkna med att jag enbart vävde på, upp och ner, varv på varv med färgglada omatchande färger och inte hade en aning om hur man monterade av resultatet, fäste eller något annat mer komplicerat. Så anser ändå att det här får räknas till något nytt då jag utgick från bleka minnen från 2001 och liiiite hjälp från internet. Men det var väldigt kul och mycket avkopplande!
 
Du behöver:
-Papp
-Linjal
-Penna
-Sax
-Garn i olika varianter
-Nål
 
 
Gör såhär:
-Vi börjar med att tillverka själva vävramen! Mät ut en rektangel i lagom storlek. Markera ut flikar genom att dra en linje en centmeter in från kortsidorna och markera varje halv centimeter.
 
 
-Klipp vid markeringarna.
 
 
-Klipp till en remsa som är lika lång som vävramen och ungefär en cm bred, den kommer fungera som en distans mellan varpen och pappskivan.
 
 
-Nu börjar vi med varpen. Ta ett garn som är i en färg du tycker känns bra att ha som grund och som inte är allt för fluffigt. Gör en knut i änden och börja dra det fram och tillbaka mellan de utklippta flikarna. Svårt att förklara men bilden kanske kan säga mer!
 
 
 
-Avsluta med en knut.
-Peta in distanserna mellan varpen och pappskivan! Nu är det klart för att börja väva!
 
 
-Jag började med fyra vändor av samma garn som varpen för att få en tydlig och stabil start. Sen är det bara att fortsätta på samma sätt. Alltså upp och ner mellan trådarna. En lång nål gör det hela mycket enklare. Hittade den här nålen i min mammas pyssellådor och har ingen aning om vad den kallas eller vad den har för funktion. Någon som vet? Funkade superbra till det här i allafall!
 
 
 
-Sen är det bara att väva på, komponera ett mönster, färgkombinationer och vad man själv vill! När jag vill byta garn så klippte jag helt enkelt av garnet och lät den lång ände hänga ut på sidan, ändarna fäste jag sedan i efterhand. Har inget minne av hur man "borde" göra men det här funkade.
 
 
 
-När du är nöjd med hur väven ser ut avslutar du med samma garn som du började med på samma sätt.
 
 
-Nu kommer det lite pilliga! Att montera av väven. Börja med att pilla bort varp-änden med en knut på och även den ögla som är närmst bredvid, öglan klipper du av så du nu har tre ändar som sticker upp. Knyt ihop de två yttersta med en dubbelknut. Lossa på nästa ögla från pappfliken och klipp även upp denna. Knyt ihop de två yttersta här också. Fortsätt likadant hela sidan. Gör samma sak på andra kortsidan.
 
 
 
 
 
 
-Fäst fast de lösa ändarna på baksidan!
-Klipp till fransarna på kortsidan. Klart!
 
 
 
-Jag valde att rama in den lilla väven och ha som en tavla.
 
 
Tänker mig att väven ska påminna lite om en gryning eller skymning när himlen skiftar i varma rosa-orangetoner! Tycker också att mitt mobilskal matschar ganska bra!
 
 
Tar lite tid men är mycket avkopplande och har lyssnat på en hel del sommarprat, bra musik och även en del "Hela Dannmark bakar" har funits med i bakgrunden. På ett sätt är det inte det vackraste eller mest funktionella jag gjort men här var det tydligt att det var vägen som var viktigare än målet!

Tankar:

Jenny:

Vad fint! Kan verkligen se tanken med solupp/nedgång. :D

Svar: Tack! Är egentligen nite en så rosa person men just den här kombon tycker jag är väldigt fin :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Mathilda:

Vad mysigt! Har inte heller gjort detta sedan pysselstunderna på lågstadiet. Om du bygger en större väv nästa gång kanske det blir en trasmatta ;)

Svar: Lätt! Kan ju utgå från en flyttkartong, har en hel hög i källaren xD
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: