Baka pariservåfflor

Den viktigaste egenskapen hos en kaka tycker jag är att den är god. Det spelar ingen roll hur fin den är om den inte smakar riktigt bra. Sen gör det ju självklart inget om den faktiskt är fin. Om den förutom är god och fin dessutom ser lite avancerad ut kan man ju nästan inte begära så mycket mer?
Så idag tänkte jag bjuda på receptet till min mammas fantastiska pariservåfflor vi bakade i helgen! Vi utgick från ett recept från "Sju sorters kakor" men min mamma följer helt enkelt inte recept så detta är hennes version!
 
 
Du behöver:
Mördeg:
-2,5 dl vetemjöl
-100 g smör eller margarin
-2 msk vatten
-Socker att strö över
Fyllning:
-100 g smör
-1,5 dl florsocker
-1 st äggula
-2 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär:
 
-Sätt ungen på 225 grader
 
-Mördeg: Hacka samman matfettet och mjöl, tillsätt sedan vattnet så du får en bra deg. Smidigast är att använda matberedare och degen är färdig när den blir en klump. Men för de (jag) som inte har tillgång till en sådan går det lika bra att göra det för hand. Knåda inte för länge bara, då finns det en riskt att degen blir torr.
 
-Låt degen stå och vila i ungefär en kvart i kylskåp.
 
-Fyllning: Vispa ihop mjukt smör med florsockret, vaniljsockret och äggulan. Vispa tills smörkrämen gått från gult till en mer vit ton. Då kommer den inte kännas lika smörig och tung.
 
-Kavla nu ut degen som stått i kylen. Kavla tills degen är knappt en halv cm tjock. Ta ut kakor med ett runt mått, ett glas eller pepparkaksform till exempel. Mamma använde ett naggat runt mått hon ärvt. Tycker det blir så fint! Lägg de på en plåt med bakplåtspapper.
 
-Tryck till kakorna med antingen en kruskavel eller med en hammare som har samma våffliga mönster. (Ett tips är att kolla på loppisar efter de här verktygen om du inte redan har!)
 
-Strö lite socker på varje kaka och sätt in i ugnen i ca 8-10 minuter.
 
-När kakorna är färdiga och svalnat är det bara att bre ut fyllning på en undersida på en kaka och försiktig trycka ihop med en annan kaka. Klart!
 
 
 
 
 
 
 
 
Är det inte väldigt tjusigt att dessa dessutom fått pris 1945?
 

Fixa den optimala vårsjalen

Det finns en väldigt fin grej som heter Monthly Makers. Det är ett gäng grymma tjejer som drog igång ett projekt för att sprida kreativitet och öka skaparlust! En gång i månaden släpper de ett nytt tema som är fritt fram att tolka. Värden för månaden sammanställer sedan ett blogginlägg proppfyllt med inspiration från alla som gjort en tolkning av temat. Månadens värd är Ruth!
 
Här är mina bidrag för januari och februari . (Snyft, missade mars tema för ett skolprojekt men sånt är livet)
 
Temat för april är VÅR!
 
 
Förra våren var jag på en fest med det fina namnet "Magnoliafesten". Det var picknick vid den gamla magnolian i parken, folk på filtar, musik och grillar. Vårigt värre alltså! Min kompis hade då en helt fantastisk sjal/kimono, poncho...ish? Den var så där perfekt att svepa om sig i den  lite kyliga majkvällen. Så på tema vår valde jag att göra en egen variant. Det hela tog ungefär 10 minuter max och det krävdes 3 sömmar och ett klipp. Perfekt alltså! 
 
 
Du behöver:
-En kvadratisk sjal, min var 140 x 140 cm
-Sax
-Symaskin med matschande trådar.
-Knappnålar att nåla med (om man är noga)
 
Så svårt att fotografera hur man syr så har gjort en liten tecknad guide igen! Hoppas det är förståligt!
 
 
Gör såhär:
 
1. Se till att ha en kvadratisk sjal. Funkar säkert med en rektangulär också men jag tyckte det här kändes enklare.
 
2. Vik sjalen på hälften. Ha "utsidan" utåt.
 
3. Mät upp och nåla halva kortsidorna. Sy med raksöm som steckningen på bilden.
 
4. Klipp upp sjalen som på bilden. Detta kommer ju bli öppningen framåt.
 
5. Vik in en liten kant där du klippt och sy med raksöm så du inte får en ful kant som kan fransa upp sig! Klipp bort trådar och sen var det klart!
 
 
 
 
Så ja, kände mig väldigt svepande och härlig och vill bara springa runt bland vitsipporna med armarna ut så det fladdrade! Tycker att alla borde ha en sån här nu, framför allt då man kanske redan har en sjal som man inte använder! Då är du bara 3 sömmar bort!
 

Spela Ticket to ride

Om det nu är någon som missat det så älskar jag att spela spel. I mitt förflutna var jag med i en spelförening och har spelat kanske lite fler än det normala genomsnitten av mängden spel en standardperson kommer i kontakt med. Detta måste jag ju då bjuda på! Ett av mina favoritspel som jag upptäckt tack vara spelföreningen är Ticket to ride!
 
 
Ticket to ride
 
Antal spelare: 2-5 stycken
Är man två går det väldigt fort och man får mycket poäng. Är man 4-5 spelare, vilken jag varit i de flesta fall, så får man räkna med stor konkurrens, spelstress och kanske lite upprörda toner och gräl spelare i mellan.
 
Tid: ca 30-90 minuter.
Är man två kan man räkna med ca 30 minuter och är man många så kan det gå över en timme.
 
Svårighetsgrad: Från 8 år
Det står från 8 år på förpackningen. Men jag skulle nog säga att det passar vuxna minst lika bra om inte bättre än för 8-åringar. Reglerna kommer man in i fort och en runda tar inte långt tid. Det gör att sådana som jag som lätt tröttnar på invecklade brädspel inte blir uttråkad!
 
Spelplanen
 
Så går det till:
När man börjar spelet får man biljetter med olika resor på, exempel Stockholm till Paris eller kanske Moskva till Kiev. Spelet går ut på att man ska bygga järnväg mellan resemålen så man kan ta sig fram, lyckas man med det har man klarat sin resa och får lika många poäng som det står på kortet. Ju fler resor man klarar desstå bättre. Ju mer räls man lägger överhuvudtaget desstå bättre, allt man bygger ger poäng. Problemet är bara att andra personer också vill lägga järnväg där du är...
 
Biljettkorten
 
Förutom biljettkorten finns det en annan typ av kort. Vagnskorten. Det är dessa man samlar på för att få bygga sina sträckor. Vill man bygga en röd sträcka måste man logiskt nog samla ihop lika många röda kort innan man får bygga.
På sin runda samlar man antingen vagnskort, bygger eller tar nya biljettkort. När någons vagnar tar slut är spelet slut och då ser man vem som fått mest poäng. Man håller sina resor hemliga fram till slutet så det är ofta svårt att veta vem som vinner innan sista stund!
 
Vagnskorten
 
 Spelpjäser
 
 
Bra med spelet:
-Så fint utformat och illustrerat!
 
-Okomplicerade regler
- En runda går fort så man får göra mycket!
-Alla som spelar brukar få olika typer av stratergi och det finns inget som är mer rätt än något annat
 
Hur det kan se ut en söndagkväll med Ticket to ride
 
Mindre bra:
-Att det ibland kan ge en känslan att alla motarbetar en när man försöker bygga sin resa och att det kan kännas väldigt personligt och upprörande. ...Eller så är man för mycket tävlingsmänniska...
 
Så iväg och spela nu! Det finns fler olika versioner av Ticket to ride, orginalet är över USA men vår version är över Europa och är faktiskt bättre enligt mig, roligare resor och några extra specialregler! Och får man inte nog kan man köpa till tillägg, så som Afrika!