Hitta på något med vårblommor!

 
När jag jobbade i blomsterbutik i de här tiderna så brukade jag dagarna efter nyår och framåt få frågan om jag inte kunde göra "En vårig bukett". Tycker det är lite kul hur tydlig vår vårlängtan är i mörkaste ruggigaste januari. Nu när jag inte jobbat lika mycket som tidigare fick även jag lite sug efter "våriga" blommor och idag tänkte jag tipsa om mina vårfavoriter!
 
 
Tulpaner
Tulpanerna är så fantastiska på det sättet att de är en så stor del i många människors liv. Vissa som aldrig köper snittblommor plockar ändå med sig hem en och annan tulpanbunt så här års! Tulpaner produceras dessutom fortfarande i Sverige vilket tyvärr inte så många andra snittblommor gör. Tulpaner är kanske den bästa basen i en vårbukett! De är snygga enskilt eller i stora fång! Jag har faktiskt skrivit ett helt inlägg om just tulpaner som du kan spana in HÄR. Där skriver jag om det mesta man behöver veta om den här vårfavoriten!
 
 
Anemoner
För mig är anemoner väldigt mycket vår! De är släkt med vitsippor som kanske kan ses om man spanar lite extra på framför allt den gröna kagen under blomman? Anemoner finns i olika färger och är väldigt fina uppblandat med andra blommor, men också som solitärer. Anemoner vill ha kallt vatten för att stå länge. Risken med anemoner är att de kan blir geggiga i stjälkarna, det är inte ovanligt så håll lite extra utkik när du köper!
 
 
Så här vill vi ju inte att det ska se ut...
 
 
Ranunkler
Är det inte ett lite fult namn på en så vacker blomma? Eller är det bara jag? Ranunkler vill precis som anemonerna ha kallt vatten och då de ofta är förgrenade så se till att rensa bort blad så de inte hamnar under vattenytan i vasen!  Förgreningen gör att man utöver huvudblomman får många mindre knoppar också! Glöm inte att använda dem också! Så himla söta!

 
Waxblomma
För att få till en snygg bukett är det bra, att förutom de större blommorna med tydlig form, ha småblommiga kvistar i mellan som fyller upp och ger variation. Waxblomman är ett väldigt bra exempel på det! Den håller länge, är tålig, klarar det mesta och doftar dessutom lite av citrus om man rör vid den!
 
 
Ett tips om man har en lång kvist av vaxblomma (Eller andra grenade kvistar) som ska passas in i en bukett med lägre blommor är att dela av den vid kniven på bilden. Då får du plötsligt två kvistar istället med bra skaftlängd.
 
 
 
Eukalyptus
Eukalyptusen har jag hyllat tidigare i ett inlägg HÄR, då jag gjorde en krans av den! Doftar gott, fin färg, olika varianter, tålig... Kan det bli bättre?
 
 
Testa gärna att knyta upp några kvistar eukalyptus i duschen! De doftar så gott och känns lite Spa-igt och fräscht!
 
 
Så antingen gör man en bukett av blommorna som jag gjort och blandat vilt med färg och sorter! Eller så är de fina var för sig, kanske bara i en glasflaska? Många blommor som köps i bunt behöver ju såklart inte bindas ihop heller! Ibland är det mycket snyggare att bara låta de löst stå i en vas och leva sitt eget liv!
 
Vill du binda en bukett har jag en guide HÄR på hur jag tänker när jag binder steg för steg!
 
 
Är det några blommor som knäcks? Var mosiga i stjälkarna eller börjar bli lite gamla? Korta ner och sätt i en minivas!
 
 
 
Men blir man inte lite lycklig av det här?
 
 
 
 

Blanda tekniker!

 
Nu är det dags för Monthly Makers igen! Årets första tema är KONTRAST!
 
Har du missat Monthly Makers? Kika in hos Jessica som är månadens värd HÄR! Tycker du om att skapa saker och gillar att få en liten push för att komma igång och inspiration från andra måste du helt enkelt hänga på! 
 
Jag ville ha något nytt på min vägg och var sugen på att hitta på något i samma stil som de vykort jag köpt på olika resor enbart för att de var så fina, titta!
 
Vänstra från ett museeum i Vancouver och det högra från en marknad i New Castle.
 
Jag kom fram till att det skulle bli en fin kontrast att göra en bild med både färg och med svartvita inslag! Som det är med vissa idéer måste man testa direkt så jag som brukar göra guider får istället bjuda på hur det såg ut sent en kväll när jag bara var tvungen att få ner idéen på papper.
 
Du behöver:
-A5-papper
-Färg
-Penslar
-Tusch-pennor
-Blyertspenna
 
 
Gör såhär:
-Fundera ut ett motiv du vill utföra och planera vilken del du vill ha i färg och vilken som passar bäst i tusch. Gör en skiss tunt i blyerts om det känns lättare!
 
-Teckna med tusch.
 
 
-Måla med färg.
 
 
-Rama in!
 
Så vad föreställer min lilla målning då? Tänker mig att det är en galet torn eller träkoja som sticker upp ur en djungel/skog. Tycker den får symbolisera min äventyrslust och kärlek till att vara i naturen!
 
Tycker arkitektur mot natur passar fin fint att blanda med färg och svart vitt. Men även motiv men både inslag av konkreta delar och mer abstrakta hade också varit fint att blanda. Eller enbart vissa utvalda delar av vilken bild som helst egentligen!
 
 
När min syster fick se den tyckte hon att jag ritat ett Nimis-torn! Har ni besökt Nimis? Det är ett konstverk Lars Vilks byggt på Skånska västkusten, Kullaberg. (Tips i tipset, besök Nimis!) Inser att det är ganska precis ett sånt torn jag råkat teckna!
 
 
 
Andra saker jag gjort som kan passa på väggar!
 

Gör något i Vancouver!

 
De flesta av mina inlägg tycker jag är relativt lätta att genomföra för vem som helst, försöker hålla mig till saker som inte tar överdrivet mycket tid, är speciellt dyrt eller kräver utrustning som är svår att få tag på. Jag vill att alla ska känna sig lockade och tänka "Det här kan ju jag också testa på!"
 
Men dagens inlägg blir kanske liiite anorlunda. Jag var på äventyr och firade nyår 9 timmar senare än vanligt i Vancouver och det vill jag gärna berätta om! Det är ju en bit bort (ca 25 timmars flygresa beroende på hur tur man har med byten) men vem vet, kanske ska du dit och då kommer mina bästa tips på vad man kan hitta på där!
 
 
Vi var 6 personer som delade på ett litet townhouse i centrala Vancouver. Vi var där i 10 dagar och bestämde oss för att åka dit för att min vän Mathilda varit i Kanada sedan september och pluggat. Istället för att åka hem direkt "bjöd" hon in oss och vi firade nyår innan vi åkte tillsammans hem till Sverige igen! Mathilda och jag valde att turas om att släpa på systemkameror så vissa bilder är Mathildas! Vill ni se mer från hennes Kanadaäventyr (vilket jag tycker ni ska!) kan ni spana in hennes Tumblr HÄR! Så himla mycket storslagna äventyr som gör mig alldeles matt!
 
Gastown
Okej vi börjar i centrum av Vancouver! Gastown är som "Gamla stan" och den äldsta delen. Det som är lite knäppt för några som kommer från Europa är ju att Vancouver firar 150 år i år och det känns så ungt! (Halmstad firar 710 år i år...) I Gastown finns gamla fina byggnader, en hel massa lönnar längs med gatorna, små souvenirshoppar som säljer lönnsirap, icewine och älgtröjor. Gastowns mest kända sevärdhet är klockan som är den första (i Kanada?) som drivs av gas.
 
 
 
Dr Sun Yat-Sen Classical chinese Garden
Även vintertid är den här trädgården värd ett besök! det regnade och även om ingen ville erkänna det frös nog alla och vi lockades in i trädgården som hade gångar med tak runt hela platsen, serverade varmt te och var allmänt trevlig! Trädgården hade mycket vintergrönt och var väldigt fint även en snöslaskig dag i slutet på december! Missa inte "the singing bowls" i souvenirshopen! 
 
 
 
 
Stanley Park
I spetsen på udden som är Vancouvers centrum ligger det stora grön området Stanley Park. Den bilden som dyker upp  i mitt huvud när jag hör park är en plats med gräsmattor, kanske ankdammar och lekplatser. Glöm den bilden och tänk dig Kanadensisk urskog i stället! Platsen känns enorm och det finns inte en möjlighet att gå på alla stigar under en dag! Facineras av stooora träd, ormbunkar och känslan av att ha hamnat mitt i vildmarken (om man bortser från de breda välvårdade stigarna). Parken ramas in av havet och kontrasten mellan skog, hav och berg i horisonten är så maffig!
 


 
 
Grandville Island Public Market
Söder om centrum ligger Grandville Island som man tar sig till via bro eller en liten gullig färja. Grandville Island Public Market är en saluhall  med allt man kan önska sig! Konsiga kryddor, färgglada grönsaker, crêpe, tårtor, varma drycker, färsk fisk, bröd...Allt ätbart och lite till! Antingen går man bara runt och facineras, doftar, tittar och suktar eller så har man turen och har med sig en Aron som älskar att laga mat och köper allt som ser gott ut och bjuder på en måltid senare på kvällen!
 
 
Capilano suspension bridge
Med gratis bussar som går ungefär 4 gånger i timmen från olika hållplatser i centrum kan man ta sig ut till Capilano. Det är från början en lång hängbro som byggdes för ca 100 år sedan (och har bytts ca 3 gånger sedan dess) och idag har en liten naturpark skapats runt bron. Det här var såå fint! Förutom bron fanns en höghöjdsbana mellan de enorma träden, små mysiga träspångar (eller spänger för den som vill...) och andra gångar ut över ravinen som testar ens nivå av svindel. Allt är väldigt fint och välgjort och den perfekta platsen att strosa runt en kylig dag med en varm choklad i händerna.
 
 
 
 
 
 
Cypress mountain
Skidåkning såklart! Vi åkte skidor två dagar, det ena tillfället var eftermiddag/kvällsåkning på Cypress Mountain! Fördelen är att det ligger ca 30 minuter från centrum och utsikten från toppen över havet är så mäktig! För mig som bara åkt skidor i Sverige är kontrasten mellan snöiga pister och havet så märklig! Utsikten på kvällen ut över det glittrande Vancouver är oförglömlig. Har tyvärr inga bilder på det men i tanke på att jag istället fokuserade på att njuta och åka skidor känns det helt ok ändå.
 
 
Whistler
Gör lite ont varje gång jag säger det, för Daniel som också var med fick influensa och låg med feber/värk och illamående den här dagen, men det här var verkligen resans bästa dag! Är du i Vancouver vintertid måste du besöka Whistler! man kan förboka buss dit och hem. Resan tar ungefär 2 timmar och går tidigt på morgonen så det blir en heldag på plats på Skidorten. Whistler har varit med i olympiska spelen och det är helt förståeligt. Anläggningen består egentligen av två toppar som tidigare varit två separata anläggningar men idag förenas de med en gondollift mellan. Blackcomb var min favorit och pisterna var såå långa! Åk dit! Bilderna här ifrån är väl också lite varierande kvalitet på...men jag var inte där för att fota, jag var där för att åka!
 
 
 
 
 
 
 
 
Vill ge alla den här känslan; sitta med solen i ansiktet men pjäxor på, tagit av jackan men alla 5 lager kläder värmer ändå. Fika, äventyr på gång, snart upp i backarna igen. Bland det bästa som finns.
 
Det var nog allt från Vancouver den här gången. Vem vet om jag återvänder? Det bästa med Vancouver är kontrasterna! Ena stunden står man i en skidpist med flera meter snö för att en halvtimme senare kunna gå på gatorna mellan moderna skyskrapor i glas. Berg och hav, natur och storstad, snö och barmark. Ena gatan har butiker som Prada och Tiffany & Co för att sedan kunna 50 meter bort gå förbi en bakgata med hängande elledningar, klotter och soptunnor. Allt på samma plats. Ett annat tips är att bo som vi gjorde, tillsammans i lägenhet/hus. Det är så mysigt att laga mat tillsammans, hänga hela kvällarna och platsen hinner bli "hemma" så fort. Väldans bra sätt av börja och avsluta ett år på!