Bli trädgårdsingenjör?

Som ni kanske märkt som har jag inte haft någon extra tid att göra något som inte är plugg, jobb eller sömn de senaste tiden, men nu är jag färdig med projektet!
Min klasskompis Julia tipsade om att jag borde skriva om vår utbildning eftersom både hon och jag letade efter tidigare studenters bloggar innan vi började. Det passar ju alldeles utmärkt just nu för intagningsprovet är släppt för nästa läsår! Så nu tänkte jag visa er hur det är att plugga till Trädgårdsingenjör-design på SLU Alnarp! Julias fina instagram med trädgårdsbilder och annat fint hittar ni här: Julias Lund
 
Mitt färdiga projekt, äntligen!
 
Vad blir man?
Man blir trädgårdsingenjör med inriktning design. Det finns även inriktning odling och båda är på 3 år. För oss designare får man ta ut en kandidat i trädgårdsvetenskap eller i landskapsarkitektur. Som trädgårdsingenjör kan man jobba med trädgårdsarkitektur, på Garden center, i besöksträdgårdar, i slottsparker, på botaniska trädgårdar, plantskolor eller starta eget!
 
Var pluggar man?
Trädgårdsingenjör kan man bara bli på Sveriges Lantbruksuniversitet vid Alnarp. Alnarp ligger precis mellan Lund och Malmö vid den lilla orten Lomma. Tittar man på google maps är Alnarp som en grön fluffig fläck på den Skånska slätten. På Alnarp pluggar också landskapsarkitekter, landskapsingenjörer, hortonomer och lantmästare.
 
 Lunch utanför kårhuset
 
Hur söker man?
Man söker precis som alla utbildningar på högskolenivå via antagning.se (som har tekniska problem just idag...) men man ska också göra ett antagningsprov! Detta har släppt och finns att se HÄR!
Provet består i 3 delar där två är lagda åt det kreativa hållet och en del är textbaserad. Jag minns hur otroligt nervöst och hur otroligt roligt det var att göra provet för 2 år sedan!
Om man går till urval 2 får man komma till skolan och bli intervjuad, och göra ytterligare ett test. Vi fick skissa i en inglasad miljö. Sen var det bara att vänta i nästan 2 månader innan beskedet dök upp i mailkorgen!
 
Nu tänkte jag visa hur det är att egentligen vara här på Alnarp på trädgårdsingenjör programmet, en bild säger ju mer än 1000 ord så jag satsar på bilder helt enkelt!
 
 
Man får lära sig att skapa rum som passar besökaren på bästa sätt och föra fram känslan i en illustrationsplan
 
 
Men också planteringsplaner, beräkna växter, välja ut växter för rätt plats...
 
 
...och man får teckna! Min dröm är att få teckna på skoltid...
 
 
Man får åka på en hel del studiebesök och exkursioner, titta på begonior tillexempel!
 
 
...eller botaniska trädgårdar med en hel drös kaktusar! Kika gärna på mitt inlägg härifrån och andra inomhusträdgårdar HÄR!
 
 
I en kurs besöker man historiska anläggningar, här är Lundagård!
 
 
och så har vi ju vårt egna Alnarps slott som täcks av blåregnet på våren!
 
 
Det ingår att lära sig många växter i utbildningen! Mysigaste tentapluggandet?
 
 
I växtskyddskursen  tittar man på mer eller mindre underliga saker i mikroskop!
 
 
Skisspapper och skallinjal blir ens bästa vänner
 
 
...Och så får man troligtvis sveriges vackraste skolområden!
 
Sugen? Bara sök, finns aldrig något att förlora med att söka! Har du några frågor så fråga på!
 
 

Tankar:

Anonym:

Hej! Vad glad jag blir att jag hittade denna sida, finns inte så mycket info från elever alls om trädgårdsingenjör-design på internet. :) jag har sökt programmet och kommit vidare till provdagen, är jätte nyfiken på hur den var för dig, hur du upplevde den osv. Vill typ förbereda mig så gott det går :p
//Julia

Svar: Hej Julia! Jätteroligt att du hittade hit och förstår dig precis, jag har också gjort precis som du och letat runt efter info! Men grattis till provdagen, superspännande! Provdagen kan säkert ha ändrats men när vi var där var den uppdelad i tre moment. Gruppintervju, rundvisning och en skissuppgift. Gruppintervjun var i kanske 15-20 minuter, (minns inte riktigt) och vi var ungefär 6 personer och två lärare från skolan. Vi pratade i grupp om vilka egenskaper en trädgårdsingenjör kan behöva, hur gröna miljöer kan påverka människor och annat på temat. Visa att du är intresserad och var förberedd på att motivera varför du är där och hoppa in i diskussionerna! På skissövningen fick vi skissa i en inomhusträdgård. Vi hade en halvtimme på oss att skissa och skulle göra en "överblick" en "detalj" och skiva en kort reflektion över vad vi tyckte om rummet, allt på en halvtimme. Så det kan vara bra att öva på att skissa lite snabbt, och fundera över vad man tycker om miljöer. Det är ett rätt bra tips till utbildningen över lag, VARFÖR upplever du något som fint eller fult? Så lycka till! Ta det bara lugnt (och stressa inte med skissandet som jag som gjorde om allt när det var 15 min kvar...) Så kommer det gå alldeles utmärkt!

gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Anonym:

Tack så mycket för ditt svar! Att höra vad ni fick göra på er provdag hjälper lite mot nerverna! :)

Svar: Inga problem! Lycka till!:)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Anonym:

Hej! Jag förbereder just nu en ansökan till utbildningen, toppen att finna din sida! Jag undrar lite över utbildningens upplägg. Var det mest fokus på föreläsningar eller eget arbete? Hur såg veckorna ut generellt, hur långa dagar på skolan? Möjligheter att plugga hemifrån? Verkligen roligt att få din bild av utbildningen och ett plus för dina foton, ger inspiration!

Svar: Hej! Vad spännande och vad roligt att min blogg kan bidra lite! Upplägget på utbildningen skiljer sig väldigt mycket mellan de olika kurserna. De första åren (Obs att kursupplägget ändrats sen jag gick) var det mycket teoretiska kurser om botanik, ståndort, växtfysiologi osv. Då anser jag att det var svårt att hänga med utan att vara närvarande i skolan. Mycket föreläsningar helt enkelt. Senare blev det mer kreativa kurser och då klarade man sig mer utan att vara i skolan. I skolan fick man handledningar och inspirationsföreläsningar som man kanske klarat sig utan. Så sammanfattningsvis skulle jag säga att det är lite vad man gör det till. Högskola och universitet har ju mycket frivillig närvaro och man får alltså göra som man vill. Men vill man få ut mest skulle jag verkligen rekommendera att vara i skolan så mycket det går. Det är även mycket växtplugg, alltså lära sig växter och ett stoooort tips är att använda parken i skolan och inte google (//en som inte kuggat en enda växttenta men hängt kanske över 100 timmar i Alnarpsparken ;)) Hoppas du fick lite svar! Lycka till och hoppas du kommer tycka om Alnarp lika mycket som jag!
//Julia
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: