Besök Skogskyrkogården

 
Förra helgen var jag i Stockholm och jag fick frågan vad jag hittade på. Att då svara att man gjorde en utflykt till en kyrkogård kanske inte är det mest väntade...framför allt då jag inte har någon anhörig på kyrkogården. Men då kan jag upplysa alla om att 15 minuter från Stockholms central finns ett världsarv från Unescos lista! Att det dessutom är valt för sin fascinerande landskapsarkitektur gjorde ju att jag var tvungen att ta mig dit! Det är Skogskyrkogården jag snackar om! Tänkte att ni får hänga med hur det såg ut en solig septembersöndag!
 
Så om man tar tunnelbanan söder ut (Gröna linjen) 15 minuter från Stockholm C hittar man hållplatsen "Skogskykogården". Där hoppar man av, traskar några hundra meter, går igenom en avlång passage och möts sedan av utsikten här ovan! Storslaget! Kyrkogården är ritad av två arkitekter på 10-talet som deltog i en designtävling eftersom platsbristen på Stockholms kyrkogårdar gjorde att en ny, stor kyrkogård var i behov!
 
Att den är en tävlingsvinnare  med flera genomtänkta detaljer märks på flera sätt. Som hur trappan upp till en meditationslund hade lägre och lägre steg ju högra upp man kom för att man skulle känna sig mindre trött på toppen.
 
 
Just den här lunden är kanke det mest ikoniska för Skogskyrkogården. Men i skarp kontrast till den här vyn som känns som ett Windows skrivbord från 2003 vände man sig om och...
 
 
...Möttes av själva skogen. In i skogen i en rät axel från lunden ligger "De sju brunnarnas stig". Den började ljust och lätt med björkar.
 
 
Sedan när man gick en bit omringades man av något mörkare tallar och man kunde skymta målet av stigen längst bort.
 
 
Sista biten kantades av högre kanter och mörka granar. Ja är ju lite nörd på det här området men tycker det är fantastiskt hur man använder sig av vegetation för att påverka besökarens sinnesstämning. Målet är ett kapell för begravningscermonier. Stigen känns som ett sätt att förhöja besökarens känslor.
 
 
Kapellet fick vi inte gå in i med även det låg lite mystiskt mellan träden i stor kontrast till naturen med sina kolonner som mer kändes som Italien än svensk skog.
 
 
Runt om på kyrkogården fanns QR-koder som länkade till ljudfiler som guidade oss på platsen. Vi lyssnade på det som vi tyckte var mest intressant när vi satt i solen under tallarna.
 
 
Poetiska namn var det gått om!
 
 
Och björkkonfetti prydde vägarna.
 
 
Så utöver kapell, poetiska stigar och storslagna fält bestod platsen framför allt av ljus tallskog med stillsamma gravplastser. Harmoniskt och stilfullt.
 
 
Som en stor naturlig pelarsal. Som släppte in precis lagom med solstrålar.
 
 
 
Så efter en sakta promenad under tallarna kom man åter till de pampiga fältet och ett annat kapell med den här vyn. Hela rundan kanske tog en dryg timme. Vackert, harmoniskt, genomtänkt och en fin naturupplevelse blev det trots arkitekternas små ingepp i den befintliga naturen. För det var ett av kraven i tävlingen på 10-talet. (Alltså 1910-talet...inte 2010...) att naturen skulle vara utgångspunkten. Det lyckades dem verkligen med och jag tycker att om man har en förmiddag i Stockholm fri så är det här verkligen värt ett besök! Framför allt då det är ett världsarv bestående av natur och natur är levande. Snart kommer träden bli för gamla och trots att ett föryngringsprojekt pågår så kanske Skogskyrkogården aldrig kommer se ut som den gör nu igen!
 
 
Finns en lista HÄR med alla världsarv i Sverige och jag insåg att jag omedvetet besökt fler, jag bor dessutom ca 3 mil från ett utan att jag tänkte på det när jag började skriva det här! Grimetons radiostation. 
Har ni besökt något världsarv från Unescos lista?
 

Tankar:

Mathilda:

Det här är ju också en kul lista att försöka bocka av tillsammans med alla nationalparker i Sverige. Förutom Grimmeton så har jag ju vart i Tanum så klart och så har vi nästan vart i Laponia

Svar: Ja med verkligen! Det finns ju på listan av en anledning liksom! Kanske ska ta Tanum tillsammans nån gång? :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Jenny:

Vad mysigt ändå! Man har ju hört talas om Skogskyrkogården men jag har aldrig riktigt haft en bild av platsen, har väl tänkt att det är en stor kyrkogård bara?
På tal om världsarv är det lite kul ändå att jag lyckades pricka av tre stycken på min norrlandsresa! Gammelstads kyrkstad, Höga kusten och Laponia! Sedan bor jag ju pinsamt nära Tanum utan att ha varit där än... Får bli ett mål till hösten!

Svar: Ja, det var supermysigt, vädret gjorde såklart mycket också. Men vilket kul sammanträffande att du prickade av så många på en gång! Ska eventuellt till Höga kusten nästa sommar med mina föräldrar då O-ringen (orienteringstävling) hålls där. Tänker mig att det är galet fint att leta kontroller i skogarna där!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: