Spela Spingo!

 
Hallå alla där ute som känner att alfapet, Wordfeud och korsord är er grej! Idag tänkte jag tipsa om ett litet spel som är bland mina favoritspel just nu. I helgen när snön började falla på tvären utanför fönstret och det drog runt knutarna fanns det ju knappt något bättre än att samlas runt ett spel!
 
Spelet heter Spingo och säljs tyvärr inte längre, men i skrivande stund finns det både på Blocket och Tradera från allt mellan 30 och 150 kronor. Mitt sprang jag på när jag var på Erikshjälpen och blev så himla glad för hade letat efter det men just där och då hade jag inte det i tankarna överhuvudtaget. Ett litet fynd helt enkelt!
 
Låt dig inte luras av den aningen utgångna designen
 
Du behöver:
-Spingo
-Minst en person utöver dig själv, men man kan vara hur många som helst, bra va!
-Ca 25 minuter för en omgång. (Beror såklart på hur grundligt ni kommer tänka igenom era drag...)
 
 

Så funkar det:
-All spelare får en lapp med ett rutmöster och en penna. Personen som börjar slår den stora röda tärningen som har olika bokstäver på sidorna. Personen får välja en bokstav och alla spelare måste skriva in bokstaven i sitt rutmönster. Det blir nästa spelares tur och samma sak upprepas tills alla rutor är i fyllda. Man får alltid bara välja en bokstav och man får inte flytta på de bokstäver man fyllt i. 
 
 
-Det går ut på att forma ord vågrätt och lodrätt i sina rutor. Ju längre ord ju bättre! Tillexpempel "Cykel" är längsta möjliga och kommer ge full poäng för raden!
 
-Alla personer får ju samma bokstäver men den som lyckats få ihop flest poäng i slutet vinner. Har du ett ord med två bokstäver i första raden får du två poäng. Har du ett ord med fem bokstäver, det bästa alltså, får du fem poäng osv. Det optimala är alltså att få ord med fem bokstäver i alla rader både vågrätt och lodrätt...Tvivlar på att det någonsin hänt dock...
 
 
-För att inte avslöja för de andra spelarna vad du försöker skriva så dölj din lapp. Annars finns det alltid en risk att en tävlingsmänniska försöker sabba för dig...
 
 
Ja, ock så är det ju "Spingo" då! När tärningen visar Spingo får spelaren som slog tärningen välja själv vilken bokstav som alla ska skriva!
 
 
 
-Fler regler är det alltså inte... Så många och långa ord som möjligt helt enkelt! Så här kan det alltså se ut efter en omgång. Facinerande hur precis samma bokstäver som dykt upp i samma ordning kan bli så många olika varianter!
 
 
 
Plus med spingo
+Går snabbt, alfapet kan ibland bli lite långdraget, det här har ett helt annat tempo!
+Alla är delaktiga i alla slag. I många brädspel är det ju endast den som är på tur som är aktiv.
+Lagom stort och smidigt
+Så himla tillfredställande när man får till en fempoängare!
 
Minus med Spingo
-Har inga specialeffekter om man säger så. Inga extra regler, bonusar, eller annat djup, då får man nog välja ett annat spel.
-Designen kanske inte känns som den mest tilltalande, om man läger vikt på det.
-Skulle inte kalla det partyspel (men snöiga söndagar är det perfekt!)
 

Tankar:

Jenny:

Men hur mysigt lär inte det här spelet?! Tänker att man väl smidigt kan göra det själv med, bara använda en 12-sidig tärning och bestämma innan vilka bokstäver varje siffra ska motsvara.

Svar: Men precis, tänkte också på det innan jag sprang på mitt för 25 kronor. Men bara en tolvsidig tärning löser ju det hela också! :)
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: