Baka filmölksbröd

Mitt första möte med filmjölksbröd var i somras. Jag och några av mina vänner hade varit på vandring i Jämtlandsfjällen och vandrat mellan fjällstationer i vildmarken. Sista dagen innan vi skulle åka hem var vi på Storulvåns fjällstation som hade en riktig väg; alltså förbindelse med civilisation och därför också hade *trumvirvel* : Fukostbuffé! Efter några dagar med enbart torkad mat som förvarats i plastpåsar betedde vi oss alla som barn på julafton. Buffé liksom! Det jag minns tydligast var frasvåfflorna och filmjölksbrödet. Jag var helt övertygad då om att det var det godaste bröd jag någonsin ätit. Detta är inte Storulvåns recept men ett annat som jag tycker funkar riktigt bra!
 
 
Du behöver:
2 dl Havregryn
5 dl Vetemjöl
1 dl Krossade linfrön
1 dl Russin
1dl Hackade hasselnötter
2 tsk Bikarbonat
Salt
4 dl Naturell filmjölk
1/2 dl Flytande honung
1/2 dl Lingonsylt/ Rårörda lingon
 
Gör såhär:
 
-Sätt ugnen på 200°
-Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
-Blanda i resten av ingredienserna.
-Smörj en brödform och klicka i smeten.
-Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna (eller ät när det är varmt så smöret smälter...)
 
 
Brödet är som sagt väldigt smakfullt och gott i sig så egentligen är det som bäst varmt med enbart smör till. Med lite babyspenat, ost och tomat blir det en trevlig dubbel lunchmacka! 
 
 
Det bästa med filmjölksbröd är att det är så saftigt och mjukt och förblir det i flera dagar. Annars är ett tips är att skiva det och frysa in några stycken ihop och sedan ta upp efterhand då det smakar precis lika bra tinat!
 

Dina tankar: