Knåpa ihop ett förkläde av handdukar

 
Det är exakt vad jag gjort! Hade nog en liten tanke att det här skulle bli ett bidrag till Monthly Makers  tygtema men så hade jag inte tid/ tillgång till symaskin så det blev inget mer med det. Men så passande nog var jag hundvakt i början på veckan och hundens ägare hade symaskin, bra va! Så nu ska jag äntligen kunna vistas i köket utan att torka av mig på byxorna igen/skvätta fruktsaft, damma mjöl eller få diskvatten på mina vanliga kläder. På ett sätt känns det lite vuxet att självmant fixa förkläde men samtidigt drar det ner lite på min vuxenhet när jag skaffar det för jag alltid sölar...
Vare sig du är renlig/kladdig, husmoderlig, steker fettiga och skvättiga saker eller bara tycker det ser lite snajdigt ut med förkläde så kommer min beskrivning nu!
 
Du behöver:
-2 st kökshanddukar
-Trådar till symaskin
-Symaskin
-Sax
-Måttband
 
Jag brukar ju skissa upp beskrivningar när jag sytt på symaskin för jag tycker det ger en bättre överblick! De är inte riktigt skalenliga om någon blir förvirrad men hoppas ni hänger med ändå! Observera att jag ritat små nålar med tråd i skisserna fast jag sydde med symaskin! (Det var svårare att rita in en liten symaskin på alla ställen...)
 
Gör såhär:
 
 
-Klipp 2 st remsor från den ena handdukens långsidor som ska bli banden runt midjan. Tror mina var ca 8 cm men gör så du tycker det blir passande. Klipp från båda sidorna så du får eventuellt samma mönster och så får du automatiskt en fin kant.
-Vik in den nyklippta kanten ca 1 cm och sy med raksöm så kanten inte fransar upp sig. Gör samma sak på båda remsorna.
-Måtta upp vart du tycker det passar att de sitter på förklädets huvudstycke, alltså den andra handduken! Mina sitter ca 22 cm ned från överkanten. Men jag är ganska kort så testa på dig själv! Sy fast genom att sy en fyrkant med raksöm.
 
 
-Klipp en till remsa från handduken du nyss klippte i, ca 10 cm bred.
-Vid den dubbelt, nåla och sy ihop med raksöm.
-Vränd hela tuben så du får ändarna innåt.
-Sy fast på förklädets huvudstycke som nack-delen! Måtta på dig själv sådu tycker det blir lagom längd, utrymme för huvudet och så vidare! Även här fäste jag fast stycket med en fyrkant av raksöm, känns stabilt och bra!
 
 
-Om du vill kan du vika in de övre flikarna på huvudstyckes-handduken så de inte fladdrar omkring och det ser även lite proffsigare ut. Vik så du blir nöjd med formen och sy med raksöm!
 
 
-Klipp bort trådar och stryk. Sedan är det bara att börja kladda ner det!
 
 
Jag hade redan handdukarna och allt  blev alltså helt gratis! Som du märker i beskrivningen är det ganska smidigt att anpassa mått och utformning precis efter dig själv!
Det svåraste i det här inlägget var nästan att fotografera det då jag bor sälv och inte är van outfit-fotograf...Men såhär såg det ut om man knöt i ryggen...
 
 
...och såhär med knut framtill!
 
 
Avslutningsvis tänkte jag fortsätta litegrann på köksspåret! Jag vet att ni alla som läser är kreativa, finurliga och smarta personer och tänkte därför fråga er om råd! Jag har ju nyligen flyttat och har en hel del idéer på hur jag vill ha det här hemma men på ett ställe tar det stopp och det är väggen i mitt kök.
 
Har du någon smart lösning på hur jag kan pigga upp den här ytan?
Det är ett smalt kök och väggen känns så himla kal! Men kan liksom inte smälla upp någon stor möbel och har varit inne på smala tavellister osv...men har du någon annan rolig idé? Snälla, dela med dig!  Väggen tar slut ungefär där bilden tar slut och jag satt på köksbordet när bilden togs.
 
 
Tack på förhand för hjälpen! Trevlig helg på er alla! (Då ska jag fira att jag och min bror är färdiga med våra utbildningar efter 16 respektive 18 år i skolan!!)
 

Tankar:

Mathilda:

Så himla snyggt och enkelt! Har fått bästa idén på vad du kan göra led väggen. Loppisfynda ett gammalt fönster eller ram och använd som en anslagstavla man kan skriva med whiteboardpennor på. Hittat massa inspirerande bilder jag kan skicka till dig :D

Svar: Tack! Men åh vilen kul idé! Ska genast hålla utkik! Skicka gärna inspo-bilderna om du vill :D
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Jenny:

Vilken bra idé! Och stor tumme upp för både fina och pedagogiska illustrationer! Vilket mysigt kök, det ser liksom stort ut fast det är litet? Är väl fönstret som gör mycket kan jag tänka! Jag skulle nog spänt upp något fint tyg, kanske en gammal prydnadsmatta eller bara något med fint mönster. Eller täcka väggen med bonader och broderier, hade varit apsnyggt. Iallafall något som liksom inte sticker ut för mycket och är ivägen när man ska gå förbi! :D

Svar: Tack, kul att mina bilder var pedagogiska! Alltid svårt att veta om sådant man själv tycker är logiskt faktiskt är det...Spännande idé, tack! Ska spana på loppis och allmänt och se vad jag hittar, kanske rent av ska våga mig på ett broderi själv... :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: