Sånt man kan göra i Berlin

 
Som ni kanske minns var jag bort från skrivandet här under månadsskiftet. Om någon funderat på varför så var jag i Berlin och tänkte att det skulle jag kunna dela med mig av! Bilder är ju trevligt så vi utgår från dem!
 
Först och främst kan man traska runt i Berlin. Det gjorde vi väldigt mycket. Då kunde man se väldigt moderna hus.
 
Men även förvånandsvärt lummiga kanalområden
 
 
och grönare gator än vad jag väntat mig.
 
 
Vi gick framför allt runt mycket i Östra Berlin. Ett speciellt mysigt område var Friedrichhain med små udda butiker, träd, uteserveringar och afficher, klotter och en allmänt trevlig känsla.
 
 
 
 
Även om det här klottret gjorde mig deppig mitt i torkan...
 
 
Vi besökte  East side Gallery. En klassisk sträcka med en bevarad del av Berlinmuren och ett museeum om muren. Kan dock inte rekommendera museet när det är 35 grader varmt...fick lite panik där inne.
 
 
 
Andra klassiska sevärdheter är Alexander Platz med sitt utkikstorn! (och turister).
 
 
Men missa inte de mäktiga monumenten för att hedra alla mördade judar under Andra världskriget. En enorm yta med stenblock i olika höjder. Det bildas som korridorer mellan blocken som man kan gå mellan. Väldigt vackert och storslaget.
 
 
Teufelsberg hade min vän Mathilda tipsat  om och så även vi besökte den här märkliga plats när vi var i Berlin. Det är en övergiven spioneringstation(?) i Västberlin. Nu är platsen övertagen av graffitikonstnärer och ja...bara märklig och väldigt spännande att kolla på. Dock fick vi inte gå upp i tornen när vi var där men läs gärna mer om platsen hos Mathilda!
 
 
 
På kvällen kan man ta sig till Reheberg freiluftskino. Alltså en utomhusbio! Man gick in i den höga skogen...
 
 
...och när skymningen föll kunde man se Dirty Dancing dubbad till tyska (utan undertext) med popcorn från den lilla kiosken.
 
 
Är man nörd som jag kan man ägna en dag åt att åka till Potsdam, en ort precis utanför Berlin och besöka Karl Foersters garten. Han var en känd tysk trädgårdsmästare och fick växter uppkallade efter sig. Har traglat "Molinia caerulea ssp. arundinacea 'Karl Foerster' så många gånger att hans trädgård blev ett måste...Heeelt klart värt att åka en dryg timme för att ta sig hit! I Potsdam finns även en annan trädgård som heter Sanssouci Park som drar mycket turister. Men mitt tips är att besöka lugna vackra Karl Foersters garten istället. Gratis, folktomt och otroligt fint.
 
 
Blev en del bilder på växter...
 
 
Vill man kan man stå i kö i över en timme för att äta den berömda Berlinska kebaben. Värt? Det var nog den bästa snabbmaten jag smakat. Mustafas gemüse Kebab om någon är sugen!
 
 
Har man  tur, tajmar man även in Berlins Pridefestival!

 
Det var en del av vad jag gjorde i Berlin! Det syns liksom inte på bilderna men det här var den varmste veckan jag någonsin upplevt. Det var varmt överallt. 30-35 grader, vindstilla mitt i en storstad. Kommer helt klart minnas Berlin så, värme, grönska och en allmänt lugn och behaglig stämning! (Om man inte är mitt i ett Pridetåg då och försker ta sig till en tunnelbane-nedgång...)
 
Har ni varit i Berlin? Vad tycker ni om staden och vad borde man se?
 
 
 

Tankar:

Mathilda :

Vad kul att få se lite bilder ifrån er tur! Synd att ni inte fick gå upp i tornen men låter som att ni hade en bra (och varm) resa ändå!

Svar: Ja! Kollade genom dina guider innan vi åkte om inte det märks ;) Var härligt men ja...det går liksom inte att tänka bort värmen
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: