Planera för odling

 
I år är året jag äntligen ska odla egna växter! Jag smygstartade förra året med lite kryddor och fick även lite uppdrivna plantor av min mormor, men svårt att få till det när man flyttade 1 maj... Men i år ska jag verkligen utnyttja min lilla uteplats. Jag bor på markplan och har en liten liten plattlagd yta innan gräsmattan och en skyddande ligusterhäck tar vid. Jag är kanske lite överdrivet sugen på det här och har fått hem fröer redan nu. Så jag tänkte prata lite om mina planer och kanske inspirera någon annan på köpet?
 
 
Växterna
Jag har köpt fröer via nätet, från Impecta närmare bestämt. Jag gjorde en lista med de grönsaker som jag använder mycket när jag lagar mat och utgick från det. Det gör att jag valt mest basgrönsaker, så som sallad, spenat och rödbeta...och även tagit hänsyn till att jag inte kan odla allt roligt pga. platsbrist...
 
 
Utöver grönsakerna valde jag till några sommarblommor för att jag inte kunde låta bli. Chokladskäran är en favorit som man kan övervintra knölen hos som en dahlia. Gurkörten är en växt från min favoritfamilj (Boraginaceae) och får gulliga blå blommor man kan ha i sallader och slutligen vattendelaren tagetes. Tyckte det var en riktig tantblomma länge (förlåt mamma<3) men har nu gått över till att uppskatta dem, framför allt de småblommiga som blir en fin hängande planta!
 
 
Jag anpassade mig också efter vad som går att direktså, för att jag har en etta i österläge och då blir det svårt att få till bra förhållanden för groning och dessutom har jag inte riktigt plats så jag skulle vara nöjd. Några enstaka blommor ska jag ändå försöka förkultivera inomhus, vi får se hur det går! Jag löser också problemet med att köpa färdiguppdrivna tomatplantor så jag slipper krångla med det själv.
 
Plats
Jag gjorde en liten växtplan (ehh...märks det att jag delvis jobbar med att skriva växtlistor och göra planteringsplaner?)  genom att rada upp vilka olika kärl jag har och behöver och hur de olika ska planteras för att få plats. Jag har som sagt inte supermycket plats och hoppas det här blir bra, så länge jag kan äta frukost vid bordet så får växterna ta så mycket plats som krävs!
 
 
Vad som behövs
Utöver fröerna jag köpt och några påsar från förra året som jag ska försöka med i år också (Grobarheten kanske blir lite lägre bara) behöver jag som sagt lite fler kärl, tomatplantor och smått och gott. Kan jag inte börja odla allt i januari får jag åtminstone göra listor för senare aktivitetet!
 
 
Orkar ni med lite nördigt vetande? Många växter som vi odlar heter Sativa/Sativus/sativum som sitt artnamn, det betyder ungefär "planterad" "sådd" eller "odlad" och är ett tecken på att det är en växt vi människor odlat fram så som sallat Lectuca sativa, gurka Cucumbis sativum, rädisa Raphanus sativus osv. Även ordet domestica har liknande betydelse, alltså "domesticerad", "tämjd", "odlad" och används för bland annat äpplen Malus domestica och plommon Prunus domestica.
 
 
Ska ni odla något i år? Berätta gärna om era idéer och erfarenheter!
 

Tankar:

Jenny:

Åh vad peppig jag blir av det här inlägget!!!
Har gått nu senaste dagarna och funderat mer och mer på årets odling. De senaste åren har jag ju "bara" odlat hemma på fönsterbrädan men i år ska jag skaffa tre pallkragar (varav en ska bli miniväxthus!) och ställa i mammas trädgård, SÅ taggad på detta! Att äntligen odla mer på riktigt, dum som jag är väcktes ju mitt odlingsintresse först EFTER jag flyttade från huset med stort grönsaksland där jag växte upp ;)
Tycker det låter som en himla bra och framförallt genomförbar plan du har! Hoppas vi får följa här på bloggen :D

Svar: Men vad kul att höra! :D Spännande att du också ska odla mer i år, ser fram emot att följa det också! :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: