Grötutmaningen!

Vad man äter till frukost tror jag säger rättså mycket om hur man är som person, lite spännande faktiskt! När det gäller frukost på veckodagarna är jag en helt galen rutinmänniska! Det är havregrynsgröt men mjölk och någon skivad frukt till. Varje dag. Jag kom fram till att nu ska jag utmana mig själv! Här kommer grötutmaningen!
 
 
 Gör såhär:
-fundera över vad du brukar äta till frukost. Är det ägg, gröt, mackor, smoothie, flingor?
-Skriv ner 5 versioner av din vanliga frukost. Nästa gång du handlar, köp in ingredienser så du har allt hemma!
-Sen är det bara att köra igång! 
 
Det kan bli olika varianter på ägg; kokt, stekt, äggröra, omelett. Eller kanske 5 olika varianter av knäckebrödsmackor! Här kommer mina fem olika versioner på havregrynsgröt!
 
1. Min standardgröt
Vanlig havregrynsgröt med mjölk, frukt och nötter. Här är det svenska äpplen och valnötter men brukar även ha i russin. Beror helt och hållet på vad jag har i skafferiet.
 
 
 
2. Blåbärsgröt
Havregrynsgröt med blåbär i och en klick honung. För en portion hade jag en deciliter frusna blåbär i gröten. Toppa med lite mer blåbär, mandel och kokoskuber.
 
 
 
3. Äppelpajsgröt
Havregrynsgröt med hackat äpple och kanel. Blanda i äppelbitar när du kokar upp gröten så det blir lite mjuka. Toppa med skivat äpple. Tips i tipset här: Svenska äpplen alltså! Glömmer varje år hur goda dem är på vintern!
 
 
4. Chokladgröt
Visst låter det lyxigt? Ha i någon sked kakao och en skvätt flytande houng när du kokar upp gröten! Toppa med banan. Jag hade både färsk och torkad för att få olika texturer (värsta mästerkocks-snacket här)  Här är det rättså viktigt med att ha något gott tillbehör. Chokladgröt i sig gör sig inte superbra ensam utan blir bäst med frukt/bär till. Jag har bara haft banan men kan tänka mig att hallon hade varit en fin kombo! Tyvärr blir inte brun gröt och gul/beige banan supersmarrigt på bild. Så jag lovar, det smakade mer än vad det ser ut!
 
 
5. Söderhavsgröt
Helt och hållet mitt påhittade namn på detta...men tycker det smakar lite exotiskt med kokos i gröten (ta i lite extra för att det ska smaka kokos), och ös på med melon och mango!
 
 
 
Favoriten efter veckan var blåbärsgröten! Så ska du bara testa en så testa denna! Jag åt med mjölk till (som inte kom med på bilden) men det är en smaksak. Kokoskuberna är pricken över i:et!

 

Ut och gå innan frukost

När jag cyklar till mitt jobb på helgerna slås jag ofta av hur stilla en stad är innan dagen börjar. Det är inga bilar i korsningarna, jag möter inte stressade människor och stadsbruset har inte börjat än. Tyvärr tillhör jag inte de morgonpiggas skara och tar inte del av detta så ofta mer än de där helgmornarna. I veckan bestämde jag mig för att gå ut och gå innan frukost för en gång skull! 
 
Gör såhär:
-Sätt ett tidigare alarm än vanligt
-Pälsa på dig 
-Ut och gå! 
 
 
Jag hade sett på vädret att det skulle vara strålande sol och några minusgrader. Perfekt morgonväder tänkte jag och såg framför mig hur solen skulle gå upp och allt skulle gnistra av snö pch frost. 
När jag vaknade var det den mest kompakta dimma jag någonsin sett i Skåne...
 
 
Gå antingen själv eller med någon annan. det kan vara rätt skönt att gå ensam på morgonen innan man vaknat till. Lyssna på morgonljuden eller sätt igång din favoritpodd eller bra musik att starta dagen med! 
 
 
 
 
 
Och även om det är härligt att gå ut och gå innan dagen börjat på riktigt så är det även ett stort plus att fukosten blir så mycket bättre när man kommer hem och är lite frusen och hungrig! 
 

Sy kuddfodral

Vad man tyckte om syslöjden i skolan brukar variera mycket beroende på vem man pratar med. Vissa minns bara garnbollar och andra har berättat att de sydde sina egna balklänningar. Jag lärde mig sy på symaskin innan jag började med slöjd i skolan tack vare min mormor och mamma som glatt visade hur man gjorde när jag ville sy matchande kuddfodral till min säng. Så tyvärr sitter kanske inte stickningen eller hallandssömmen till 100 % från skoltiden men symaskin kan jag! Jag tycker det är superbra att kunna det enklaste och oftast krävs inte mer än raksöm och sicksacksöm. Så här gör jag när jag syr kuddfodral!
 
 
 
 
 
Du behöver:
-Tyg
-Sax
-Måttband
-Symaskin med tråd
-Knappnålar
 
Det är svårt att få bra bilder på tyg och symaskinssömnad om man säger så. Jag gjorde en liten tecknad guide istället. Hoppas ni fattar!
 
Gör såhär:
-Mät upp hur mycket tyg du behöver. Jag har gjort för en kudde som är 60x60 cm. Då har jag ett tyg som är 60x150 cm. Då kan jag vika tyget och ändå få till fickan som håller kudden på plats. Så har du en kudde som är 40x40 behöver du alltså tyg som är 40x100 cm ungefär. Sömnsmån, alltså marginal behöver du inte räkna med när det gäller kuddar, då blir fodralet bara fladdrigt.
 
 
 
- Kör med sicksacksöm runt hela tyget. Detta gör att tyget inte trådar sig.
-Vik tyget som på bilden. Har du ett tyg som inte ser likadant ut på båda sidorna, så vik så den sidan du vill ha ut ligger som den prickiga sidan på bilden.
-Nåla ihop tyget enligt bilden så de tre lagrerna ligger på plats, sida mot sida.
-Sy sedan två raksömmar som på bilden.
 
 
 
Sicksacksöm
Nåla så lagrerna hålls på plats!
 
-Ta bort nålarna och vräng tyget så fickan hamnar på insidan. Klipp bort trådar som hänger ut och stryk eventuellt kuddfodralet. Färdigt att stoppa i kudden!
 
 
Så egentligen behövs bara ett tygstycke och tre sömmar för att få till ett kuddfodral. Jag gillar tanken på att jag kan använda precis vilket tyg jag vill och inte behöver anpassa mig efter de mönster och storlekar på kuddfodral som finns att köpa!
 
 
Detta tyget har jag till mina stora kuddar just nu. Det vita jag sydde för det här inlägget ska jag använda till ett annat experiment...ni kanske får se hur det blir en annan gång!