Va i skogen

 
Förra helgen kändes det som jag var i skogen konstant, nästan i alla fall. Det var en av de där fina helgerna som gör att man kan utbrista "Hösten är ändå den bästa årstiden!" fast man bittert tar tillbaka det i mörkaste, blåsigaste november. Men nu var det september och små äventyr både lördag och söndag! Tänkte att det kunde bli lite inspiration för den här helgen!
 
Grilla!
Daniels föräldrar har en liten vedbod med kamin i sin skog, perfekt för korvgrillning. Så här blev det både grillning av korv, pinnbröd och tining av kanelbullar!  Pinnbröd skrev jag om förra året vid den här tiden så recept hittar du HÄR!
 
 
 
 
 
Hugg ved
Efter en semster i fjällen visade det sig att min datornörd har en stark kärlek till att hugga ved. Fint♥
 
 
Plocka svamp!
Tvivlar på att någon har missat att det är ett helt galet svampår i år. Har inte kommit ut och plockat förens nu så blev hemskt glad att det fanns svamp kvar till mig också!
 
 
 
 
Rid ut!
Kanske det allra bästa av allt? Att få rida i skogen! Lyckades rida både lördag och söndag, först hos Daniels föräldrar och sedan mina. Fick dock bara bild från ridbane-ridning men ändå. Skogen är helt klart bäst från hästryggen!
 
 
..Eller bara gå
Promenera, fundera, lyssna, njut, klafsa, spana!
 
 
 
 
Ha en fin helg nu och hoppas ni får vara ute mycket i naturen!
 

Gör en poster-ram

 
Det här har jag tänkt göra så himla länge! Men har helt enkelt inte kommit till skott! Men då är det ju så bra med Monthly Makers! Det är ett initiativ från ett gäng kreativa bloggare som går ut på att just motivera andra att skapa mer! Så månadens tema var INREDNING och det var det som fick mig att ta tag i mitt ram-projekt jag haft i tankar hur länge som helst! Vill du läsa mer om Monthly Makers kan du göra det  hos Emilia som är månadens värd!
 
Så jag har alltså gjort en egen typ av ram/upphängningsanordning till en poster. Den här modellen har ni säkert stött på i olika varianter runt om i butiker m.m. Varför inte göra en måttanpassad själv? Det var väldigt enkelt så häng med!
 
Du behöver:
-4 st lister, ca 4 cm längre än bredden på det du ska hänga upp
-8 st starka magneter
-2 st små öglor
-Kedja
-Lim
- Måttband
-Avbitartång, plattång
-Såg
-Ev. Sandpapper
 
Gör såhär:
-Såga till dina lister så de är ca 4 cm längre än vad det du ska hänga upp är. Då blir det 2 cm extra på varje sida.
 
-Slipa med sandpapper så kanterna blir mjuka.
 
-Nu ska magneterna på! Jag limmade fast magneterna ca 5 cm in från sidorna. Se till att magneterna kommer på rätt håll så de kommer vilja sättas ihop och inte stöta bort varandra. (//Hon som lär sig från sina misstag).
 
-Skruva i de två små krokarna i en av listerna. Även här satte jag de ca 5 cm in från sidorna.
 
-Fäst fast kedjan i öglorna med hjälp av tänger.
 
-Ja, sen är det bara att montera postern! Två lister där nera som ger tyngd och två upptill med upphängning!
 
Jag fotograferade inte när jag gjorde det här (För batteriet tog slut i kameran...) men tror ni fattar bra ändå! Har ändå gjort en liten skiss!
 
 
 
 
 
Enkelt, snabbt och skadar inte postern med nålar eller liknande! Vill man kan man ju alltid måla listerna också!
 

Planera en veckomeny

 
 
Det här inlägget dök visst upp redan i tisdags som kanske några märkte, tidsinställningen var inte på min sida! Men hur som helst, jag tänkter fortsätta med enbart ett inlägg om dagen så nu tar vi matsnack!
 
Vissa av er kanske dör av uttråkning av ord som "listor" och "planering" men jag liksom min mamma och min morfar är övertygad om att livet blir bättre, smidigare och kanske till och med roligare med listor! Jag märker alltså av vad det här draget kommer ifrån tydligt...
Men hur som helt, jag skriver alltid en veckoplanering för mat varje söndag eller måndag och har gjort det i flera år. Kanske är det för att jag bor själv men det fungerar superbra för mig. Jag får minimalt med svinn och behöver enbart fundera på vad jag ska laga för mat en gång i vecka och resten av kvällarna har jag allt jag behöver hemma! Jag förstår att det här verkligen inte passar alla men är du sugen på att få lite struktur på matlagningen och handlandet så kommer min metod här!
 
Gör såhär:
-Skriv upp vilka dagar du behöver mat för
Börja med att skriv upp en enkelt lista över vilka dagar du behöver laga mat, kanske ska du iväg någon kväll, är bortbjuden osv. Då är det ju dumt att handla extra för den dagen. Jag planerar aldrig helgerna heller för då är jag nästan aldrig hemma/ då vill jag ha utrymme att vara mer spontan. I planen ingår det alltid att få matlåda till dagen efter!
 
-Bestäm maträtter
Nästa steg är att fylla i maträtter för dagarna. Jag planerar ibland för att laga stora satser så jag får samma maträtt till flera dagar och ibland helt olika. Jag väljer ofta mat efter vad jag redan har hemma och sedan försöker jag välja recept som passar ihop kan man säga. Att delar av ingredienserna är samma, så  jag tillexempel har grädde i två maträtter dagarna efter varandra så jag inte får en slatt med grädde som blir gammal i kylskåpet, eller att jag kan koka potatis och använda den kokt ena dagen och sedan steka de som blir kvar dagen efter osv. När det kommer till recept har jag ganska många i huvudet, men annars letar jag oftast recept eller inspiration här:
 
-Ica.se, oändligt stor receptbank där nästan allt finns! Både klassiker och nyskapande grejer. Jag utgår ofta från saker här men gör alltid om det till hur jag själv vill ha det!
 
 
-Arla.se, lite som med Ica finns det massor av klassiska och nya recpet här. Dock var det länge sedan jag var där nu för deras nya webbdesign var inte i min smak och jag blev aningen förvirrad...(Snyggt men rörigt)
 
-Sandra Beijers "5 ingredienser inlägg" har jag utgått ifrån flera gånger. Där är det ett helt gäng enkla recept med bara 5 ingredienser. Smidigt när man inte är på långkokshumör liksom. Överhuvudtaget lagar Sandra rolig mat att bli inspirerad av!
 
-Atilio, En annan Sandra som har slutat att blogga men som ofta kom med spännande recept som jag testat flera av!
 
 
Skriv en handlingslista
Jag fick tips av min syster om en bra list-app! "Listing it!" heter den och är gratis. Gillar den för att den är enkel, lätt att skapa underkategorier i, att punkter man bokar av hamnar längst ner i listan och säkert av andra anledningar också! Så den här appen använder jag. Fördelen med att göra det i telefonen och inte skriva handlingslistor för hand är för att det är lättare att boka av och för att risken är större att jag glömmer en lapp än min telefon hemma...
 
Handla!
Yes, sedan är det bara att handla, bära hem och sedan är det fritt fram att ha noll matinspiration resten av veckan. Allt finns redan där och väntar på dig när du behöver tillaga din mat!
 
 
 
Yes, så tänker jag! Hur tänker ni? Har ni några bra vardagsrecept så får ni jättegärna dela med er!