Lyssna på P3 Historia

 
Tänker att vi ägnar den här tisdagen åt ett lyssningstips! Yes, jag tror faktiskt jag nämnt  P3 Historia här någon gång men tycker att det ändå kan få ett eget inlägg. När jag använde Storytel för något år sedan hände det att jag mellan romanerna petade in lite Herman Lindqvist och lyssnade på svensk historia när jag åkte tåg. Jag blev så glad när jag upptäckte att P3 har gjort en ny poddserie som heter just P3 Historia!
 
Gör såhär:
-Lyssna på avsnitten via Sveriges radios hemsida, Sveriges radios app (som jag) eller via valfri poddapp.
 
Avsnitten är ca 45 minuter och varje avsnitt utgår oftast från en historisk person eller ibland en duo eller möjligen en viss händelse. Språket känns modernt och förståeligt för någon som växt upp idag, det är lätt att hänga med och dessutom få de gamla historier att vara spännande.
 
Jag tycker podden känns som en påminnelse och som en tydlig sammanfattning som får mig att förstå sådant jag kanske hört innan men inte lyckats koppla ihop. Typ som att Stockholms blodbad var startskottet för Gustav Vasas mål att bli kung, eller att Kleopatra och Julius Cesar var ett par. Är det sånt alla har koll på som jag missat??
 
 
 
Här kommer mina favoriter av de avsnitt som har släppt!
 
Drottning Kristina - Frihet till varje pris...
 
Henrik VIII - Hustrumord och storhetsvansinne
 
Gustav III - Skandaler, sexstrul och statskupper
 
Det stora oväsendet - Den vansinniga häxjakten
 
 
HÄR hittar du fler tips på poddar jag lyssnat på!
 
Vad tyckte ni om historia i skolan och vad tycker ni ni? Dammigt eller spännande?
 

Baka bröd i långpanna

 
Jag har knåpat ihop ett eget brödrecept! Woho! Brukar inte alls ha några problem med att improvisera när jag lagar mat men bakning är en helt annan grej. Därför känns det extra kul att jag lyckades. Jag har såklart spanat in lite andra recept för att jäsning och sånt ska funka men lite mitt är det ändå! Testa gärna, det är ett lite grövre bröd med mestadels rågsikt med smak av äpple och valnötter!
 
Du behöver:
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
3 äpplen
1,5 dl valnötter
5 dl vetemjöl
9 dl rågsikt
 
 
Gör såhär:
-Hacka nötter och riv 1,5 äpple med rivjärn och hacka resten av äpplet i bitar (eller riv allt om du inte vill ha bitar).
-Värm vatten till 37 grader.
-Smula ner jästen i en bunke och häll i en del av vattnet och rör ut jästen.
-Tillsätt resten av vattnet, olja, äpple och en del av valnötterna (Spara lite till garnering)
-Tillsätt mjölet i omgångar och rör om till en jämn "smetig deg". Det kommer vara lite blött alltså.
-Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 30 min.
-Ta upp degen och knåda lite så den hänger ihop. Här får man ha en del mjöl så det går att hantera!
-Tryck ut degen på en plåt med lite kanter eller en stor långpanna täckt med bakplåtspapper. (ca 30 x40 cm).
-Skär ut rutor med en mjölad kniv och nagga med en gaffel. Låt degen jäsa ytterligare 30 min under duk på plåten.
-Pensla lite lätt med vatten och strö ut de sista hackade valnötterna över brödet. Grädda i ugnen ungefär 30 minuter .
-Låt brödet svalna innan det skärs i bitar och äts! Det kan bli lite blött om äppelbitarna är för stora men om brödet får svalna helt blir det bättre!
 
 
 Annat smörgåsrelaterat!
Filmjölksbröd
Enkla limpor
MOA-mackan
 

Kom ihåg vad du läst!

 
Min största läsinpsiration är min kompis Mathilda som läser omkring 50 böcker varje år. Vilket är ungefär 10 gånger så många som jag läste förra året... Hon har tipsat flera gånger om Goodreads och är alltså en hemsida om böcker, där man framför allt kan logga sina lästa böcker och poängsätta dem. Jag kom fram till att varför inte? Jag gillar allt som heter listor och att dokumentera så jag skaffade ett eget konto tillslut!
 
Gör såhär:
-Skriv upp vilka böcker du läst i en anteckningsbok, i ett textdokument i datorn, som en anteckning i mobilen eller då via en sida som Goodreads. Poängsätt gärna och kanske skriv en liten notering?
-Inspirerad av Mathilda har jag också satt ett mål över hur många böcker jag hoppas jag kan läsa, något som Goodreads uppmuntrar till dessutom. Testa du också!
 
 
 
Jag har alltid tyckt om att läsa, från att man skulle läsa "kapitelböcker" på lågstadiet, till att jag upptäckte Britta och Silver-böckerna, till Harry Potter och vidare till "Unga vuxna-böcker" och ja, sedan lite allt möjligt. Men jag märker ganska tydligt hur jag fastnar i perioder av inget läsande alls till andra gånger då jag inte vet vad jag ska ta vägen utan att ha en pågående bok.
 
Hitills i år har jag läst en bok i veckan. Alla är lånade på biblioteket och när de böcker jag hade med på en lista inte fanns inne blev det istället böcker som är uppföljare på sådant jag läst för länge sedan! Mitt mål är 20 böcker i år. I tanke på min läs-svacka förra året tyckte jag 20 både var en utmaning men också rimligt. När jag skrivit klart det här ska jag påbörja den sista boken om Rosengädda av Emma Hamberg, en bokserie jag tycker så himla mycket om!
 
 
Så vad läser ni just nu och kanske har ni något lästips till mig och andra som hänger här?