Vad mormor gjort

 
Idag tänkte jag visa något som jag inte gjort själv, det är istället vad min mormor gjort. Vad hon gjorde somrarna 1954 och 1955 närmare bestämt. Det är så otroligt fint och jag vill ändå tänka mig att det påverkat några av mina val i livet om man ska vara djup och lite poetisk.
 
Under hela min uppväxt har både min mamma och min mormor matat mig med namnen på alla små blommor i vägkanterna. Så redan när jag var i lågstadieålder kunde jag vad majoriteten av blommorna hette som jag kunde stöta på  där hemma och även de hos mormor och morfar. För mig var det inte  "blommor" det var ängsväddar, skogskovaller, styvmorsvioler och gökärt. Precis detsamma var det för mormor, men då var det hennes pappa som stod för lärandet. Mormor fick även under två somrar när hon gick i 3b i Läroverket, 1954 och 1955 göra ett herbarium i skolan. Så nu, när jag efter tre år av växter, växter och växter, avslutat min utbildning fick jag  just hennes herbarium som examenspresent.
 
 
Öppnar man upp banden som håller ihop skivorna ligger de gulnade stabila arken i buntar mellan tunt brunt papper. Varje ark har en liten växt fasttejpad och i hörnet en tillhörande etikett.
 
 
Såhär ser de vackra etiketterna ut, noga ifyllda med en kort ståndortsbeskrivning, familj, namn, datum då den samlats in och av vem. Så den här röllekan plockades alltså för 63 år sedan i en grusbacke någonstans utanför Slöinge i Halland.
 
 
50-tals hallon!
 
 
Gamla fotografier och film har gett mig den något skeva bilden av att allt före 60-talet är aningen färglöst när jag tänker på det...Ja, jag vet att det är konstigt men den här lilla blomman påminner om att dåtid inte är som på blekta fotografier.
 
 
Varje bunt innehöll växter från samma växtfamilj. Det här är min favoritfamilj (Ja...man kan ha en sådan...) Boraginaceae. Innehåller vackra saker så som förgätmigej, ormöga och lungörter.
 
 
Och visst fanns det en förgätmigej sparad, plockad på en åker i juli.
 
 
Det fanns även en gökärt, en av de första blommorna jag lärde mig för den växte på vägen till hästarnas sommarhagar. Ser ni den lilla göken? 
 
 
 Den här violen plockades precis 63 år, på dagen, innan jag fick hela växtsamlingen.
 
 
 Tack mormor, för att jag fick den här samlingen och för att du lärt mig alla små blommor vi stött på tillsammans!
 
 

Spela vattenkubb

 
 
Midsommarhelg! Tvivlar på att jag var den enda som spelade kubb den här helgen? Vi spelade först på en helt vanlig gräsmatta, dagen efter tog vi med spelet till Vänerns kant och det hela slutade med att vi kanske uppfann en helt ny variant av kubb! Vattenkubb! Är du som jag, lite halvkass på kubb kan jag meddela att det blev ännu svårare men samtidigt desto roligare!
 
 
Du behöver:
-Ett kubbspel
-Ett grunt vatten, där kubbarna täcks till hälften i vatten som djupast
-Minst en person utöver dig själv...men ju fler desto roligare ju!
 
Gör såhär:
-Placera ut kubbspelet precis som vanligt men sätt det i vattnet istället. De får inte bli för djupt för då har trä en tendens att flyta iväg...
 
-Sedan är det bara att spela på efter ordinarie regler (som dock verkar variera beroende på vilka man spelar med). Vi la till regeln att de kubbar som välter  pga. vattnet utan vår inverkan är ute ur spelet. Vi vände dessutom på kungen för att han skulle greppa bättre i sanden. Annars var det precis som vanligt!
 
 
Det roliga är att vattnet både hjälper och stjälper (bokstavligt talat) och vänder lite upp och ner på hur man brukar kunna spela. Vattnet skapar både förrädiska svallvågor från kastpinnarna eller så får vattnet och sanden kubbarna att stabilt stå kvar trots att pinnarna klonkar i både en och två gånger!
 
 
Den här regeln hade vi både motståndare och förespråkare för: Kungen måste ner på det här viset som bilden visar! Dock verkar det inte hindra motståndarlaget från vinst ändå...
 
 
Hoppas ni alla hade en fin midsommar! Vill bara avsluta med den här bilden när vi alla lärde oss att göra kransar utan ståltråd med hjälp av Mathilda! Hon har gjort en superbra beskrivning på det på sin blogg som jag tycker ni ska spana in HÄR! Lite sent för midsommar kanske men varför inte blommor i håret till alla sommarens festligheter?
 
Krans eller tillhygge?

Besök Läckö

 
Precis när det här publiceras är chansen stor att många av er äter nypotatis, rättar till de hemmagjorda blomsterkransarna, eller huttrar till i sommarkläderna som är för tunna i det svenska sommarvädret. Kanske är det även det jag kommer göra men det är inte det jag kan skriva om nu...för kommer helst inte vara i närheten av en dator på midsommar.
 
Istället tänkte jag tipsa om en liten sommarutflykt som jag gjorde i helgen! Tänker att vi kör i gång direkt och låter bilderna tala!
 
Jag och Daniel åkte till det här lilla barockslottet vid Vänerns kant: Läckö slott! Det en bit utanför Lidköping och på en ö (som är förbunden med fastlandet med en bro så man märker knappt att det är en ö). Jag var här när jag var si så där 8 år och minns det med spänning! Jag och min bror blev dubbade till riddare, bara det liksom! Men några riddarplaner hade vi inte idag. Lite slottsspaning där emot. Det är den här vyn man möter på vägen från parkeringen fram till slottet!
 
 
Mitt tips är att gå på den  slingriga stigen runt slottet först. Då får man se de vackra slottet från utsidan och utsikten över den lilla hamnen och Vänern.
 
 
 
Sedan kan man strosa  in på innergården, antingen nöja sig med att titta där och i en liten dyr men mysig slottsbutik. Om man vill kan man även gå in i slottet och titta, det är gratis upp till 26 år så passa på om ni är unga och intresserade av...slott?
 
 
Efter en liten rundvandring inne är nästan det bästa kvar till sist! Slottsträdgården! Den ingår i inträdet (det som var gratis) och det får ni inte missa om ni tar er hit! Den är både vacker med prydnadsväxter och med ätbara växter i en fin kombination!
 
 
Hur all sallad borde odlas!
 
 
Så vilt  och ordnat på samma gång! Det krävs massor av jobb för att kunna hålla den här balansen.
 
 
 
Hej hej från oss som aldrig tar selfies!
 
 
Japp, så är ni sugna på ett litet dagsäventyr, fina miljöer, lugn stämning och vackra landsvägar så är Läckö ett bra alternativ om ni är i krokarna! Om jag skulle ha ett slott är det kanske sä här det skulle sett ut ändå?