Poddtips!

 
Den senaste tiden har jag lyssnat på två nya poddar. Så idag tänkte jag helt enkelt tipsa om dem till er andra som också vill lyssna på något när ni lagar mat, går till affären, tar sig till jobbet eller städar!
 
P3 Musikdokumentär
Jag har ju tipsat om material från Sveriges radio P3 tidigare och även så idag. Nu i vår har de börjat med P3 Musikdokumentär som är dokumentärer på dryga timmen om olika artister. Hittills har de handlat om Rihanna, Oskar Linnros och Justin Bieber. Låter er inte avskräckas av att det är artister du inte själv lyssnar på för även jag kände först detsamma. Men med en bra blandning av intervjumaterial, berättarröst och musik har jag gillat alla tre som släppts hittills! Alla avsnitten har känts aktuella och det är roligt att förstå händelser man bara hört lite om i förbifarten och nu få hela bilden! Vad hände egentligen med Rihanna och Chris Brown? Hur bildades Snook och vad tusan håller Justin Bieber egentligen på med?
 
 
Billgren Wood
Elsa Billgrens blogg följer jag som många andra sedan ett bra tag tillbaka. Elsa har teamat upp med Sofia Wood, en tjej jag jobbar på Bukowskis och tillsammans pratar de om trender. Allt från trenden med snittblommor till hur vi ser på textil, mattrender och loppisboomen. Det utgår från ett tema varje vecka och snackar om hur vi ser på X idag, hur vi förhållt oss till det tidigare och hur det tror att det kommer utvecklas! Jag tycker trender är spännande i en lagom dos och gillar att lyssna på deras analyser om avokadomackor, vintageklänningar, barnnamn eller gardiner! 
 
 
 
Det var allt för idag! Har ni lyssnat på någon av de här? Eller har ni några andra poddtips? dela gärna med er!
 

Missa inte våren!

 
Det expolderade förra veckan! Måbärshäckarna är gröna, gräsmattor börjar klippas, vitsipporna, forsythiorna, magnoliorna och jordvivorna blommar! Allt blommar! Eftersom vintern höll i så länge så kommer allt på en gång nu!  Så idag kommer bara en liten påminnelse; ni missar väl inte att bara stanna upp en extra minut och lukta på blommorna, förundras över havet av mörkblå scillor eller dra med fingrarna genom fluffiga prydnadskörsbärsblommor?
 
Hitta nya blommor du inte sett innan! Kanske lite Corydalis?
 
 
Plocka in en blommande kvist!
 
 
Eller en liten liten stämningshöjare i saltkaret
 
 
Kanske har du turen att hitta ramslök?
 
 
Njut i havet av vitsippor med sol i ansiktet!
 
 
 
Och till sist, bli inte stressad för att det känns som om allt går så fort. Det kommer fler vårar, det kommer fler vintergäck, det kommer fler ljumma kvällar. Det är liksom en balans att njuta och inte bli stressad över att saker blommar, slår ut, vissnar och försvinner framför ögonen på en.
 
Ut och njut! (och glöm inte solkräm, har seriöst redan bränt mina öron, aj aj)

Vårstäda i pallkragar!

 
Först, tack för svaren från mitt förra inlägg, både här och i "verkligheten"! Blev så himla glad och taggad att tänka ut nya idéer på hur jag ska använda utrymmet här!
 
Men nu till dagens påhitt! Jag började ganska spontant städa upp i mina pallkragar här om dagen och kunde inte sluta och längtar ännu mer till dem är fyllda med växter och omringade av ännu mer krukor med potatis och grönsaker! Lite liv fanns det kvar i mina kragar sen förra året som jag räddade och tänkte skriva lite om det. Lite recycling i odlandet kan vi kalla det!
 
 
Rädda växtdelar
 
Tänkte först skriva vegetativ förökning men insåg att det var snarkframkallande så vi säger så här istället! Jo, jag satte ner en planta med mynta i en av mina pallkragar förra året. Men har någon haft mynta som trivs någon gång vet man att man snart har mynta överallt. Har fortfarande starka minnen från mitt första sommarjobb när jag rensade mynta som aldrig tog slut mellan gatsten... Så först tänkte jag ta bort plantan innan den tagit över för mycket men man kan ju inte slänga något som lever ju, så istället tog jag delar av utlöparna och satte i ny jord i kruka istället. Utlöparna har både rötter och blad och kommer rota sig och klara sig fin fint i kruka istället, som sticklingar inomhus helt enkelt!
 
Hela klumpen av mynta!
 
En av de räddade delarna som kommer bo i kruka
 
Ta till vara på sånt som frösått sig!
Alltså generativt förökade plantor! Ska vi nörda mer är det alltså motsvarande hur djur förökar sig, blommor och bin you know. Ett frö har delar av två arvsmassor och kan variera precis som barn varierar från sina föräldrar. Sticklingar där i mot är som att klona och de små sticklingarna är kopior av sin mamma. 
 
Tillbaka till ämnet, jag upptäckte dessa i ett hörn! Ser ni vad det är?
 
 
Yes, mina ringblommor från förra året hade fröat av sig och redan börjat sätta fart! Blev så glad åt att saker växer utan att jag ens bett om det. Så jag skopade upp de små skotten och satte i en egen kruka.
 
Här är hela samlingen som börjat växa på egen hand
 
Flytta fleråriga växter
Sen så kanske du har fleråriga växter i din pallkrage som lite risiga och vissna ändå fått några enstaka nya blad och är taggade på våren! Som den här lilla smultronplantan här under! Jag ville även flytta den från pallkragen för att ge plats för annat och grävde upp så mycket rötter det gick och flyttade över till kruka!
Ofta har man ettåriga växter i pallkrage, alltså sånt som bara vissnar ner och slängs när säsongen är slut. Vill man slänga sig med fler tjusiga ord så är dem
Annueller: Ettåriga örtartade växter (i Sverige men kan vara fleråriga i andra länder med mildare vintrar)
annars är det alltså
Perenner: Fleråriga örtartade växter. Som vissnar ner varje säsong men som har ett tåligt rotsystem och klarar våra kalla vintrar!
 
Glad smultronplanta trots ledsen persilja och mynta!
 
 Smultron, ringblommor och mynta i sina nya krukor!
 
Så nu har jag städat upp, flyttat växter, torkat av möbler och känner att jag kommit igång! Så dagens sista tips är:
 
 
Skaffa glada tofflor om du har uteplats eller balkong! Gör en glad och är smidigt när man ska springa ut och in och fixar!
 
 
Ska ni odla något? Hur går det för er?