Baka bröd i långpanna

 
Jag har knåpat ihop ett eget brödrecept! Woho! Brukar inte alls ha några problem med att improvisera när jag lagar mat men bakning är en helt annan grej. Därför känns det extra kul att jag lyckades. Jag har såklart spanat in lite andra recept för att jäsning och sånt ska funka men lite mitt är det ändå! Testa gärna, det är ett lite grövre bröd med mestadels rågsikt med smak av äpple och valnötter!
 
Du behöver:
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
3 äpplen
1,5 dl valnötter
5 dl vetemjöl
9 dl rågsikt
 
 
Gör såhär:
-Hacka nötter och riv 1,5 äpple med rivjärn och hacka resten av äpplet i bitar (eller riv allt om du inte vill ha bitar).
-Värm vatten till 37 grader.
-Smula ner jästen i en bunke och häll i en del av vattnet och rör ut jästen.
-Tillsätt resten av vattnet, olja, äpple och en del av valnötterna (Spara lite till garnering)
-Tillsätt mjölet i omgångar och rör om till en jämn "smetig deg". Det kommer vara lite blött alltså.
-Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
-Ta upp degen och knåda lite så den hänger ihop. Här får man ha en del mjöl så det går att hantera!
-Tryck ut degen på en plåt med lite kanter eller en stor långpanna täckt med bakplåtspapper. (ca 30 x40 cm).
-Skär ut rutor med en mjölad kniv och nagga med en gaffel. Låt degen jäsa ytterligare 30 min under duk på plåten.
-Pensla lite lätt med vatten och strö ut de sista hackade valnötterna över brödet. Grädda i ugnen ungefär 30 minuter .
-Låt brödet svalna innan det skärs i bitar och äts! Det kan bli lite blött om äppelbitarna är för stora men om brödet får svalna helt blir det bättre!
 
 
 Annat smörgåsrelaterat!
Filmjölksbröd
Enkla limpor
MOA-mackan
 

Dina tankar: