Simma!

 
Brukar du simma? Jag tillhör inte dem som simmat som motionsform överdrivet mycket men har alltid gillat tanken. Har alltid tyckt simning är så perfekt för man inte blir svettig, inte behöver massa utrustning, och det känns allmänt mindre plåtsamt än många andra former av träning...Nu låter det som jag hatar att röra på mig... Det stämmer inte...men tillbaka till simningen! Men ibland krävs det något lite extra för  att man ska komma igång att ta steget från att tycka något är en bra träningsform till att faktiskt utöva den! Det lilla extra för mig var att min syster och jag flyttade nära varandra och plötsligt hade jag en sim-kompis! Nu är det simning klocka 7 en morgon ungefär varje vecka! Så varför inte? ge det en chans!
 
Du behöver:
-Badkläder
-Tillgång till simhall
 
Tips!
 
Skaffa en egen simkompis
Vad det än gäller, motion, plugg, städning, ja allt som kan vara lite jobbigt i starten blir mycket lättare om man är två! Dessutom kan jag tycka det känns lättare att komma till nya ställen om jag slipper vara ensam och se bortkommen ut...
 
Simma på morgonen
Jag rekommenderar att simma på morgonen om du har den möjligheten! Är du student som jag så brukar det ju finnas lediga mornar! Jag har hunnit med att simma även de dagar jag ska vara 9 i skolan. Man känner sig så himla duktig när man tränat redan innan dagen dragit igång på riktigt!
 
Räkna inte
Där vi simmar är det 25 metersbassäng och det blir så himla många längder fram och tillbaka. Jag tycker det är tråkigt att hålla reda på hur långt jag simmat och struntar helt enkelt i att räkna. Mindre prestationskrav från mig själv och jag kan simma i min egnen takt för dagen och vara nöjd varje gång, hur långt eller kort det än blir! 
 
Belöna dig själv!
Ta en lång varm dusch när du är klar, kanske det till och med finns bastu att sitta i efteråt! Nu när det bara kommer bli kallare och kallare kan det verkligen förgylla vardagen att unna sig lite extra värme!
 

Ombrédalahästen

 
Oktobers Monthly Makers tema är leksaker! Elsa som är värd den här måndaden hade plockat ihop massa inspirerande bilder på allt från små virkade sälar till snyggt renoverade dockskåp. Men då jag inte har barn, inte kommer skaffa barn på ett bra tag och inte heller har syskonbarn eller andra barn så nära mig var det svårt att finna en vinkel på temat där jag verkligen kände mig taggad. Men så insåg jag att ett annat litet projekt jag planerat ett tag skulle kunna falla in under temat. Nämligen att måla om min Dalahäst. Dalahästen som är Sveriges mest kända leksak! Hästen är redan ommålad från klassiskt blått för några år sedan och nu tyckte jag det var på tiden igen!
 
Har du missat Monthly Makers så kolla så kolla in hos Elsa HÄR! Det är ett initiativ av ett gäng kreativa bloggare som vill inspirera andra att också skapa något en gång i månaden. Du hinner vara med du också, 28:e oktober är sista dagen att lämna sitt bidrag...men såklart går det ju utmärkt att skapa utan att visa andra också!
 
Men nu till målandet! Tänker mig att det här kan man applicera på det mesta! Har du någon annan form av prydnadsföremål du är lite trött på; måla om det och det blir en helt ny grej!
 
Du behöver:
-En dalahäst
-Hobbylack
-Penslar
 
 
Gör såhär:
-Börja med att grundmåla hästen. Min var rättså mörk så det behövdes tre lager vitt innan den var helt vit.
 
 
 
-Min tanke var att måla som en gradient från mörkgrönt till vitt. Jag trodde jag behövde svart också men den gröna färgen var så mörk så jag har enbart använt grönt och vitt. Jag började helt enkelt från toppen och målade första "varvet" med den rena gröna färgen.
 
 
-Blanda sedan ut så du får ljusare och ljusare nyanser. Ett tips är att alltid försöka blanda i den mörka färgen i den ljusa och inte tvärtom. Hade jag utgått från mörkgrönt och hällt i vitt hade det gröna slukat det vita. Ha alltid din ljusaste som grund och tillsätt den mörkare.
 
 
-Fortsätt med nya varv och dutta ut färgen så gränserna blir otydliga. Självklart går det att reglera lite efteråt om du tycker gränserna blir förtydliga eller att skillnaden på varven blir för lika. Lek på bara! Det värsta som kan hända är att du får måla om... och det tycker jag inte är hela världen! När du är nöjd låter du bara färgen torka och så har du en helt personlig dalahäst!
 
 
 
-Jag sparade så benen är helt vita. Tyckte det blev fint när den sedan stod på en vit yta!
 
 
Hittade föresten en gammal bild från när jag målade om hästen förra gången för 5 år sedan och bodde hemma, hade gått kurs i att texta gotisk stil och lyssnade på Green Day i antika högtalare...Fint!
 
 
 

Stora utflyktstips-inlägget 2016. Del 2

Trollhättan
 
Här är andra delen av mina utflyktstips! När jag kollade igenom mitt bildarkiv från i år insåg jag att jag varit både högt och lågt, östkust och västkust i vårt land. Det slutade  med en  lista med tips på platser runt om i landet som jag vill rekommendera er som också är sugna på äventyr!
 
Första delen av utflyktstipsen hittar du HÄR!
 
Öland
För att fira 5 år tillsammans med min bättre hälft körde vi hela 25:an (vägen mellan Halmstad och Kalmar)  kust till kust och besökte Öland under midsommar i somras. Som de flesta kanske minns så hade midsommar i år det mest otroliga vädret och det kändes som vi kommit till Medelhavet. Vi bilade runt och stannade där vi kände för att stanna. Vi spanade in små byar, väderkvarnar, badade, solade, tittade på fler väderkvarnar och en kyrkruin. Så himla vacker ö!
 
Ruinen heter S:t Birgittas kapell och ligger på Kapelludden på Ölands östkust.
 
 
...och jag är framför kameran!
 
 
Käringön
Ett lite större äventyr i somras var när jag och 5 vänner hyrde en segelbåt i Bohuslän och seglade i en vecka! Vi stannade på flera olika ställen, i gästhamnar och i naturhamnar. Alla våra hållplatser var så fina att jag vill tipsa alla att göra precis samma resa som vi men det hade blivit ett helt annat inlägg. Tipset får bli Käringön! Den var så mycket "Saltkråkan-idyll" det går med en liten hamn med barn som sprang runt och fiskade krabbor, små butiker och massa fina gamla vita trähus på slingriga gator utan namn och nummer. Här fanns ett gulligt kafé där trasmattor och klippor ingick i inredningen.
 
Vi seglade till ön men det går såklart att ta färja dit också! Den går från Tuvesvik, Orust.
 
 Mitt seglargäng!
 
Marstrand
Okej jag måste nämna Marstrand också. Har aldrig varit där tidigare som den landkrabba jag är. Men så himla vackert! Större än käringön men mysigt på ett annat sätt. Här finns bland mycket annat gästhamn, klippor, natur med stigar hit och dit, butiker, bageri och en fästning! Om ni traskar upp till fästningens södra sida en kväll i juli kan man få den här utsikten nedan.
 
Marstrand kan man köra nästan hela vägen till men vill man över på fästningssidan så går det en liten färja.
 
 
Sälen 
Veckan efter seglingen i Bohuslän bar det av mot Dalarna och O-ringen. Har du aldrig varit i svenska fjällen på sommaren så är mitt tips: ÅK DIT! Älskar det. Var ju i Jämtland och vandrade förra sommaren som du kan läsa om HÄR. Är du inte riktgit redo för fjällen på den nivån är Dalarna en bra början! Vid högfjällshotellet i Sälen börjar Kungsleden som man kan följa en bit. Det var en sån kontrast att byta skärgården och utsikten över havet och skär mot fjällen som bredde ut sig åt alla håll!
 
 
Strömstad och Koster
Utanför Strömstad ligger Sveriges enda marina National park om jag minns rätt: Koster!  Min vän Mathilda kommer från Strömstad och därför har jag varit där flera somrar. Jag förknippar alltid Strömstad med äventyr och i somras åkte vi på "Sälsafari" för jag var besviken över sälbristen under seglingen. Så i gummibåt och med privat guide (Mathilda själv)  spanade vi på de knubbiga gullisarna som solade sig här och var eller nyfiket omringade vår båt. Så magiskt att glida tyst fram så nära vattenytan i strålande sol och med vilda djur bara några 10-tal meter ifrån oss. Men som sagt; det är vilda djur vi pratar om så respekt i första hand här!
 
 
 
Söderåsen
Söderåsen har också fått ett eget inlägg HÄR! Behöver inte säga så mycket mer men skog, dalar, branter, utsikt och natur när den är som bäst!
 
Söderåsen ligger i norra Skåne och det går att ta sig dit med kollektivtrafikens bussar!
 
 
Här ska man inte tappa sin telefon
 
Älvrummet, Trollhättan
Runt fallen i Trollhättan finns också naturreservat och självklart hamnade jag alltså där när jag var i Vänersborg i början på hösten. Så på en lagom promenad runt området kan man se fallområdet, stup, smala leder, utkiksplatåer, informationsskyltar och små broar. Har varit här i januari också så kan säga att det är vackert även då!
 
 
 
 
Någon som försöker dölja höjdskräcken...
 
Halleberg, Vänersborg
Så avslutar vi med Halleberg som jag skrev om HÄR i tisdags!
 
 
 Ja,och än är ju året inte slut så några mer upplevelser kanske kommer hinnas med innan nästa år, vi får se!
 
Vad är era bästa utflyktstips? Det kan vara allt från vacker natur, en mysig liten restaurang, kanske ett litet museum eller konstutställning man inte borde missa eller varför inte Sveriges bästa glasscafé? Dela hemskt gärna med er! Ha en fin helg nu!