Spela Catan!

Tänkte att vi ska ta ett till speltips idag! Bilderna är tagna för några veckor sedan men spelade det igen i helgen och vann för första gången! Jag tänker tipsa om The Settlers of Catan. Eller Catan som det heter nu för tiden. När Daniel spelade det här första gången i vår gamla spelförening för massa år sedan kallades det för Settlers. Men så bytte det namn till bara Catan....så nu får man väl säga Catan istället. Hur som helst, till spelet!
 
Du behöver:
-Spelet Catan. Det har tagit sig från de nördiga kretsarna till att finnas lite överallt som Akademibokhandeln m.fl.
-2 personer utöver dig själv
-Ungefär 1,5 timmes tid
 
 
Så funkar det:
Catan påminner liiite om monopol eller Bondespelet på det sättet att man ska samla resurser för att kunna bygga mest. Men istället för att man samlar på låtsaspengar är det olika typer av resurser som sten, tegel, trä, ull med mera. Olika resurser behövs för att kunna bygga olika saker, som vägar, byar och sedan större städer. Ju mer man bygger ju mer poäng får man och först till 10 poäng vinner helt enkelt!
 
Så hur får man olika resurser då? Jo, planen är uppbyggd av olika brickor som skogar, ängar, berg osv. Har man byggt sin by intill en skog kan man alltså få trä. På varje tur slår en spelare tärningar och beroende på vilket nummer det blir delas den resurs ut som har det numret, som ni ser på planen här under. Blir det en tia med tärningarna får den gula spelaren ett trä-kort.
 
Att byta resurskort mellan spelare blir en stor del av spelet. Pakter, sammarbeten och lite osämja förekommer alltså. Som ni ser på bilden här nedanför försöker ju den röda spelaren skapa någon form av ler-monopol...
 
 
Det går fort att lära sig vad som behövs för att bygga.
 
 
Här är de olika korten man samlar på! Ganska söta illustrationer faktiskt!
 
 
 
Plus med Catan
+Det är något tillfredställande i att samla, spara och bygga som spelet verkligen uppfyller.
+Fina detaljrika kort!
+Det är roligt med att man kan bortgå lite från fasta regler och komma på egna bytesregler hur som helst. Blir lite  extra personligt.
+Tar lagom lång tid så jag inte hinner tröttna. Det händer mycket ändra fram till slutet.
 
Minus med Catan
-Jag tycker lådans utformning ser lite barnslig ut. Finns mycket snyggare förpackningar. 
-För vissa är det här fria byteshandels-systemet lite irriterande och många upprörda kommentarer har fällts från känsliga spelare...
-Bara för 4 spelare, alltså inte så många.
 
 
Lyckan när man har ett eget får
 

Dina tankar: