Spela Alfapet

 
Så blev det ändå höst tillslut! När jag började fundera över vad jag vill göra nu i höst och framför allt vad jag vill skriva om här blev jag först lite tom. Jag kan ju inte bara skriva om att sitta under en filt och dricka te och maraton-titta på tv-serier fram till advent. Vilket ibland kan kännas lockande att göra en hel höst... Men efter lite funderande kom jag ju på några höstiga idéer och som oftast så skapar idéer nya idéer och så byggs det vidare! Men det som slog mig först i allafall var att jag ville spela Alfapet! Detta underbara klassiska brädspel som för mig varit lite bortglömt i flera år! Brukade spela det rättså mycket med min mormor och mina kusiner när vi var hos henne. (Och hon slog oss såklart med hästlängder varje gång...) När hela familjen var samlad i helgen drog jag helt enkelt fram Alfapetet, blåste av dammet och oj vad uppskattat!
 
Du behöver:
-Alfapet, vi körde med en gammal klassisk version utan extra finesser.
-Minst en person utöver dig själv. Vi spelade bland annat  i lag så det är inga problem att vara 8 pers!
-Knappt en timme. Detta kan såklart variera beroende på hur mycket betänketid som behövs. (Och accepteras av motspelarna)
 
 
Har du inte spelat alfapet innan så drar jag konceptet lite snabbt!
-Varje person/lag får från början 7 bokstäver som hålls dolda.
-Dessa ska du bygga ord med och fläta ihop med motspelarnas ord på planen.
-Lägger man ut bokstäver tar man nya så man alltid har 7 bokstäver.
-Beroende på hur svåra bokstäver man använt och på vilken ruta på planen man lagt ordet på får man olika poäng.
-Flest poäng i slutet vinner helt enkelt!
-Tror det är nästan precis samma som mobilspelet Wordfeud som var sjukt poppis för sådär 5 år sedan.
 
 
Plus med spelet
+Klurigt utan att ha krångliga regler och massa olika strategier
+Går att lägga det hela på sin egen nivå
+Tar lagom lång tid att spela och tar väldigt kort tid att komma in i även för någon som aldrig spelat
+Kan skapa många hetsiga och roliga argumentationer om vad som faktiskt är ett godkänt ord
 
Minus med spelet
-Kan skapa många hetsiga  argumentationer om va som faktiskt är ett godkänt ord...
-Frustrerande när någon förstör ens planer
-Kräver bord och stolar, inget bilspel eller hänga på stranden spel direkt
-Är det ett partyspel man är ute efter skulle jag rekommendera ett annat (Kanske det HÄR?)
 
 
Vad har ni för favoritspel att tipsa om för höstruskiga dagar?
 

Gör egen müsli

 
Något som jag tycker känns riktigt lyxigt att ha gjort själv är müsli eller granola! Tror det finns lika många versioner och recept på det här som personer som testat! Men det är ju det som är så himla bra, det är bara att köra ner det man har hemma och det man själv gillar! Här är min version som du kan utgåifrån.
 
Du behöver:
-1 dl hackade nötter eller mandlar
-4 dl havregryn
-1 dl kokosflingor
-1 dl koncentrerad äppeljuice
-1/2 dl honung
-1 msk kanel
-1 dl russin
-1 dl pumpakärnor
-1 dl solroskärnor
 
Gör såhär:
-Sätt ugen på 175 grader.
-Blanda de hackade nötterna med havregryn och kokos i en bunke.
-Blanda ihop juicen med kanel och honung i en annan skål.
-Häll över vätskan på havregrynsblandningen och blanda runt så allt blir fuktigt.
-Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen.
-Rosta i ugnen i ca 20 minuter. Jag tog ut plåten med  ungefär 7 minuters mellanrum och rörde runt i blandningen. Ha lite extra uppsikt i slutet för rätt som det är kan det bränna i kanterna och då smakar allt tråkigt (någon som vet av erfarenhet)
-När det är färdigt tar du ut plåten och låter müslin svalna. Blanda upp med de sista ingredienserna nu; russin, pumpakärnor och solroskärnor innan du häller över i en burk! Klart!
 
 
Jag åt med müslin med vaniljyogurt och lite tinade jodgubbar från i somras; oslagbart! Men så kan jag erkänna att jag kan äta müslin precis som den är ur burken också...
 
 
Tycker det här är ett kul presentips! Jag hade iallafall blivit jätteglad av att få en fin glasburk med hemmagjord müsli i!

Bjud på en blomsterstrut!

 
 
I onsdags var det födelsedagsfirande! Så vad är mer födelsedag än blomster och glass? Att lyckas kombinera det tyckte jag kändes extra festligt och dessutom fick jag utlopp för min floristsida som fått backa lite den senaste tiden!
Jag knåpade ihop en liten snittdekoration i en vanlig glasstrut!
 
Du behöver:
-Snittblommor
-Grönt material (jag plockade lite blandat taggigt "ogräs" i vägkanten).
-Glasstrut
-Cellofan eller annan plast.
-Kniv
-Stickmassa/ oasis
 
 
Gör såhär:
-För det första, se till att ha allt växtmaterial i vatten under tiden du jobbar. Framför allt om du plockat material ute i naturen eller trädgården är det extra viktigt att de har fått stå en stund och dragit vatten innan du kör igång! 
 
-Lägg en bit oasis i vatten som är tillräckligt högt för att hela biten ska kunna sjunka under ytan. Tryck inte ner biten utan låt den sjunka ned helt i sin egen takt. Om du trycker eller vrider runt på oasisen kan det bli luftbubblor inne i massan som inte hunnit dra åt sig vatten och då tappar den ju lite av sin funktion.
 
För den som undrar så är det korrekta namnet egentligen stickmassa men oasis är det mest kända märket. Precis som att man säger Jeep till alla stora bilar fast Jeep egentligen är ett eget märke... typ.
 
-När oasisen är blött kan du med en kniv börja snida fram en konformad bit som passar till din strut.
 
 
-Klä in oasisen i cellofan så att du sedan inte riskerar att få vatten i struten. Vi vet ju alla hur det kan sluta... Stick sedan försiktigt ned den inklädda biten i struten. Jag stöttade upp det hela med papper i ett glas under tiden jag jobbade med det.
 
 
-Skär eller klipp bort så mycket av cellofanen det går utan att riskera fukt i struten. Skär också till oasisen så så lite som möjligt kommer synas när du börjar sticka i blommor.
 
 
-Så börjar det roliga! Växterna! Jag grundar nästan alltid med grönt när jag använder oasis. Just för att det ser så tråkigt ut om man ser oasisen under blommorna sen. Så snitta först en skarp snittyta på materialet och sätt lite  runt kanten som du tycker är fint.
 
 
-Så till blommorna. Snitta de riktigt kort utan att slarva med att få en riktigt snittyta.
 
 
-Stick försiktigt ned i oasisen. Försök att tänka att du har en mitt som du försöker sikta snett in emot. I skolan kallade vi det "radiell grupperingsteknik" Krångligt ord men tänk att alla stjälkar ska vara som radier riktade mot en mittpunkt. Det gör att oasisen håller bättre och blommorna får bättre plats/ sitter snyggare.
 
 
-Fyll nu på med de andra blommorna! I en stut får det ju inte plats så mycket så jag hade bara 3 nejlikor som påminner om tre glasskulor, eller hur?
 
 
-Sedan kan du fylla på med mer grönt, kanske lite småblommor, knoppar och rankor så dekorationen får mer liv!
 
 
 -Klart!
 
 
 Jag har använt mig av 3 nejlikor och en kvist med prärieklocka (Lisianthus eller Eustoma) Det gröna är som sagt lite blandat ris som växte längst med vägen. Tycker det blir en snygg kontrast!
 
 
Nejlikor är bland de mest hållbara snittblommorna och kan stå i flera veckor om man har tur! De finns dessutom i nästan alla vackra och knasiga färgtoner och går att få till ett bra pris för det mesta! Nejlikan har bland många ett rättså dåligt rykte vilket jag tycker är synd på en så användbar blomma!