En hyllning till billekarna

På väg mot Österrike!
 
Jag älskar quiz. Och lekar. Och sånt man kan vinna. Hur töntigt det än kan låta är jag alltså ganska så förtjust i billekar. Ska man långt med bil, så som det nu kan bli på sommaren så tycker jag därför att vi borde slå ett slag för dessa lekar! Mycket trevligare än att alla fastnar i sina telefoner till exempel! Så till alla er som ska ut på långtur i sommar: Nu kör vi billekar!  (Gjorde en djupdyknig i mitt bildarkiv för att rota fram bilder med bil/tåg/bussutsikt).
 
Olofs räknelek
Den här leken fick oss att köra fel någon mil i Mellansverige en vinter för några år sedan...Så ni förstår hur intressant det kan bli!
Så går det till:
Alla som är med i leken ska i tur och ordning räkna upp till tretton. Personen som börjar säger "ett", nästa säger "två" och så går det runt tills ni når 13. Lätt? Ganska hittills! Personen som säger "Tretton" får komma på en regel för nästa räkning. Det kan vara att "två" byts till "Zwei" eller vad som helst. Sen ska ni räkna som innan upp till tretton. Turas om att börja så inte det blir samma person som säger samma siffra varje gång. När ni klarat omgång två läggs en ny regel till och så vidare. Regler kan vara att ni byter varv på en viss siffra, att ni byter siffror mot andra ord, att vissa siffror inte får nämnas högt, att en person måste göra eko på vissa siffror och så vidare i oändlighet. När någon säger fel, glömmer, är långsam eller likande åker personen ut och resterande måste fortsätta till ni klarat er till 13. Då kan personen som misslyckas få vara med igen och en ny regel ska införas. Leken håller på tills ni blir yra (helst inte hen som kör). Kan bli väldigt kul beroende på hur mycket fantasi man har! Testa!
 
På väg mot kvällsåkning i Vemdalen
 
Tömma ämnet
Jag är alltid inponerad av allämnbildning och folk som liksom bara vet saker. Det här blir lite av ett sätt att skryta med hur insatt man är om något!
Så går det till:
Bestäm er för ett ämne som alla i gruppen har ungefär lika bra koll på. Det kan vara europeiska länder, bilmärken eller varför inte lövfällande lignoser, nobelpristagare eller franska stumfilmer. Vad vet jag? Sen ska alla i  gruppen turas om att säga  ett land eller träd eller vad det nu kan vara som passar i kategorin. Ni får såklart inte säga samma två gånger eller samma som en annan person redan sagt. Kommer man inte på något längre är man ute. Personen som är kvar till sist och alltid kunnat hitta på något att säga vinner!
 
På väg mot en trädgård i England...på en mycket "Morden i Midsomer-doftande" gata.
 
20 frågor/ Gissa djuret
Kanske en klassiker? Men för den som inte har koll kommer en beskriving ändå!
Så går det till:
En person ska tänka på ett djur. De andra ska turas om att ställa ja- eller nej-frågor för att lista ut vilket djur det är. De som ska gissa har max 20 frågor på sig. Antingen ska kan frågeställarna tävla mot varandra och se vem som gissar rätt snabbast, men det funkar också bra att jobba som ett lag och planera de 20 frågorna tillsammans. Det behöver ju självklart inte vara djur heller. Personer, fiktiva som riktiga, yrken, filmer, böcker...ja vad som helst kan användas!
 
På väg mot Norrköping (Det var Queen-allsång så var inte fullt så deppigt som det ser ut)
 
Den styrda sagan
Det här är en lek som lätt kan spåra ut rättså mycket om man är för många så rekommenderar er att inte vara mer än fem...
Så går det till:
Alla i gruppen ska tänka ut ett ord som ni inte berättar högt. Litar ni inte på era medtävlanden kan man till och med skriva ner det... Sedan ska ni tillsammans berätta en saga. Första personen säger tre ord, nästa person fortsätter med tre ord till som passar ihop med de första tre så ni får korrekta meningar. Kruxet är nu att få någon av medtävlandena att säga ordet som du tänkte ut i början. Ni får inte säga ordet själva utan försöka leda fram sagan åt ett passande håll. Är ditt ord "pingvin" kan det ju vara bra att föra handlingen framåt mot sydpolen eller kanske ett zoo så någon av de andra i gruppen självmant säger ditt ord. Man vinner när någon säger ens ord. Man kan även få andra att åka ut genom att man listat ut vilket ord personen tänker på. Så var inte för uppenbar när du leder sagan åt ditt håll! 
 
På väg mot O-ringen 2016
 
Gissa intro
Det här är kanske också en form av klassiskt tävlingsmoment men tycker den ska få vara med ändå! Den här leken och nästa kräver något att spela musik på.
Så går det till:
Någon väljer ut en låt att spela från exempelvis en telefon (Fast på gitarr hade dock varit roligare i bilen...) De tävlanden ska sedan så fort som möjligt gissa vilken låt det är. Spelar man upp från en mobil eller dator kan man införa ett poängsystem som ger olika höga poäng efter hur många sekunder som hann gå in i låten! 
 
På väg mot Cypress mountain i Vancouver
 
Gemensamma nämnaren
Om man tycker att det blir lite hattigt och hoppigt att enbart lyssna på intron är det här en annan musiklek som kanske kan passa.
Så går det till:
En person väljer ut tre låtar som alla ha något gemensamt. Sedan spelas låtarna upp, antingen i sin helhet eller i en kortare version beroende på hur tävlingssugna ni är! Sedan ska de tävlande gissa vad de tre låtarna har gemensamt. Här kan man ha hur långsökta eller uppenbara kopplingar man vill! Kanske finns det ett samband hos banden? Kommer från samma stad/land? Det kanske är en koppling politiskt, ordmässigt, att banden spelat på samma festival i år? Att de alla är covers på  gamla glömda låtar? Att de alla är kända för att vara misstolkade? Filmmusik? Jag lovar, ju mer man börjar fundera på kopplingar ju fler kommer ni komma på!
 
På väg hem från en knasig resa i Luxemburg
 
Ja men det får bli allt för idag! Hoppas det kan förgylla någon timme i bil, på tåget, eller kanske på bussen?
Har ni några lekar som jag borde ta del av? Snälla skriv här under!
 
 
 

Tankar:

Mathilda:

Så kul inlägg! Det var massa lekar jag inte testar innan. Känns som detta kan vara bra underhållning både påväg till Kiruna och sen under själva vandringen. En bil klassiskes för mig är att skapa ord av regskyltar (brukar dock inte vara så mycket tävling utom mer kul att se hur folk associerar). Sen kan man ju alltid leka, Jag ser någonting..... träd

Svar: Ja, all analog underhållning kommer vi ha nytta av ;) Ah! Har inte tänkt på det som en lek men associerar ofta på regskyltar så! :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: