Vad har vi gjort 2017?

Ja, nu närmar sig 2017 sitt slut. Känns galet att människor kommer ha hunnit födas och bli myndiga efter milleniumskiftet...Men hur som helst med den saken. Jag och Daniel har skickat foton till utskrift för årets årsbok! Vi har alltså gått igenom massor av bilder och det är ett fint sätt att minnas året tillsammans på! Tänkte göra en kortare version (har 125 bilder som ska skrivas ut) än min årsbok genom att snacka lite om vad jag egentligen gjort och tänkt under året utifrån några bilder!
 
Gör såhär:
Rensa och kolla igenom dina bilder från kamera och mobil från januari och fram tills nu!
 
Så här kommer som sagt ett gäng av mina bilder!
 
Mest overkliga
Att fira nyår i Kanada var ganska overkligt. 2016 blev 9 timmar längre än ett vanligt år pga. tidsskillanden och vid tre tiden på eftermiddagen började sms med "Gott nytt år" plinga i telefonen.  Att vi dessutom åkte skidor med utsikt över Stilla havet (okej, Vancouver Island var i vägen men nästan...) är ganska overkligt. 
 
 
Mest förändrande
Jag flyttade! Från Skåne och hem till Halland igen. Dock en annan kommun än jag är uppvuxen i men ändå mer på hemmaplan. Lämnade skumma studentboenden med overkliga hyror och dålig standard bakom mig. 
 
 
 
Godaste maten
Bland det jag kommer sakna mest från att bo mellan Malmö och Lund är falafeln. Kan helst seriöst bli lite deppig över hur långt det är till Möllan och 25 kronors rullarna som är oslagbara...
 
 
Sörsta milstolpe
Jag tog examen! Känns liksom inte så märkvärdigt just nu, men det är ju ändå något som påverkar mitt liv ganska mycket (inte pappret i sig men utbildningen snarare).  Älskar Alnarp och är så tacksam för den tiden.
 
 
Roligaste dagen
När jag tog examen fick jag en lekdag av mina syskon. Älskar hur jag får något så oseriöst på grund av en så seriös "högtid". Vi lyckades öven pricka in det på den enda sommarvädersdagen 2017 (nästan).  Jag och Daniel tävlade i lag mot mamma och pappa och förutom att bygga höga vedtorn hittade mina syskon bland annat på en rolig lek jag vill tipsa om!
 
De hade gått runt på mamma och pappas gård och tagit ca 20 konstiga foton i skumma vinklar, typ genom ett rör, underifrån på något, närbild på något annat och så vidare. Sedan fick vi i lagen de här bilderna utskrivna till oss och hade 20 minuter på oss att leta upp alla platser för att ta kopior av bilderna med egna mobilkameror. Vi sprang alla fyra som galningar åt höger och vänster med papper och mobil i högsta hugg!  Har ni inte en stor gård kan man ju alltid göra det här i en park eller inomhus såklart! Som en anorlunda version av skattjakt.
 
 
Bästa äventyret
Kanada är ju svårslaget men pga. två influensasjuka, en matförgiftning på en flygplats och försvunna resväskor gör att det finns en liten jobbig känsla över den resan.  Priset får faktiskt gå till det jag redan tjatat om här på bloggen flera gånger, vår vandring på Kungsleden. Det var magiskt och jag längtar till fjällen, ödemarken och friheten där ofta!
 
 
...och här kommer två extra punkter utan bild som jag vill dela med mig av!
 
Största lärdom
Jag har säkert lärt mig mycket annat men det som jag nästan är mest stolt över att jag lärt mig är det jag var mest nojjig över när jag inte kunde det. Jag kan backa med släp nu! Kanske löjligt men känns grymt att ha övervunnit den rädslan!
 
Mest inspirerande
Älskade sommarpratet med Fredrik Backman. Blev så sjukt inspirerad och ville bara våga göra allt jag drömmer om. Kändes som det var riktat till mig och alla som känner som jag.
 
Så hoppas du också kan se tillbaka på ditt år och fundera på vad som var roligast, knasigast, mäktigast osv!
 
Gott nytt år till er alla läsare! Blir så himla glad när jag ser att ni är här inne och läser. Kram!
Julia
 
 
 

Gör löksylt!

 
Förra året så åt vi (Simon & Daniel) löksylt på ett julbord och tänkte testa att göra det själva i år! Vi hittade ett recept på lökmarmelad HÄR men väljer att kalla det löksylt för att det låter godare.
 
Orkar du inte klicka på länken kommer receptet och vårat tillvägagångsätt här!
 
Innehåll:
3 rödlökar
4 msk olivolja
1 dl honung
5 msk socker
2 msk balsamvinäger
2 krm salt
1 krm vitpeppar
 
Julpyssel: Vilken ingrediens är inte med på bilden! (Helt klart med flit...)
 
Gör såhär:
-Hacka löken i lagom fina bitar
-Måtta upp övriga ingredienser
 
 
-Fräs löken i olivoljan
 
 
-Häll i övriga ingredienser
 
 
 
 
 
-Rör om och låt puttra på låg värme, i minst en halvtimme men gärna längre, upp till en och en halv timme
 
 
-Häll gärna upp det i en trevlig burk
 
 
Löksylten passar bra till julmat men går även bra att använda på någon trevlig grillkväll i mitten av sommaren. Skriv gärna om konstiga sylter eller marmelader ni har gjort.
 
Med vänliga hälsningar 
Gästbloggare: Simon & Daniel
 

Gör julgodis!

 
Jag hade en julgodis-bakar-förmiddag i veckan och gjorde tre sorters godis! Jag kommer inte själv laga någon speciell mat till jul så därför lägger jag allt krut på julgodis att äta själv med främst bjuda på och ge bort lite.
 
Gör såhär:
-Leta upp ett eller flera recept som ser smarriga ut. Se till att inhandla allt som behövs och sätt igång och baka!
 
Först ut var de här små nötiga rutorna i tre lager med dadlar, salta jordnötter och chokladsmak. Receptet hittade jag i Buffé och du kan se det HÄR! En fördel är att de är glutenfria, laktosfria och kan väldigt enkelt även bli veganska. Smidigt om man är många på jul med olika allergier.
 
 
 
Klassiska kokosbollar med apelsinsmak hittade jag också i senaste nummret av Buffé. Lätt och smidigt med kokosbollar som jag nästan gör i sömnen men kul med lite extra apelsinsmak och rostad kokos! Receptet hittar du HÄR!
 
 
Fudge har jag upptäckt är ganska smidigt ändå! Liiite tidskrävande när man ska stå och röra runt i en dryg halvtimme men just momenten i övrigt är så sjukt enkla! Jag följde det HÄR receptet och la till lite krossade polkagrisar precis när smeten hällts ut!
 
 
Annat jag bakat i december är pepparkakor, saffransbullar HÄR ifrån som är bland de godaste jag smakat, samt två omgångar med fudge med skumtomtesmak (men som gått åt ganska så fort...) Receptet jag följde är HÄR!
 
Ett annat tips är clementiner! Alltså de är ju sjukt goda precis just nu. Plus att de känns lite bra att få i sig några vitaminer och inte enbart fett och socker...
 
Har ni några favoritrecept?