Vad jag gjort i vinter enligt min mobilkamera

 
I somras skrev jag ett inlägg om vad jag gjort under sommarmånaderna enligt min mobilkamera. Jag tänkte att det är bara en dag kvar till det är vårmånad och varför inte göra ett liknande upplägg fast med den här vintern? Det är ju trots allt mobilbilderna som är de som blir mest spontana och visar vad jag gjort utan att tänkt "nu ska jag fotografera!" Men måste erkänna att våren känns avlägsen när temperaturen närmar sig 10 minus och snölagret blir bara tjockare och tjockare... Men men nu kör vi vintern 2017/2018!
 
Bilden ovan är bevis på att vintern tjuvstartade redan i november när jag och Daniel åkte till Liseberg och åt churros, tittade på hantverk, lyssnade på julmusik och luktade på brända mandlar. Jag var så sugen på jul då!
 
Bilden nedan är också från november faktiskt och visar att det började snöa redan innan advent. Tyckte att det gärna skulle få se ut så här hela vintern, gärna med det perfekta morgonljuset också!
 
 
Men snön smälte bort lagom till min födelsedag i början av december. Men var mysigt ändå när vi högg utegran, spelade spel och tittade på Premiären av På spåret!
 
 
I början av december hängde jag med Isa och hittade en blommande viburnum i hennes trädgård! Vet inte om jag ska bli rädd för kimatuppvärmning eller uppskatta den fina busken...kanske både och på en gång.
 
 
Men snön kom tillbaka och jag åkte tåg från min lilla hålas alldeles egna tågstation. Tog ett direkttåg från Veddige till Vänersborg...att det ens finns är en gåta.
 
 
Hela julen var nästan fotofri. På ett sätt tycker jag det är ganska skönt för innebär att jag inte brydde mig om att ta upp kameran, antagligen glömde jag den liggandes på morgonen. Men hela julveckan spenderades hos mina föräldrar med mina syskon och vi åt godis, red, gick i skogen med hundar och spelade spel. Sedan blev det nyår och den enda bilden från den 31:e december är när Daniel kollar motorolja på väg till firande i Skövde!
 
 
I januari testade vi massa nya asiatiska recept!
 
 
och det var svinhalt och snöigt igen. Här skaffade jag mig några blåmärken. Blankis och snölager.
 
 
I mitten på januari åkte jag och Daniel till Sälen en helg! Bodde i världens minsta stuga som snön ville dränka.
 
 
Har varit i Trollskogen på Hundfjället ungefär 5 gånger tidigare men alltid sommartid så var spännande att faktiskt få åka skidor mellan alla små trätroll!
 
 
Min vän Mathilda flyttade i höstas till Brighton och eftersom jag inte jobbade i januari passade jag på att åka dit!
 
 
Traskade runt en massa och tittade på saker, hittade en butik som jag vill flytta in i. De sålde vintagekläder och gröna krukväxter. Wow.
 
 
Hela Brighton är så kreativt, snyggt, mysigt och småstadigt.
 
 
Spelade minigolf inomhus, i neonljus, med färgglada dinosar.
 
 
Självkart åt vi english breakfast och drack flera kannor te.
 
 
På vägen hem var vi i London och besökte The National Gallery och hittade Halmstads stolthet, Europa och tjuren!
 
 
Ja och sen var jag tillbaka i Sverige igen. Firade Daniels fördelsedag med att testa på "Escape House" i Göteborg. Så himla roligt! Tips tips! Vi var fyra stycken som blev insläppta i ett rum och hade en timme på sig att ta sig ut genom att lösa ledtrådar, knäcka koder till kodlås och lösa schiffer. Vi fick dagens bästa tid (för vi var först...)
 
 
Ja, det var lite bilder från vintern som gått! Vi får se om det blir någon vår i år! Är ni taggade på våren?
 

Bli inspirerad av broderi

 
Har ni märkt att Monthly Makers lagt på is i år? Trist men då det var ett helt frivilligt och ideellt initiativ är det såklart förståeligt! Men saknar ändå den stora dosen inspiration och skaparglädje det bidrog till varje månad! Men mycket passande så drog Jenny, skaparen bakom den finfina bloggen Rangifers igång ett eget projekt nu i år! Jenny, (Som jag dessutom fått träffa på riktigt, så kul!) har varje månad ett inlägg om våra landskapssömmar! Det bjuder på bakgrund, teknik, historia, tankar och bilder att inspireras av och sedan har man månaden på sig att skapa något eget! Antingen klassiskt, men gärna sin egen tolkning och alla material är fria att ta till!  Alla bidrag presenteras i slutet på månaden.
 
Gör såhär:
-Spana in det HÄR inlägget och läs mer om prjektet!
 
-Skapa något utifrån månadens söm. Nu är det ju bara två dagar kvar till deadline för februaris Blekingesöm men det dyker upp en ny söm i början på mars så häng på då eller skapa bara för din egen skull också såklart!
 
 Bild från Rangifers.se
 
När jag fick se Blekingesömmen för första gången tilltalades jag direkt av det skira, blomrika och snirkliga. Blommornas form påminde mig om formen på vissa "riktiga blommor" och jag ville göra något med just det. Broderi är inte min starka sida så jag mjukstartade min landskapssömsdebut men att göra en tolkning med tusch och akvarellfärger.
 
Jag har ju kommit igång och börja läsa mer i år (läs om det HÄR) och tyckte att ett bokmärke kunde passa! Jag har alltid mina "skapar-toppar"  ca 21 på kvällen vilket är mycket osmidigt när man ska upp vid 6 och dessutom när man ska fotografera. Men så här såg det ut när jag var igång!
Jag började med att skissa upp på mitt utklippta bokmärke i akvarellpapper. Jag tittade på bilder av Blekingesömmen och bilder på blommorna jag tyckte passade färg och formmässigt till sömmen. Förgätmigej med sina skorpionsvansade blomsterställningar (Mysotis scorpioides), Åkervädd som jag tyckte påminde om de blommor som förekom i blekingesömmen som liksom ses från sidan och sedan gökärt för att jag tyckte det passade känslan jag fick helt enkelt.
 
 
Jag fyllde i med tusch när jag var nöjd och skrev dessutom det här citatet som jag tycker är så fint och passar till blommor (Från ett Movits-album).
 
 
Sen fyllde jag i med akvarellfärger.
 
 
 
 
En liten tofs i matschande garn tillkom!
 
 
Klart!
 
 
Hoppas ni bli sugna på lite pyssel och skapande i helgen! Kram!
 

Smygstarta odlandet

 
Är ni också sugna på sånt som växer, är grönt och levande? När jag skriver det här är det ungefär 2 grader och vitt, snöigt och samtidigt regnigt ute. Alltså ungefär motsatsen. Men i julklapp fick jag ett kit för att kunna tjuvstarta våren av mina föräldrar! Perfekt just nu ju! Det är en liten odlingslåda som är utformad för att passa till fönsterodling av bladgrönt. Självklart kan man ju göra en egen motsvarande konstruktion av krukor, plastfolie osv.
 
Du behöver:
-Såjord
-Frön som passar till fönsterodling, så som salladskrasse, bladsarepeta och bondböna
-Odlingskärl med lock alt. plastfolie/plastpåse.
-Yta att plantera på eller tidningspapper
-Sprayflaska
 
 
Gör såhär:
-Fyll odlingskärl med såjord. Såjord är lite näringsfattigare än vanlig jord och lämpar sig bättre än vanlig jord när frön ska gro.
 
 
-Spraya ytan med vatten!
 
 
-Fördela fröna jämnt över ytan
 
 
-Strö över ett tunt lager av jord ovanpå
 
 
-Spraya på nytt!
 
 
-Sätt på lock eller trä plastfolie eller en plastpåse över kärlen.
 
 
Nu är det bara att vänta! Och spraya lite mer vatten då och då så det håller sig fuktigt. Skotten som kommer upp är tänkta att ätas när de är ca 5-10 cm. Vill ha de i sallader, på mackor, som dekoration på typ allt!
 
Bladsarepta är nytt för mig, men är en "Brassica" så alltså en kålsläkting!
 
Jag passade även på att plantera några sticklingar när jag ändå hade jorden framme!
 
 
När de inte är soligt ute får man skämma bort växterna med lite extra ljus.
 
 
Får hoppas att det tar sig snart så jag får visa hur det går! Är sugen på att testa på alla varianter de små skotten kan användas till!
 
Brukar ni odla under vintern?