Leta höstlöv

 
Om någon missat det så pluggar jag växter just nu. Jag läser en kurs som heter "Utökad växt- och ståndortskännedom" Det betyder en himla massa växter. Jag ska tentera av de sista 230 stycken nästa vecka och just nu drömmer jag om träd flera gånger i veckan, skojar inte! Så även om jag är liiiite trött på att granska bladnerver och förtorkade fröställningar så är det egentligen något jag verkligen uppskattar just nu på hösten. Hela naturen exploderar i färg och ju mer man letar ju mer ser man ju faktiskt. Jag tänkte att jag vill tipsa lite om några fina blad att hålla utkik efter på promenaden, men framför allt bara för att kanske få någon annan att också få upp ögonen för den enorma skönheten och mångfalden i naturen just nu!

Du behöver:
-Någon plats med träd
Skogen ger en typ av upplevelse men färre olika typer av träd medan en park kan ge flera olika typer av växter men på ett mer ordnat sätt. För att leta riktigt udda och roliga blad rekommenderar jag botaniska trädgårdar eller stadsparker! Göteborgs Botaniska trädgård är helt fantastisk! Lunds Botaniska trädgård är ganska så liten men bjuder på en hel massa udda träd efter som den ligger så långt söder ut i landet. Men bästa tipset är ju min skola ändå; SLU Alnarp mellan Lund och Malmö.
 
Du kanske behöver:
-Sällskap kan vara trevligt-Kamera kan också rekommenderas om det är fint väder!
-Fika, allt blir bättre med fika!
 
 
Så men då kommer mina tips på träd att spana efter! (Blir jag för nördig går det bra att scrolla och bara titta på bilderna...)
 
Lönnar (Acer)
Lönnar är bland de träden med vackrast höstfärger! Du kanske känner igen den vanliga skogslönnen (Den på Kanadas flagga) som ofta får riktigt brinnande färger på hösten! Men det finns en mängd andra lönnar att se på! Mer eller mindre flikiga blad, små, stora, delade osv. En av mina favoriter är den här vinlönnen (Acer cincinatum). Små blad med många flikar och nästan lite rosaskiftande höstfärger!
 
 
 
Japansk lönn (Acer palmatum)
 
Tulpanträd (Liriodendron tulipifera)
Tulpanträd hade jag ingen aning om att de fanns innan jag började min utbildning! Tycker de har så roliga blad som liksom inte liknar något annat!
 
 
Japansk feberbuske (Lindera obtusiloba)Feberbusken har också så där udda blad med tre flikar. De får också fina höstfärger, blir riktigt riktigt gul och har stora knoppar på hösten inför nästa vår.

 
Kineiskt tempelträd (Ginkgo biloba)
Tempelträdet eller ginkgon som den oftast kallas är just nu en riktig trendväxt både vad det gäller som mönster på allt från gardiner till disktrasor men också som krukväxt. De kan i södra Sverige växa utomhus och bli riktigt stora träd! Jag vet att det står ett på Brogatan i Halmstad och i Malmö finns det en hel drös men framför allt ett jättestort på Gustav Adolfs torg! Det är en riktigt gammal art som av någon mysko anlednig räknas som barrväxt...
 
 
 
 
Katsura (cercidiphyllum japonicum)
Åh Katsuran, Detta träd har allt man kan önska sig!  På våren är det vackert med kopparfärgat bladutspring och små, små rosa blommor som man knappt lägger märke till om man inte vet om dem.  Sedan till hösten går de gröna bladen över till gult/orange/rött/rosa... OCH det doftar sockervadd om det! Inte när man går fram och luktar på ett blad utan det kommer liksom med vinden. Så fina!
 
 
 
Vingad benved (Euonymus alatus)
Den vingade benveden har nog de mest rosa höstfärgerna av alla! Titta bara!
 
 
Det får räcka för idag! När du är ute och letar så glöm inte att titta upp i kronorna!
 
 
Eller ner på marken..
 
 
 

Tankar:

Beatrice:

SÅ BRA inlägg! Letar löv själv just nu, men hade ingen aning om att det fanns ginkgo på Gustav!? Var sjutton står den? Ska dit genast efter ditt svar och leta favorit-blad att måla i akvarell!

Svar: Åh vad roligt att du gillar det, tack! Det står på den lite upphöjda rundade delen inte så långt från Kinabox/sushi(??) stället! Låter som en väldans bra plan att måla av med akvarell!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Jenny:

Åh vilket härligt inlägg! Älskar den här tiden när träden skiftar i alla tänkbara nyanser av grönt, rött, oranget och gult men tänker sällan på att kolla på bladen i sig. Bara helheten liksom.

Svar: Tack, vad glad jag blir! Håller med dig, men så är det nog med det mesta, så fort man blir insatt i något ser man det på ett nytt sätt och med detaljer man inte tänkt på förut!
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: