Leta ekollon

 
 
Ja, jag vet att det här är "Såå 2015", men vet ni, det struntar jag i! Jag tänkte nämnligen tipsa om att gro egna ekar idag! Anledningen är att det är precis just nu som det är allra bäst att ut och leta efter de små ekollonen med svansar! Finns massor av guider till det här redan, men här kommer mitt sätt!
 
Gör såhär:
-Leta efter ekollon i skogen/parken/ var som helst där det finns ekar! Är man i Alnarp eller Lunds stadspark kan man hitta roliga varianter som vresek, rödek eller något annat spännande om man vill nörda ner sig lite!
-Försök att få ekollon som spruckit i skalet och du kan se en liten svans, alltså en rot som är på väg ut!
-När du kommer hem sätter du ekollonen så svansänden täcks i vatten och resten av ekollonet är ovanför ytan. Ta hjälp av nålar, tandpetare eller någon annan klurig upphängningsanordning!
-Se till att byta vattnet ungefär en till två gånger i veckan och om det kommer mögel på ekollonen är det bara att skölja bort när du ändå byter vattnet. Vattnet ska alltid täcka underdelen på ekollonet.
-När ett litet skott tittat upp kan det vara lämpligt att plantera i jord.
 
 
 
Tips:
Satsa på kvantitet! När jag gjorde det här förra hösten hade jag säkert 20 stycken på gång i en massa glas. (Prioriterade inte att kunna få plats att äta på mitt lilla bord i studentboendet jag hade då...) Av alla de jag försökte med har jag kvar tre stycken nu!
 
När man slutar vid 16 finns det ingen möjlighet att ta snygga bilder inomhus så bjuder på mina ekbilder från i somras när de är med i det HÄR inlägget! Har även testat med kastanj som jag skrivit om HÄR, tyvärr klarade den inte av flytten i våras...får göra ett nytt försök när jag stöter på kastanj!
 
 
Vanlig skogsek har det vetenskapliga namnet Quercus robur. Är det någon som har Swedbank så kanske Robur låter bekant? De har fonder som heter just Robur! Lite kul när de har ek som sin symbol! Namnet säger att växten har hård mörk kärnved. Dagens onödiga vetande! 
 

Tankar:

Mathilda:

Wow hade ingen aning att Robur kom från latinska namnet på ek. Mindblown! När konstiga ord plötsligt blir logiska

Svar: Haha ja, därför jag älskar latin för det gör saker mer logiska! :D
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: