Fika utomhus i vinter

 
 
Nu ska jag låta som en riktig småskolefröken och glatt kvittra: "Det finns inget dåligt väder..." Men hur irriterande den frasen än är när man står på exkursion på en regning och kall torvmosse eller när kallt regnvatten sipprar in innanför kragen när man väntar på bussen så ligger det ju faktiskt något i det. Det kanske inte finns dåligt väder men jag skulle säga att det finns mindre smidigt väder. Halva året i Sverige räknas nog som mindre smidigt faktiskt. 
 
Men trots kyla, snö och kanske till och med regn så är det fortfarande något härligt med att äta utomhus! Har skrivit om det vid flera tillfällen här och tycker det är så viktigt att inte glömma bort även när det blivit gråare och gråare. I helgen tog vi adventsfikan ute med halsduk och filt. Men trots kylan jag är övertygad om att det smakade bättre i den klara kalla luften än inne!
 
Gör såhär:
-Ta din mat/fika/mellanmål och gå ut och ät! 
 
Pepparkakor, ljumna lussekatter, te och glögg. (Galet långa skuggor för att vara efter lunch i söndags)
 
Tips för att övervinna motstånd!
 
Regn
Vi börjar med den tuffaste, regnet. Hur löser vi det? Ett tak! Kanske ett vindskydd vid grillplatsen, ett uterum, en altan med tak, ett litet lusthus i parken osv osv. Så länge du är torr så är det ju faktiskt ganska så mysigt att sitta och lyssna på regnet som smattrar!
 
Kyla
Kläder kläder! På med raggsockar, underställ och tumvantar! Ett bra sittunderlag får inte glömmas och en mysig filt att svepa om benen bör inte underskattas! Se till att ha fika som dessutom är varm. En varm mugg i händerna när det är kallt ute liksom!
 
Snö
Snö är lite som en kombo av båda punkterna ovan. Klä på massa kläder, ha sittunderlag och se till att inte bli för blöt. Annars ser jag nog faktiskt snö som enbart en stämningshöjare!
 
Mörker
Så är det ju det här mörkret som envisas med att komma tidigare och tidigare varje dag. Gör upp en eld! Ta med batteridrivna ljusslingor, ficklampor, värmeljus... Ju mörkare det är ju mysigare kan det bli med alla ljuskällor! Ett annat alternativ är att se till att ta sig ut tidigare på dagen och kanske njuta av sin frukost i soluppgången! 
 
 

Ett år med Gör något!

Ja, ett helt år! Helt fantastiskt ju! Tänkte att vi firar det här lite till genom att jag visar en liten sammanställning från förra november fram tills nu. Den oredigerade baksideversionen från det här året skulle man kunna säga!
 
Det började med att jag var rastlös och kände att jag inte alltid gjorde de saker jag egentligen ville lägga min tid på. Det var så mycket lättare att fastna framför olika skärmar. Att jag dessutom läste en kurs som inte direkt uppmuntrade min kreativa sida bidrog nog också att jag tog tag i saken att skapade "Gör något!"  Fast lite kreativ blev jag ju tydligen av företagarkursen jag läste...
 
 
En helg planterade jag om mina blommor och kände att nej det här blir ju en bra header!
 
 
Så här såg min header ut första halvåret! Tagen med min mobilkamera...
 
 
Mina första inlägg hade logiskt nog jultema nästan allihop på grund av ja... julen.
 
 
I januari var jag med i Monthly Makers för första gången och gjorde tryck på bokblad med vanlig skrivare. Jag visade aldrig den här bilden men testa förutom mitt bidrag även att skriva ut ett foto från en vandring jag gjorde i Jämtland. Tycker det känns som vi var med i en sagobok!
 
 
Alla bilder under första månaderna var väldigt mörka pågrund av den grotta i norrläge jag bodde i då och vintern såklart... Men lite hopp om våren kom tillslut och jag skrev om tulpaner och alla bilder var för en gång skull inte gryniga!
 
 
I slutet på mars fotograferade jag till och med mitt datorfodral utomhus. Så lyxigt!
 
 
I april sydde jag en sjal/poncho som helst blåste åt fel håll.
 
 
och jag skulle aldrig klara av att ta "dagens outfit" då det hade blivit "thriller" alldeles för ofta...
 
 
Daniel och jag kokade tvål och försökte vara lika badass som Piper Chapman och Tyler Durden. (Måste stått på en stol för är verkligen inte sådär lång...)
 
 
Under våren tänkte jag mest på växter jämt och ständigt och jag gjorde en alfabetsplansch med just växter. Ett stöttande suddgummi hade jag visst också!
 
 
Det var i slutet på våren ganska så stressigt och jag drog ner på långa blogginlägg med utförliga guider. Detta på grund av fina saker som att jag var i England på studieresa....
 
 
Bästa trädgårdsboken?
 
...och att jag och ett gäng andra tjejer deltog med en idéträdgård på Malmö Gardenshow.
 
 
Sen kom sommaren och jag gjorde somriga saker som att safta!
 
 
Och binda blommor!
 
 
Mitt moraliska stöd hade antingen fötterna på bordet eller höll bastbandet i munnen.
 
 
Sommaren kändes lång och jag var både och seglade i Bohuslän och orienterade på O-ringen i Sälen.
 
Oslagbar känsla när man stänger av motorn och man rör sig framåt helt ljudlöst.
 
Jag hade mössa konstant en hel vecka i Juli...frös dessutom konstant den veckan.
 
I slutet på sommaren fotograferade vi i regn. Saknar sommarregn nu när novembervädret blöter ner allt.
 
 
I augusti flyttade jag till Skåne på heltid! Fluffade med kuddar för att försöka känna mig hemma.
 
 
Ca 2 timmar efter att kudd-bilden togs kokade min bil på motorvägen. Satt på ett fält intill E6:an i 30 gradig värme och inväntade hjälp i några timmar...
 
 
När hösten började åkte jag på extra många äventyr i naturen. Hösten kanske är den vackraste årstiden i naturen?
Var ett helt gäng på ett platåberg och grillade pinnbröd och balanserade på träd.
 
 
Noga med att släcka vår eld. 
 
Vi gick även på lövjakt och klättrade i träd en helg när jag pluggade lite för många växtnamn.
 
 
I oktober paddla jag och Daniel kanot och tog kanske lite avsked av den vackra delen av hösten innan rusket började. Fotograferade med sol i ögonen.
 
 
Höstigare aktiviteter som spel och bakning och läsning har fått ta mer plats här under denännu senaste tiden. Tydligen förlorade jag och Daniel med ett poäng i alfapet...
 
 
Och nu har det liksom gått ett helt år! Tack för att du läser! Tack för att jag får lyssna på era tankar! Tack för att ni med era besök motiverar mig ännu mer att göra det jag tycker är roligast!
 

Fira Gör någots ettårsdag!

 
Den här veckan fyller "Gör Något!" ett helt år! Det var alltså i gråaste november 2015 som jag kände att jag borde göra något! Jag tycker det är värt att fira, inte minst för att muntra upp i årets kanske mörkaste månad? En tårta tyckte jag var på plats och helt enligt Pettson och Findus så blir det pannkakstårta!
 
Ska sanningen fram så tog liksom mina ingredienser slut under bakandets gång, (Var helt övertygad om att jag hade mjöl kvar...) Så jag höftade ihop mitt recept och skrev inte ner alla halva konstiga mängder jag använde. Så har du ett grundrecept på amerikanska pannkakor kan du lika gärna applicera det. Har annars skrivit upp ett basrecept  från arla.se för pannkakssmeten. Nu kör vi!
 
Du behöver för min pannkakstårta:
 
Pannkakor grund:
-2,5 dl vetemjöl
-2 tsk bakpulver
-1 krm salt
-2 msk socker
-1 ägg
-2,5 dl mjölk
-2 msk smör (smält eller flytande)
 
-1 st banan
-2 msk kakao
-Kesella/Kvarg med vaniljsmak
-Hallon
 
Gör såhär:
-Blanda alla torra ingredienser
-Tillsätt ägg, mjölk och smör och vispa ihop.
-Mosa bananen och rör ner den i smeten.
-Häll över halva smeten i en annan bunke. Tillsätt kakaon i den ena bunken. Blir smeten lite väl hård kan du tillsätta lite lite mer mjölk. Rör om.
-Låt smeterna stå och vila minst en halvtimme i kylskåp.
-Stek små plättar av smeten.
-Koka hallonen om de är frysta och importerade. De kan bära på virus som försvinner när de kokas. Blanda sedan hallonen med kesella/kvargen så du tycker du får en lagom mängd fyllning.
-Börja bygg ihop tårtan genom att varva plättar med fyllning och toppa med hallon och banan!
 
 
 
Tänkte fira lite extra så bjuder på ett bonusinlägg i morgon också! Kika gärna in då! Ha en fin advent-/tårt-/novemberhelg nu!