Plocka ramslök

 
Tycker det känns så fint att kunna plocka sin egen mat, mer närodlat och mindre transporter kan det ju knappast bli? Trots att jag sett ramslök varje vår sedan jag flyttade hit till Skåne har jag aldrig tagit tag i att plocka och testa att använda den själv men i går tog jag tag i saken!
 
Ramslök växer vilt i södra sverige och där den trivs kan den till och med sprida sig som ogräs! Man kan äta hela plantan men än så länge är det bara bladen som sticker upp!
 
 
Du behöver:
-Något att plocka i
-Tillgång till ramslök
 
Gör såhär:
-Det lättaste är att höra sig för om någon du känner vet om det växer ramslök i närheten där du bor, annars får du börja leta! De växer framför allt i ädellövsskog på relativt näringsrik och lätt fuktig mark och kan bli till stora mattor. Bladen är friskt gröna, ovala med spets och påminner om liljekonvalj men rör man vid dem doftar de starkt av lök. Var lite extra noga så det inte är liljekonvalj du får med dig hem istället! 
 
 
-Börja plocka!
 
 
-Man kan göra en massa saker med ramslök, bara googla så får du mängder med tips och recept, i soppor, pesto, örtsalt, torka, örtsmör osv osv. Jag hade min mammas potatis och purjolök-soppa som inspiration men bytte ut purjon mot vanlig lök och ramslök!
 
 
Det är sällan jag måttar när jag lagar mat men vill du testa min variant på potatis och ramslökssoppa så kommer en ungefärlig beskrivning här!
 
Du behöver: (ca 2 port)
-En halv gul lök
-ca 600 gram potatis
-Vatten
-Ett knippe ramslöksblad
-Några babyspenatsblad
-1/5 dl creme fraiche
-Valfria kryddor/grönsaksfond/vad du tycker passar
 
-Hacka den gula löken och stek mjuk i en kastrull.
-Skala och dela potatisen i tärningar och lägg i kastrullen och fyll på med vatten så potatisen täcks.
-Koka till potatisen är mjuk.
-Grovhacka  ramslöken och lägg i kastrullen. Peta även i babyspenaten!
-Mixa allt i kastrullen tills soppan är jämn.
-Tillsätt creme fraiche och blanda runt.
-Tillsätt vatten eller red soppan så du får den konsistens du vill ha! Krydda!
 
Ät som den är eller kanske med knaperstekt bacon och kokt ägg!
 
 
 

Tankar:

Beatrice:

Åh, så spännande! Åt en soppa på Moderna Muséet här i Malmö för... jodå, 3 år sen, haha! Den hade en ramslöksolja till som höjde hela soppan! Sen dess har jag tänkt varje år att jag ska ut och leta, men det har inte blivit av. Du som bor i närheten av Lund, är det någonstans här i krokarna du hittat ramslöken? Är så nyfiken på att testa något med ramslök själv! (Det går såklart bra att skicka ett mejl om det är en lite hemlig plats du vill ha för dig själv, eller är också okej att bara inte berätta - då får jag leta själv bara!)

________________________________________________________________________________

Dina tankar: