Mina bästa tips för sommarstaden Halmstad

För den som missat det bor jag ju i Halmstad, Sveriges andra bästa sommarstad 2016 enligt reseguiden.se!
Så då tänkte jag att jag kanske ska sätta ihop en egen sommarguide till Halmstad! Så här kommer den!
 
 
Att göra:
 
-Stadskärnan
Jag tycker stadskärnan i Halmstad funkar utmärkt att strosa runt i och kika i butiker, äta lite glass på torget eller bara kolla på blandningen av gamla och nya(re) byggnader. Det är flera gator som är gågator och vissa har enbart busstrafik vilket jag uppskattar. Det finns två torg; Stora Torg där du borde köpa kulglass från Sia Glass-vagnen och titta på fontänen med Milles Europa och Tjuren.Lilla Torg finns det utesververingar (och parkering: inte lika idylliskt) men också Röda kvarn som är en av sveriges äldsta biografer. Tips för de regniga semesterdagarna!
 
 
 
 
-Östra stranden
Om det är något Halmstad är känt för så är det ju stränderna. Halmstad har 3 stora stränder; Tylösand, Östra standen och Västra standen. Jag kan ärligt säga att jag aldrig badat på Tylösand i hela mitt liv trots att det kanske är Halmstads mest kända besöksmål. Det kanske är just därför jag inte gjort det?  Mitt tips är istället Östra stranden som logiskt nog ligger på Öster. Kilometerlång strand, sanddynor, glassvagnar, mysiga stugområden mellan tallarna, och Japans Golf som är en jättefin minigolfbana under tallarna med ljusslingor i träden och glasscafé. Här är sjuuuukt långgrunt så bered dig på en promenad innan du kan doppa dig!
 
 
-Galgberget
I norra Halmstad ligger Galgberget som man kan gissa vad man använde till förr...Idag är Galgberget ett grönområde med flera fina stigar mellan de stora bokarna (som är helt fantastiska när de slår ut i intensivt  ljusgrönt i maj). På min favoritplats här uppe finns bänkar där träden öppnar upp sig så man får utsikt ut över stadens tak och havet och, har man tur; ända bort mot Torekov i spetsen på Laholmsbukten. Här uppe finns också Hallandsgården, ett friluftsmuseeum med gamla byggnader och olika aktiviteter under sommaren.
 
 
 
-Prins Bertils stig
Prins Betils stig är en promenadslinga som som går precis längs med stränderna i Halmstad. Den är rätt lång, 18 kilometer; börjar inne i Centrum vid Halmstads slott och slutar Norr om halmstad vid naturreservatet Möllegård. Där jag har gått mest är delar av slingan mellan Västra stranden och bort mot Tylösand. Det är en jättefin slinga med både sandstränder då såklart men även alskog, tallskog, klippor med ljung och enar bland annat.
 
 
-Monet to Cezanne
Regnar det måste jag tipsa om den tillfälliga konstutställningen Monet to Cezanne som är uppställd på Halmstad Arena just nu. Jag var där för någon vecka sedan och visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig men blev helt klart glatt överraskad! Så här borde all konst visas! Tänk dig en stor sal med ett helt gäng bildskärmar runt väggarna, mitt i rummet och på golvet. Så med projektorer visas konsten upp komponerade till musik och animeringar som gör allt levande och intensivt. Temat på konsten var impressionisterna som är fransk 1800-tals konst precis när kamerorna började ta över världen. En helt nu typ av upplevelse för mig!
 
Mat och sånt:
 
-Lunch på Hello take away
På Stora Torg i centrum hittar man "Hello" som är bästa lunchstället enligt mig! Det heter Take away men sedan det startade har det blivit utbyggt så nu kan man även sitta ner och äta på plats. De har de allra godaste bakade potatisar, baguetter, ciabattas, sallader.... De gör nästan allt efter din beställning så inga klibbiga baguetter i folie här!
Grillad ciabatta med fikon, chevre och valnötter är ett tips! Men jag äter mer än gärna allt där.
 
-Fika inomhus på Skånskan
Ska du fika inomhus är Skånskan det mest genuina och mysigaste stället tycker jag. Mitt på en av gågatorna ligger Cafét i ett ytterst skev 1700-tals hus utan en enda rät vinkel.  Det är olika små rum och vrår att sitta i med blandade soffor, stolar och bord. Mysigt och framförallt gott! Skånskan har även en chokladverstad så det finns en hel massa praliner att välja på!
 
 
-Fika utomhus på Broktorpsgården
I andra änden av centrum ligger ett annan 1700-talshus som är ett av det äldsta bevarade husen i stan. Här kan man också fika inomhus men jag tycker att den lilla innegården är mysig så tycker att ute är trevligare att sitta! Här kan man också beställa hembakta kakor, pajbitar, en och annan bakelse men också sallad, bakad potatis m.m. Känns långt från trafik och stess.
 
 
-Middag med tapas på Grand Hotel
Så om du ska äta middag på kvällen så vill jag tipsa om Grand Hotels tapas! Hotellet ligger precis vid tågstationen och restaurangen har under sommartid tapas på menyn! En hel massa olika varianter att välja på med svenskt tema bland annat.
 
-Tillsammans
Så kan du avsluta kvällen på Tillsammans, det lilla utestället vid Nissan som serverar mat men framför allt är trevligt att hänga på för en somrig drink  och livemusik eller kanske ett quiz. Tillsammans ligger verkligen precis på kanten till Nissan och känns som en salig blandning av udda tavlor, ljusslingor, bord och stolar. Trångt men väldigt mysigt!
 
 
 Det var det jag kunde komma på nu! Har du någon favoritsommarstad? Tipsa gärna!

Sommarens somrigaste saft av fläderblom 
Glad midsommar på er alla fina läsare! Hoppas ni har en jättetrevlig helg och varför inte plocka lite fläder när ni är trötta på sill och små grodor på söndag?
 Har du också märkt att  fläderbuskarna blommar för fullt nu? Det känns nästan som synd att låta allt gå till spillo när man kan få ut den somrigaste saften ur dessa ljuvliga blommor! Här kommer ett recept på fläderblomssaft från min farmor, fint nedskrivet i skrivstil ♥ Det blir ungefär 5 liter koncentrerad saft men det går ju lätt att halvera receptet om du nöjer dig med en mindre sats!
 
Du behöver:
100 fläderblomsklasar
3 kg socker
3 liter vatten
4 citroner
100 gram citronsyra
 
 (Har inte med alla 100 klasar på bilden...)
 
Gör såhär:
-Klipp blomklasarna i ännu mindre klasar så att de allra grövsta delarna rensas bort. Lägg i en stor bunke eller spann.
 
 
-Riv skalet från citronerna och pressa ut saften. Häll både skal och saft över fläderblommorna.
 
 
-Koka upp vattnet och sockret. Det är klart när sockret lösts upp och vattnet inte är grumligt längre.
 
-Häll upp lite av sockerlagen i ett glas och blanda i citronsyran i det. Häll sedan i blandningen i kastrullen igen. Då blir det lättare att fördela citronsyran jämnt i sockerlagen.
 
-Håll nu försiktigt all sockerlag över fläderblommorna och citronen. Blanda runt. Täck över med platsfolie och låt sedan blandningen stå i ungefär 3 dygn.
 
 
-Rigga upp en saftsil med silduk över en spann eller stor bunke. Det går också att använda ett durkslag som du lägger en tunn kökshandduk över! Sila sedan igenom blandningen. Låt det stå och droppa i en timme eller så och pressa sedan ut de sista saftdropparna genom att krama duken.
 
-Tappa upp saften på flaska! Jag tog hjälp av en tratt och soppslev för att inte få klibbig saft över hela köket.
 
-Klart! Förvara svalt. Saften blir koncentrat så blanda upp med vatten innan du ska dricka. ungefär 1/4 saft och 3/4 vatten, men smaka dig fram!
 
 
 
 
Om det är något man ska dricka ur det här glaset är det väl svalkande fläderblomssaft i juni?
 
Till sist! Har du också hört att det finns "falsk fläder" som är giftig? Jo, det finns faktiskt en annan art av fläder som heter druvfläder, den ska du inte använda. Druvflädern (Sambucus racemosa) får runda klasar och sedan röda bär. Den flädern du ska plocka ( Sambucus nigra) har platta klasar som på mina bilder och kommer sedan få svarta frukter! Du kan läsa mer om det HÄR om du är osäker!

Gör en växtpress

 
jag har ett stort latinlexikon som helt ärligt är ganska så tråkigt. Det enda roliga med det är att om man bläddrar i det flyger det ut små blad här och var. Boken har fungerat väldigt bra som växtpress nämnligen! Det som tyvärr drar ner lexikonets växtpress-poäng är väl att jag lätt glömmer bort exakt var jag lagt blad och så blir det en himla letande. Såå i sommar tänkte jag fixa en riktig växtpress där jag garanterat inte kan tappa bort växterna! Att Monthly Makers junitema var VÄXTER var ju alldeles perfekt! Har du missat vad Monthly Makers är så kolla in hos Beata som är värd för Juni!
 
Här är mina bidrag från JANUARI, FEBRUARI och APRIL (<---märks vilka månader jag har haft slutinlämningar på projekt...)
 
Men nu kör vi igång! Här kommer min beskrivning till en alldelses egen växtpress!
 
 
 Du behöver:
-2 st Rektangulära skivor, mina är 20x20 cm och i någon form av plywood.
-4 st Skruvar
-4 st Vingmuttrar
-4 st Brickor
-Borrmaskin
-Sandpapper
-Papp
-Läskpapper
-Penna, tumstock och sax och sånt där som alltid är bra att ha
-Ev. superlim
 
 
Gör såhär:
-Håll ihop de två sidorna så de ligger helt parallellt.
 
-Mät ut ett var hålen ska vara från varje hörn. Jag mätte 3 cm från hörnet. (Rita ut diagonalerna så blir det garanterat samma avstånd på alla hål.)
 
-Borra nu hålen genom båda skivorna med ett borr som är storleken mindre än din skruv. Jag borrade med storlek 5,5 till mina skruvar i storlek M6.
 
 
-Ta loss skivorna och skruva i skruvarna genom hålen på den ena skivan. Är ganska så jättejobbigt att göra för hand så se om du hittar något verktyg som du kan ta hjälp av. Pappa hade bits som passade skruven så jag kunde använda borrmaskinen.
 
-Om du vill vara extra säker på att skruvarna inte ska börja snurra när du ska använda pressen kan du dutta i lite lim under skruvhuvudet innan du har dragit åt dem helt.
 
 
- Borra nu upp hålen i den andra skivan så de är större än skruvarna. Det ska vara lätt att bara trä på skivan som ett lock när du ska pressa! Jag borrade med storlek M8.
Så nu har du alltså skruvar på den ena skivan och lite större hål i den andra!
 
 
 -Slipa på (eller sandpappra som man skulle sagt i min mellanstadieklass) tills du tycker ytan är fin och behaglig! Jag valde att inte lacka eller måla träet, tycker det är fint så här men självklart skulle man kunna göra det! Fast måla innan du drar i skruvarna då.
 
 
-Klipp till några fyrkanter av papp och av läskpappret. Läskpapper känns lite som akvarellpapper och ska vara exrta bra på att dra till sig fukt.
 
 
-Nu är den färdig att användas! Varva läskpapper med växter, papp och sedan nytt läskpapper osv... Med mina långa skruvar kan jag ha rätt många lager.
 
-Läskpapper....växter....
 
...papp...
 
...kanske ett lager till?
 
-Sen när du fyllt på med alla dina växter är det bara att lägga på den andra skivan, brickorna och skruva på vingmuttrarna!
 
 
 
 
 Klart! Tänkte kanske hitta på något roligt sätt att göra ett herbarium i sommar också, så jag kan förvara alla torkade skönheter i! Vi får se!