Baka bröd!

Jag har länge tyckt det verkat så meckigt att baka bröd själv. Tar lång tid, olika jäsningar och så blir det så himla degigt och mjöligt i kök och bunkar. Men man kan ju ändra sig! Efter att ha insett tjusningen så tar det imot att köpa bröd när det blir så mycket godare och billigare att baka själv! Det bästa receptet att börja med tänkte jag visa här. Det är min version av ett recept från den fantastiska boken: *trumvirvel* "Hem & konsumentkunskap årskurs 6-9"! Lite pinsamt kanske, men det funkar så himla bra!
 
 
Till 2 limpor
 
Du behöver:
-5 dl fingervarmt vatten
-50 g jäst
2 msk sirap
lite salt
7 dl rågsikt, eller annat grövre mjöl
7 dl vetemjöl
 
 
Gör såhär:
-Smula jästen i en skål
-Häll på en deciliter av vattnet och rör runt så jästen löser upp sig.
-Häll i resten av vattnet (4 dl), sirap och salt i skålen.
-Arbeta in rågsikten.
-Arbeta in vetemjölet. Tillsätt lite mer mjöl om degen fortfarande känns kladdig.
-Ta upp degen på en mjölad yta och dela upp klumpen i två delar.
-Ta en av delarna och dela upp i fyra mindre delar som du rullar ut i längder. Gör en fläta eller ett annat fint mönster. Det går självklart bra att forma som en enkelt limpa också! Gör samma med den andra klumpen.
-Lägg upp de två limporna på en plåt med bakplåtspapper.
-Sätt in i plåten längst ner i den kalla ugnen.
-Sätt på ugnen på 225 grader och låt brödet vara inne i 30 minuter.
-Klart!
 
Tror inte jag är ensam om att ha en sådan här...