Odla kastanj

 
Har du fått en kastanj att gro någon gång? Den här växttrenden med att odla lite allt möjligt och framför allt i vatten tycker jag är så mysig och jag har stött på en och annan kastanj här och var på internet. När jag hade en föreläsning ute i parken för några veckor sedan fångade jag upp en kastanj med svans som jag såg på marken och tänkte att varför inte testa? Idag är den så här fin!
 
Du behöver:
-Kastanj som fått en liten svans
-Vas eller burk med vatten
-Eventuellt tandpetare eller knappnålar
 
 
Gör såhär:
-Leta upp en kastanj när du är ute och går! Jag tror inte det är för sent än, jag plockade min för någon vecka sedan. Välj en som har fått en liten "svans" där skalet har knäckts och en rotspets tittar fram.
-Placera kastanjen i en vas eller burk och peta in tre tandpetare om du har en vid öppning på vasen.
-Fyll upp med vatten så det precis täcker undersidan på kastanjen.
-Ha koll på den lila roten och byt vatten då och då och skölj eventuellt bort mögel som kan komma där vattnet möter kastanjen.
-Sen går det ritkigt fort och snart har du en liten planta! Jag har fått ekar och avokado att gro i vatten tidigare men kastanjen är överlägset snabbast hittills!
 
 
Är verkligen imponerad över hur galet fort den här växer! Jag tycker kastanjer känns lite exotiskt fast de är härdiga till minst zon 4, alltså södra och mellersta Sverige. Det är nog något med de stora bladen och kraftiga blomsterställningarna med blomblad som ser ut som nysnö när de faller av!
 
 
 
Det är den vanliga hästkastanjen jag menar här i inlägget! Skulle vara kul att testa med en gulblommande hästkastanjen eller den rödblommande! Hmm...får bli ett kommande projekt. Undrar också hur länge det kommer dröja innan det här lilla skottet kommer blomma...
 

Tankar:

Jenny:

Blir så avis på alla kastanjer som dyker upp på bloggar här och var just nu! Har försökt en gång för ett par år sedan men den ruttnade innan det hann bli något skott. I år har jag varit riktigt sugen på att testa igen men då har jag typiskt nog knappt ens sett en kastanj. Varför passade jag inte på när jag bodde strax bredvid ett stort kastanjeträd?!

Svar: Men tänker att du odlar så mycket annat så det väger förhoppningsvis upp avsaknaden av kastanj :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

frans:

kolt, ska testa ska testa men vad menar du med liten svans men kull nu kommer jag följa dig. P,S väldigt fin kastanj!!!

Svar: Vad roligt, välkommen! :) En liten svans betyder att det blivit en spricka i skalet och det sticker ut en liten vit rotbit från kastanjen! Lycka till!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: