Mina bästa tips för sommarstaden Halmstad

För den som missat det bor jag ju i Halmstad, Sveriges andra bästa sommarstad 2016 enligt reseguiden.se!
Så då tänkte jag att jag kanske ska sätta ihop en egen sommarguide till Halmstad! Så här kommer den!
 
 
Att göra:
 
-Stadskärnan
Jag tycker stadskärnan i Halmstad funkar utmärkt att strosa runt i och kika i butiker, äta lite glass på torget eller bara kolla på blandningen av gamla och nya(re) byggnader. Det är flera gator som är gågator och vissa har enbart busstrafik vilket jag uppskattar. Det finns två torg; Stora Torg där du borde köpa kulglass från Sia Glass-vagnen och titta på fontänen med Milles Europa och Tjuren.Lilla Torg finns det utesververingar (och parkering: inte lika idylliskt) men också Röda kvarn som är en av sveriges äldsta biografer. Tips för de regniga semesterdagarna!
 
 
 
 
-Östra stranden
Om det är något Halmstad är känt för så är det ju stränderna. Halmstad har 3 stora stränder; Tylösand, Östra standen och Västra standen. Jag kan ärligt säga att jag aldrig badat på Tylösand i hela mitt liv trots att det kanske är Halmstads mest kända besöksmål. Det kanske är just därför jag inte gjort det?  Mitt tips är istället Östra stranden som logiskt nog ligger på Öster. Kilometerlång strand, sanddynor, glassvagnar, mysiga stugområden mellan tallarna, och Japans Golf som är en jättefin minigolfbana under tallarna med ljusslingor i träden och glasscafé. Här är sjuuuukt långgrunt så bered dig på en promenad innan du kan doppa dig!
 
 
-Galgberget
I norra Halmstad ligger Galgberget som man kan gissa vad man använde till förr...Idag är Galgberget ett grönområde med flera fina stigar mellan de stora bokarna (som är helt fantastiska när de slår ut i intensivt  ljusgrönt i maj). På min favoritplats här uppe finns bänkar där träden öppnar upp sig så man får utsikt ut över stadens tak och havet och, har man tur; ända bort mot Torekov i spetsen på Laholmsbukten. Här uppe finns också Hallandsgården, ett friluftsmuseeum med gamla byggnader och olika aktiviteter under sommaren.
 
 
 
-Prins Bertils stig
Prins Betils stig är en promenadslinga som som går precis längs med stränderna i Halmstad. Den är rätt lång, 18 kilometer; börjar inne i Centrum vid Halmstads slott och slutar Norr om halmstad vid naturreservatet Möllegård. Där jag har gått mest är delar av slingan mellan Västra stranden och bort mot Tylösand. Det är en jättefin slinga med både sandstränder då såklart men även alskog, tallskog, klippor med ljung och enar bland annat.
 
 
-Monet to Cezanne
Regnar det måste jag tipsa om den tillfälliga konstutställningen Monet to Cezanne som är uppställd på Halmstad Arena just nu. Jag var där för någon vecka sedan och visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig men blev helt klart glatt överraskad! Så här borde all konst visas! Tänk dig en stor sal med ett helt gäng bildskärmar runt väggarna, mitt i rummet och på golvet. Så med projektorer visas konsten upp komponerade till musik och animeringar som gör allt levande och intensivt. Temat på konsten var impressionisterna som är fransk 1800-tals konst precis när kamerorna började ta över världen. En helt nu typ av upplevelse för mig!
 
Mat och sånt:
 
-Lunch på Hello take away
På Stora Torg i centrum hittar man "Hello" som är bästa lunchstället enligt mig! Det heter Take away men sedan det startade har det blivit utbyggt så nu kan man även sitta ner och äta på plats. De har de allra godaste bakade potatisar, baguetter, ciabattas, sallader.... De gör nästan allt efter din beställning så inga klibbiga baguetter i folie här!
Grillad ciabatta med fikon, chevre och valnötter är ett tips! Men jag äter mer än gärna allt där.
 
-Fika inomhus på Skånskan
Ska du fika inomhus är Skånskan det mest genuina och mysigaste stället tycker jag. Mitt på en av gågatorna ligger Cafét i ett ytterst skev 1700-tals hus utan en enda rät vinkel.  Det är olika små rum och vrår att sitta i med blandade soffor, stolar och bord. Mysigt och framförallt gott! Skånskan har även en chokladverstad så det finns en hel massa praliner att välja på!
 
 
-Fika utomhus på Broktorpsgården
I andra änden av centrum ligger ett annan 1700-talshus som är ett av det äldsta bevarade husen i stan. Här kan man också fika inomhus men jag tycker att den lilla innegården är mysig så tycker att ute är trevligare att sitta! Här kan man också beställa hembakta kakor, pajbitar, en och annan bakelse men också sallad, bakad potatis m.m. Känns långt från trafik och stess.
 
 
-Middag med tapas på Grand Hotel
Så om du ska äta middag på kvällen så vill jag tipsa om Grand Hotels tapas! Hotellet ligger precis vid tågstationen och restaurangen har under sommartid tapas på menyn! En hel massa olika varianter att välja på med svenskt tema bland annat.
 
-Tillsammans
Så kan du avsluta kvällen på Tillsammans, det lilla utestället vid Nissan som serverar mat men framför allt är trevligt att hänga på för en somrig drink  och livemusik eller kanske ett quiz. Tillsammans ligger verkligen precis på kanten till Nissan och känns som en salig blandning av udda tavlor, ljusslingor, bord och stolar. Trångt men väldigt mysigt!
 
 
 Det var det jag kunde komma på nu! Har du någon favoritsommarstad? Tipsa gärna!