Maj på flaska eller Gör syrénsaft!

 
Minns ni att jag för några veckor sedan nämnde att jag var på jakt efter syrén för att testa att göra saft på de väldoftande klasarna? Strax efter att det publicerats fick jag ett fint välkomnande sms där mamma tyckte att jag fick plocka så mycket jag ville hemma hos mamma och pappa! Vill du också testa syrénsaft så är det hög tid nu! Den börjar nästan blomma över på sina ställen i södra Sverige! Nu hittar jag inte receptet jag följde längre men om man googlar är de flesta syrénrecepten snarlika. Har du ett eget recept på fläderblomssaft så kan du lika gärna följa det men byta fläder mot syrén! Här är iallafall de mängder jag använde!
 
Du behöver:
-30 syrénblomsklasar
-1,5 kilo strösocker
-3 citroner
-1,5 liter vatten
-30 gram citronsyra
 
 
Gör såhär:
-Skölj blommorna och klipp bort eventuellt bort blad och kvistiga skaft.
-Lägg alla blommor i en stor bunke, hink eller gryta (jag har en helt gigantiskt gryta  jag köpte på loppis som får mig att känna mig som värsta husmodern).
-Tvätta citronerna och skiva dem. Blanda citronskivorna med syrénblommorna.
-Koka upp vattnet och häll sedan i sockret och rör runt.
-Skopa upp lite sockerlag att blanda ut citronsyran i. Häll sedan i citronsyran i sockerlagen igen.
-Häll all sockerlag över blommorna och citronen och rör runt.
-Sätt lock eller plastfolie över kärlet och sätt in i kylskåp i tre dagar.
-Sila saften och häll upp i flaskor!
 
 
Jag hade vita och ljuslila klassiska bondsyréner så färgen blev ganska lik flädersaft. Men testa gärna mörklila syréner för att få lila, rosa saft! Så häftigt ju!
 
 
Ganska "obloggigt" av mig kanske att inte ha snygga likadana flaskor med söta etiketter på...men nej jag tog de flaskor jag hade sparat med lite blandade must och ingefärsshotsetiketter, funkar lika bra det också!
 
 
Har ni tagit tillvara på något ovanligt från naturen? Berätta gärna, hade varit så spännande att höra om!

Titta på engelska trädgårdar

I nästan precis två år har jag haft ett utkast till ett bogginlägg liggandes här på min inloggning på blogg.se. Vissa hade kanske blivit trötta på det och raderat det för länge sedan man jag kunde inte det och kände inte heller att det passade att publicera. Så jag blev hemmablind och har liksom inte lagt märke till det på ööh 1,5 år kanske. Men nu när det nästan är precis 2 år sedan tänkte jag att varför inte! Så här kommer ett inlägg om min resa till Engand för 2 år sedan! Texten är oredigerad så är direkt från mig 2016.
 
 
Jag brukar alltid försöka visa saker här på min blogg som ska kännas lätt att genomföra och kanske helst samma dag. Idag bryter jag lite mot det och tänkte visa vad jag gjorde förra veckan när jag var i England! Kanske inspirerar det någon att faktskt åka dit, om inte annat kanske lockas att besöka någon visningsträdgård i Sverige?
Men jag känner att att jag bara måste få dela med mig av vad jag såg! Här kommer ett urval av mina favoriter av de 9 trädgårdarna vi besökte under veckan!
 
Hidcote
 
Hidcote är en besöksträdgård nordväst om London en bit utanför Oxford. Hidcote tillhör National Trust som är en organisation som bevarar värdefulla byggnader, natur och uppenbarligen trädgårdar i England.
Hidcote i punktform:
♥Helt *valfritt kraftuttryck* övermäktigt!
♥Siktpunkter, siktpunker... Ut från den väldigt arbetade trädgården kunde man blicka ut genom öppningar mot den vackra engelska landsbygden!
♥Murar och klätterväxter
♥Strikt mötte vilt
♥En av mina absoluta favoritträdgårdar men som tog all kraft ur en!
 
 
 
 
 
 
 
Kiftsgate Court Gardens
 
 
 Kiftsgate låg granne med Hidcote. Japp, vi rullade ner för en backe och 5 minuter ifrån Hidcote fanns denna trädgården!  Alla på resan var helt slut efter första stoppet så ett lite mer avslappnat trädgårdsbesö blev det här när vi mest hängde på en gräsmatta...fast det var inte vilken gräsmatta som helst; ni ska få se....!
Kiftsgate i punktform:
♥Magisk gräsmatta som jag ville ta med hem, med pool och utsikt helst!
♥Enorma nivåskillander som gjorde allt väldigt spännande!
 
 
 
 
 
Great Dixter House & Gardens
 
 
Great Dixter ligger sydost om London och är en besöksträdgård som är kan göra även de minst trädgårdsintresserade upprymda. Basen var ett hus med vissa delar från 1400-talet och runt om fanns flera olika trädgårdsrum mer eller mindre vilda.
Great Dixter i Punktform:
♥Vilt! Stora blandade bäddar med växter i alla dess färger, former och höjder inramat av häckar eller enbart den engelska landsbygden som fond.
♥Rofyllt. Vi fick stanna en stund efter stängning och det var så harmoniskt att sitta nedanför det gamla huset och blicka ut över blomsterängarna.
♥Inspirerande. Det verkade som om ny växt- och materialkombinationer aldrig skulle ta slut. (Insnöad designstudent här...)
 
 
 
 
Sissinghurst
 
...ja, tydligen kom jag inte länge i min beskrivning om Sissinghurst i maj 2016. Var ganska så upptagen med att delta på Malmö Garden show med en idéträdgård, ha slutinlämning i en kurs och plugga till en tenta för lövfällande lignonser och en annan för vårblommande perenner...Men om någon är sugen på bilder från Sissinghurst, en riktigt trädgårdsklassiker (som är motivet på bilden överst i inlägget) så hojta till så kan jag fixa ihop ett till inlägg om engelska trädgårdar! 
 
 

Blanda ihop en rabarberdryck

 
Jag hintade om tips på rabarber här om dagen och här kommer det! Tror jag såg det här på Äntligen hemma för flera år sedan och är en sommarfavorit! Är man tveksam till att göra "saft" själv för att det känns kladdigt och bökigt så är det här helt klart en passande smidig variant!
 
Du behöver: (för en kanna)
-5 dl rensad rabarber hackad i bitar
-2 dl strösocker
-Vatten
 
Gör såhär:
-Häll upp rabarberbitarna och sockret i en kanna och blanda runt så rabarbern blir sockrig.
 
-Ställ in kannan i kylskåpet, helst över natten men det räcker med några timmar om man är otålig.
Dagen efter kommer sockret ha dragit ut vätskan ur rabarbern och bildat en "sockerlag".
 
-Rör runt i rabarbersockerlagen så sockret blandas runt lite. Häll på kallt vatten och smaka av tills du är nöjd med koncentrationen! Klart att njuta av!
 
 
Vill man kan man alltid sila av rabarberbitarna men jag tycker det ser ganska somrigt och fint ut så de får ligga kvar. Smaken är väldigt fräsch och ren på något sätt!
 
Har man fortfarande rabarber över kan man ju alltid testa receptet HÄR på rabarberkyckling. Yes, du hörde rätt, det är en varmrätt med rabarber. Oväntat gott och mycket somrigt med gräslök och färskpotatis!
 
Eller varför inte röra ihop en sats rabarberlemonad som jag skrev om HÄR förra året om man tycker receptet idag är för enkelt? Lemonaden får en perfekt rosa färg!
 
Vad är era favoriter med försommarens bästa smak?