Ta det lugnt

 
Ja, idag kommer ingen guide eller lång lista eller annat. Idag tycker jag att vi bara tänker på att ta det lugnt. Vare sig du firar jul eller inte, vare sig det är med alla kusinbarn och fastrar eller om det bara är du och katten.
Jag önskar att alla får en riktigt god jul i vilket fall, vad det än innebär (Eller inte innebär) för er!
 
Jag kommer åka på äventyr i mellandagarna och kommer inte hem fören i januari, så vi hörs då! Kram på er alla fina läsare som kikar in här då och då, ni fattar inte hur glad jag blir av det!
 
Så tar vi lite bilder som vi kan drömma om här i södra sverige när den vita julen verkar utebli.
 
 
 
 
 
 
 

Kreativa listan

 
Inspiration och kreativitet, vad betyder det egentligen? Jag har alltid sett mig som en kreativ person men jag tycker samtidigt man kan vara kreativ på så många olika sätt! Det behöver inte betyda att man är "pysslig" eller "konstnärlig". Jag kan tycka det är att vara kreativ om man är bra på att lösa problem, se saker ur olika vinklar eller bara våga testa nya alternativ. Vad tycker ni? Lämna gärna en liten tanka om hur ni tänker om kreativitet.
 
Jag går ju en utbildning där det ofta krävs att jag ska vara kreativ och hitta inspiration på kommando. Inte alltid det lättaste men någon form av teknik har jag nog ändå lyckats bygga upp, och ju mer man utför ju mer inspiration kommer det ju! Så nu i slutet på terminen tänkte jag dela med mig av en inspirations- och kreativitetslista! Mina bästa tips på vad man kan göra när man vill/borde/behöver vara lite kreativ och inspirationen verkar tryta, vare sig det är i jobb eller bara för skoj skull!
 
(Köp en tavla på loppis och gör den mer spännande...som med en drake till exempel!)
 
-Kopiera
En av de första föreläsningarna jag hade i min senaste kurs i skolan handlade om hur kursledarna visade gestaltningar de gjort och var de ansåg att de fått inspirationen/ kopierat ifrån. Det var så befriande att de gjorde tydligt för oss att man inte måste uppfinna hjul hela tiden. Kopiera! Det kommer ändå alltid bli dit eget!
(Fast här i bloggvärlden tycker jag ändå det är självklart att berätta om sin källa om du kopierat något helt rakt av!)
 
-Funktion
För mig är funktion alltid starten för att få idéer. Vare sig det är att formge en trädgård eller komma på ett DIY till Monthly Makers. "Vad behöver jag?" ,"Vad saknar jag?" eller "Var borde komposten stå?", "Hur går man till redskapsskjulet?"
 
 
 
(Försök klura ihop ett oändligt möster)
 
-Hitta inspiration någon helt annanstans
Jag tar ett exempel. I min kurs skulle jag formge två planteringar som enbart skulle vara "fina". Jag som är så van att utgå från funkion blev så ställd först. "Va? Bara...snyggt?" Då hittade jag inspiration i något helt annat. Nitendo och Claud Monet blev mina förebilder.
Bara för att det är trädgård jag jobbar med behöver det inte vara trädgård som är inspirationen. Bara för att du ska laga mat betyder det inte att du inte kan ta inspiration från en film helt utan matscener?
 
 
(Ta inspiration från oväntade håll)
 
-Tidningar
Internet i all ära men glöm inte tidningar och magasin! Jag har verkligen en svaghet för glansiga inredningsmagasin trots att jag bor på typ 20 kvadrat. Men leta också inspiration i de oväntade. Kanske en gammal utdaterad modetidning från -95? Eller tidningar riktade till en målgrupp du inte känner är din. (Allers är oväntat intressant, jag lovar).
 
-Laga lasagne
Att laga lasagne ser jag lite som en utmaning varje gång. Jag tävlar liksom med mig själv att göra den anorlunda och liiite bättre varje gång. Vad kan gå fel? Ner med svamp! Spenat! Paprika! Ös på med zucchini! Hitta den där rätten (eller målartekniken/kameraobjektivet/garnet) som du sedan kan freestylea från! 
 
(Ta en kurs i något, kanske silversmide?)
 
-Ha tråkigt
Det är när jag är helt ledig i två dagar i rad utan något panerat som alla mina idéer kommer snabbast! Tillåt dig själv att inte göra något och jag lovar att idéerna kommer.
 
-Ta reda på när du är mest kreativ
Som sagt är jag mest kreativ efter att jag varit rastlös/haft tråkigt. Men jag vet också att det är kvällarna som min hjärna börjar tänka i de påhittigaste banorna. Börja fundera på när du får dina mest geniala idéer! Var beredd nästa gång det händer och ta till vara på det! Är det alltid 03.00 kan du ju alltid ha en anteckingsbok bredvid sängen liksom...
 
(Var precis så rörig eller pedantisk du vill när du skapar...gammal bild, jag har bättrat mig)
 
-Ta det inte så seriöst
Om ni bara visste hur många idéer jag tänkt ut och kanske till och med skaffat material till och börjat på och sen bara skiter det sig. Men ja? Spelar det egentligen någon roll? Nej. Det har hänt så många gånger att jag haft en bild i huvudet över en teckning och så  ritar jag i 10 min och allt blir fult och bilden i huvudet är förstörd. Men jaja, jag ritade ju i allafall, eller hur?
 
-Testa nya material
Står det still: Testa något nytt. Köp en ny liten förpackning lera? Låna din kompis pennor? Testa en ny råvara? Fotografera sport istället för naturmotiv? Kanske bara för en stund men ändå.
 
(Testa på raku, en typ av keramikteknik! Gör en Buddha?)
 
-Fönstershoppa
Jag tar då och då en extra runda när jag är i stan och spanar i mina favoritbutiker som har inredning/kläder/böcker/ pysselmaterial/ vad som helst som jag gillar. Jag funderar på vad jag tycker om. Kan jag göra en egen version av det här? Kan jag kombinera något med något jag redan har så det blir något annat?
Framför allt på secondhand brukar jag fundera över hur jag kan förbättra och göra om saker som ser oälskade och utdaterade ut.
 
-Ha förebilder
Hitta förebilder! Vare sig det är bloggare som sysslar med det du gillar, TV-profiler, en släkting eller lärare så låt din inspireras! Försök ta till dig så mycket du bara vill!
 
(Skissa!)
 
-Spara idéer
Oftast går det ju inte att utföra alla idéer som kommer precis samma sekund som de dyker upp. Skriv ner dem! Jag har en bok där jag samlar allt från vad jag vill blogga om, till roliga julklappar, till vad jag kan göra i min framtida karriär. Skriv framför allt ner de där "dumma" kvälls- och nattankarna! (Till dig Isa: "Yoghurtpaketet" ÄR en idealisk idé!)
 
 
-Man behöver inte vara så j*kla kreativ hela tiden
Nej precis. Man får vara tråkig. Man får vara helt blank i huvudet. Man får känna sig dränerad på inspiration. (Därför jag skriver en lista just nu istället för att faktiskt göra något...) Det är lugnt! Är helt övertygad om att det inte är ett livslångt tillstånd!
 
(Bild jag gjorde innan jag skapade bloggen)
 
Här är två listor som jag tycker är så himla himla bra och som jag inspireras av! Underbara Claras lista HÄR om just inspirationsbrist och Agnes lista  HÄR om saker att göra för att bli mer kreativ! Spana in!
 
Men så måste jag avsluta med den här bilden jag hittade när jag letade i mitt arkiv efter "kreativa bilder". Om inte min bror var kreativ som 11 åring så vet jag inte vad kreativitet är. Gör testet, väldigt precist!
 
 
 

Spela något!

 
Tror ingen har missat att jag älskar att spela spel? Kan ju ha att göra med min minst lika spelglada familj. I helgen när hela familjen var samlad för första gången på länge (♥) så drogs såklart spelen fram! Tror vi var uppe i 5 olika under tre dagar! Spingo och Alfapet har jag redan skrivit om men tänkte tipsa om tre andra idag som är helt olika i sig. Julhelgen närmar ju sig och då är det väl perfekt att ha lite sällskapsspel? Kanske något att hålla utkik efter på loppis till exempel?
 
 
Couronne
 
Är det något ni känner till? Jag har faktiskt aldrig träffat någon annan som har ett couronnespel! Jag läste om det på Wikipedia och tydligen var det ganska popis på 30-talet vilket är ganska kul för det spelet vi har är ett 30-tals DIY av min farfar! Titta bara; det är tillverkat av trä och av sillburkar! 
 
 
Men hur som helst, Couronne påminner lite om biljard och har en kvadratisk plan med hål i varje hörn. Man spelar en mot en och det går ut på att skjuta ner träringar med en pinne som liknar en biljardkö. Det är grunden och jag tänker inte gå in mer på regler för regler i textform är supertråkigt.
 
Varför couronne
-En omgång brukar vara lagom länge, ca 20 minuter.
-Det är ett roligt format, större än ett vanligt brädspel men inte så klumpigt som biljard eller pingisbord och sånt.
-Som ett bollspel men även för de som inte gillar bollspel, bra va?
-Ser riktigt proffsigt ut när man får in tekniken!
 
 
Pentago
 
Om Couronne var det mest fysiska spelet här så är Pentago det strategiska! Jag såg ett avsnitt av SVTs program Genikampen och just det avsnittet jag såg så tävlade två personer i just Pentago! Även Mensa har utsett det som årets spel för några år sedan, visst låter det avancerat?  Det som är så himla bra med Pentago att alla redan kan reglerna! Det är helt enkelt fem i rad. Skillnaden är bara att varje omgång måste spelarna vrida 90 grader på en av planens kvadrater.
 
 
Varför Pentago
-Det optimala hjärngympa-spelet (Hjärngympa är ett fult ord...förlåt)
-Du kommer känna dig väldigt smart efter några omgångar, och det tackar man ju inte nej till?
-Väldigt fint gjort i trä och porslinskulor!
 
 
Bezzerwizzer
Bezzerwizzer är enligt mig det absolut bästa frågesportsspelet. Det finns inte så mycket att säga om frågespel men gillar man frågesport vill få utlopp för sin bezzerwizzer-sida så är det här spelet optimalt!
 
 
Varför Bezzerwizzer
-Bra blandning på frågorna som är uppdaterade och inte överdrivet svåra.
-Snyggt utformat!
-Spelar ni i lag går det att vara hur många som helst!
-Ett poängsystem gör att det känns lite mer jämnt då du kan själv se till att få mer poäng för de kategorier du är säkrare på.
 
Vill du ha fler speltips så har jag en hel kategori om det, så vill du ha ännu mer tips spana in den HÄR!