Gör något med jullökar!

 
Mer än en person har kommit hem till mig och skrattat till över att jag har en bok som heter "Lökar och knölar". Är man insnöad så är man. Så idag tänkte jag att vi frossar lite i alla lökar som hör julen till och så kan jag kanske dela med mig om lite tips!
 
Lökar överlag
Lökväxter fungerar så att de lagrar all sin näring och fukt i sin lök så de kan blomma vid bättre tider i naturen. Små scillor och krokusar har alltså under sommaren och hösten samlat på sig allt den behöver för att kunna blomma först av alla på våren. Samma gäller de jullökar vi köper i butiker. Vad betyder det då? Jo, det är inte nödvändigt att varken ge dem näring eller särskilt mycket vatten. Om du märker att löken du köpt inte kommer igång alls så kan du ge den lite vatten som en liten igångspark! För mycket vatten till amaryllis och hyacinter och så vidare gör faktiskt bara stjälkarna långa och rangliga.
 
♥Lökväxter klarar sig för det mesta bra både inomhus och utomhus när vädret är som det är nu i stora delar av landet; några plusgrader. Värme gör bara att lökana växter och kommer i blom snabbare. Vill du sakta ner på tiden litegrann och tänker att du vill att din växt ska blomma precis till jul kan du försöka reglera det hela med att sätta ut den på balkongen till exempel och dra ner hastigheten.
 
♥När du köper lökväxter ska du kolla på hur löken ser ut. Inget mögel, röda fläckar eller skador. Titta också på hur långt växten har kommit i utvecklingen, ju lägre och grönare ju längre tid tar det för den att slå ut, logiskt nog.
 
 
Hyacinter
Kanske den allra vanligaste julväxten? Dess doft väcker i allafall för mig julkänslor så fort jag känner den!
 
♥Hyacinter finns i olika färger. Är du osäker på färgen så kan man ha sån här tur att krukorna är i samma färg som blommorna kommer bli. Om inte så kolla på själva löken här nedanför; vita hyacinter har vit "tunika" som det prassliga runt själva löken kallas. De som får rosa blommor är mer röd/rosa och den blåa skiftar i lila. Bra va!
 
♥Hyacinter kan ha väldigt skarp doft och kan nästan bli huvudvärksframkallade. Tror detta är lite olika men min erfarenhet är att vita doftar aningen mindre. Vill man verkligen ha hyacinter ändå trots att man störs av doften är ett tips att plantera de och ha utomhus vid sin entré om man har den möjligheten!
 
 
 
Multihyacinter! Är en av mina favoriter bland julblommorna! Istället för en enda kraftig blomsterstjälk får den många lite nättare istället!
 
 
Narcisser
Narcisser är ju egentligen ett samlingsnamn för flera olika lökar som exempelvis påsk- och pingstliljorna! Till jul kan man få tag på den här varianten som ser ut som en liten knubbig pingstlilja helt i vitt. Ibland mer fylld i blomman också! Väldigt söta med en stark doft som vissa gillar och andra inte. 
 
 
Amaryllis
En klassiker om någon. Men inte så konstigt ändå med sina stora stora blommor som kan vara i riktigt julrött.
 
♥Även om röda och vita amaryllis är det överlägset vanligaste så finns det i en mängd nyanser! Är du inte så glad i tomterött så kan du få både cremefärgade, limegröna, ljust puderrosa eller strimmiga!
 
♥Amaryllis kan drabbas av narcisskvalser som ser ut som röda fläckar och strimmor på löken men också på stjälken. Det är inte superfarligt om du upptäcker det när du kommer hem med din lök om du ändå bara ska ha den över jul. Men har du otur och får det på stjälken finns en risk att den knäcks lättare. Spana lite extra i butiken alltså.
 
♥Storleken på knölen säger om det är en stor eller liten blomma som kommer utvecklas! Så har du en liten lök så ska du inte bli besviken över att den på julafton inte blommar med tefatsstora blommor.
 
♥Med amaryllisar kan det vara svårare att se vilken färg blommorna kommer få på löken. Vissa riktigt mörka blommor i rött kan ha rödare lök och stjälk men det bästa är att välja en märkt lök med etiketten kvar i krukan.

 
Så vad kan man hitta på med lökarna då? Massor! Det vanliaste är kanske att de hamnar i julgrupper med andra julblommor. Jag har gjort lite olika varianter med mina för att visa!
 
Narsisserna fick flytta in i min stora konservburk i glas ihop med lite mossa. Kommer bli fint när de börjar sträcka sig upp mot öppningen tänker jag!
 
 
Tips i tipset: Glasburksfoto! Minns att vi gjorde det här på någon kreativ-pysslig-allt möjligt-kurs på gymnasiet. Vi byggde upp små stilleben i glasburkar. Så himla kul! Man kan leka både med ljuset utifrån och skärpedjupet ner i burken.
 
 
Multihyacinten fick ta plats i en kruka. Jag äger ju bara terracotta-lerkrukor. Då den här var väldigt orange och inte speciellt julig klädde jag helt enkelt in den med grovt brunt inslagningspapper och band om med snöre. Kanske en billig och bra gå-bort-present?
 
 
Hyacinterna kan varieras i oändlighet. Storleken är så optimal att exprimentera med! Här har den ena hamnat över en glasburk med lite vatten. Skölj rent rötterna och löken från jord först. 
 
Den andra rensade jag bort jorden och en del av rötterna ifrån och klädde in den med mossa. Jag använde tunn ståltråd (myrtentråd) i silver som jag virade runt. Den kommer få ligga på ett fat som prydnad med andra växter sen! Kan tänka mig att det skulle bli fint med flera av dessa till en juldukning. Masseffekt med växter och glas är ju super snyggt eller kanske då en mer naturlig dukning med lärkkvistar, gran och hyancint-moss-bollar!
 
 
 
Japp, och här har vi hela familjen samlad!
 
 
Nu är ju mina alldeles nyplanterade och så mycket blomning visar de ju inte alls just nu. Jag vet inte om det är en följd av att jag jobbat med blommor men tycker nästan de är som vackrast precis innan de slår ut, piggast och fräschast liksom.
 
Vad har du för favoritväxter i vinter?
 
 

Tankar:

Julia:

Nu fick jag äntligen reda på hur man fixar en hyacint i vatten! Har länge klurat på om det bara är att skölja av dem liksom,så tack för tipset :) Hyacint är ända vinteblomman jag har så de får lov å va min favorit :D

Svar: Åh va bra att jag löste lite gåtor! Haha men perfekt att du har din favorit då! :D
gornagotnu.blogg.se

________________________________________________________________________________

Dina tankar: