Baka bröd!

Jag har länge tyckt det verkat så meckigt att baka bröd själv. Tar lång tid, olika jäsningar och så blir det så himla degigt och mjöligt i kök och bunkar. Men man kan ju ändra sig! Efter att ha insett tjusningen så tar det imot att köpa bröd när det blir så mycket godare och billigare att baka själv! Det bästa receptet att börja med tänkte jag visa här. Det är min version av ett recept från den fantastiska boken: *trumvirvel* "Hem & konsumentkunskap årskurs 6-9"! Lite pinsamt kanske, men det funkar så himla bra!
 
 
Till 2 limpor
 
Du behöver:
-5 dl fingervarmt vatten
-50 g jäst
2 msk sirap
lite salt
7 dl rågsikt, eller annat grövre mjöl
7 dl vetemjöl
 
 
Gör såhär:
-Smula jästen i en skål
-Häll på en deciliter av vattnet och rör runt så jästen löser upp sig.
-Häll i resten av vattnet (4 dl), sirap och salt i skålen.
-Arbeta in rågsikten.
-Arbeta in vetemjölet. Tillsätt lite mer mjöl om degen fortfarande känns kladdig.
-Ta upp degen på en mjölad yta och dela upp klumpen i två delar.
-Ta en av delarna och dela upp i fyra mindre delar som du rullar ut i längder. Gör en fläta eller ett annat fint mönster. Det går självklart bra att forma som en enkelt limpa också! Gör samma med den andra klumpen.
-Lägg upp de två limporna på en plåt med bakplåtspapper.
-Sätt in i plåten längst ner i den kalla ugnen.
-Sätt på ugnen på 225 grader och låt brödet vara inne i 30 minuter.
-Klart!
 
Tror inte jag är ensam om att ha en sådan här...
 

Othello

Jag har faktiskt ingen superspännande inledning idag. Jag kan helt ärligt inte minnas vad det var som gjorde att jag kom på idén till att göra dagens påhitt. Men det spelar egentligen igen roll! Här kommer hur om helst min version av brädspelet Othello! Gör ett du också och påskhelgen är räddad! (överdramatisera!)
 
  
Du behöver:
-Bricka, eller liknande
-64 stenar
-Hobbyfärg
-Tejp
-Penslar
-Sandpapper
-Linjal
-Blyertspenna
-Permantentpenna
 
 
Gör såhär:
-Börja med att sandpappra din spelplan om det inte redan är en bra yta att måla på.
 
 
-Måla planen. Jag använde en vit blank lack. Har du en mörk bricka som jag så behövs minst två lager färg.
 
 
-Mät ut ett rutmönster på bricka, det ska vara 64 rutor, alltså 8 X 8. Jag mätte upp så mina rutor var 3X3 cm. Alltså blev planen 24 X 24 cm stor.
 
 
-Rita först upp stödlinjer i blyerts.
 
-Med hjälp av linjalen gör fyller du sedan i linjerna. Skulle man råka slinta så kan man snabbt torka bort tuschen med blött hushållspapper! (//Från en som vet...)
 
 
-Tvätta stenarna så de är rena och torra. Tejpa så halva stenen täcks med tejp.

 
-Måla  stenarna. Jag använde samma vita färg som till planen. Det krävdes även här minst 2 lager.
 
 
-När färgen torkat så är det bara att pilla bort tejpen och du har 64 små spelpjäser klara!
 
 
 
 
Så var det färdigt att spela!
 
Så hur spelar man nu då? Det är egentligen rättså lätt, lite som luffarschack, alltså få regler men väldigt mycket strategi. Reglerna hittar du HÄR!
 
Grunden är i allafall att man är två spelare med varsin färg, vit eller naturfärgad. Sen ska man försöka ha så många stenar med sin färg som möjligt på planen. Under spelets gång vänder man på varandras stenar efter reglerna som jag som sagt inte ens försöker gå in på, så svårt att förklara i ord. I slutet när man fyllt brädet är det personen med flest stenar i sin färg som vinner! 
 
 
 
 

Färga ägg

Jag är inte först med det här, och antagligen inte sist. Så det är inten revolution jag tänker visa idag, men första gången för mig! Jag har testat att färga ägg med naturliga färger från blåbär, gurkmeja & rödbeta! Det tog lite tid, det var lite pilligt och lite av ett experiment alltihop! Men något fick jag fram i allafall!
 
 
Du behöver:
-Ägg
-Nål
-Snöre
-Tandpetare
-Gurkmeja
-blåbär
-Rödbeta
 
-Tillgång till spis, kastruller valfria köksredskap och kärl är också nödvändigt!
 
 
Gör såhär:
 
Del 1, Utblåsning
-Börja med att tvätta ägget du vill blåsa ut.
 
-Gör försiktigt hål med en nål i både toppen och botten. Jag gjorde mina hål lite större efterhand om jag märkte att det var svårt att få ut gulan.
 
 
 
-Så kommer själva blåsningen. Håll dig över en skål eller liknande och blås i det ena hålet så innehållet kommer ut ur det andra. Det skulle bli  svårt att få det på bild och  tror inte det skulle bli så charmigt i vilket fall, så hoppas ni fattar grejen!
 
 
Del 2, färgning
 
Här exprimenterade jag helt och hållet. Jag kan tänka mig att det finns nogranna beskrivningar runt om på internet och i pysselböcker. Eller så gör ni som jag och bara kör på!
 
Blått ägg: Blåbär, några skedar
Gult ägg: gurkmeja, några skedar.
Grönaktigt ägg: hackad rödbeta & några blåbär.
 
 
-Koka försiktigt upptillräckligt mycket vatten för att täcka ett ägg i en kastrull. Rör i önskat färgämne och lägg i ägget. Håll nere ägget under vattenytan med något passande redskap. Jag använde en visp och salladsbestick.
 
 
-När du ser att ägget får lite färg kan du hälla över det varma vattnet i en bunke och låt ägget fortsätta ligga i under ytan ett tag till. Vattnet håller värmen ett tag och du slipper passa vid spisen. När du tycker ägget fått tillräckligt mycket färg är det bara att plocka upp och torka av!
 
En liten varning är att gurkmejan färgade även min bringare i genomskinlig plast som jag använde. Mindre fint. Har du något rostfritt tror jag det funkar bättre!
 
-För ett "ombré"-ägg kan du hänga upp ägget över det varma vattnet när det är i en bunke och endast låta en del vara under vattenytan. För att ägget inte ska flyta upp får du fylla upp det med lite vatten först. Efter ett tag kan du vrida eller sänka ägget för att skapa fina mönster.
 
 
-För ett ägg med ränder på kan du skippa att trycka ner ägget och låsa fast det under ytan. Håll istället ner ägget med en gaffel. Då ger gaffeln ränder i färgen.
 
 
Del 3, Upphängning
 
-Bryt av en liten bit tandpetare och knyt ett snöre om. Försök att göra en så liten knut som möjligt så det blir lätt att få igenom hålet på ägget.
 
 
-Peta in tandpetaren genom hålet i toppen på ägget. Är hålet för litet är det bara att göra det lite större med nålen.
 
-Knyt en ögla i snöret.
 
Gurkmeja
 
Rödbeta och lite blåbär. Jag trodde ägget skulle bli rosa men inte då. Med bara rödbeta blev ägget svagt gult och för att det skulle bli kontrast till ägget med gurkmeja testade jag att hälla i lite blåbär.
 
Tips!
-Blåbär var det mest effektiva ämnet att färga med! Det var lätt och roligt att variera mellan toner.
 
-Försök att inte spotta för mycket när du blåser ut äggen, då kan du använda innehållet till något! Några av dessa ägg fick bli kladdkaka!
 
-Testa dig fram! Jag tror inte på rätt och fel utan se vad som händer istället.